Asiakastarpeiden mukainen resursointi Pohteen kotihoidossa
Toimintamallin avulla vastataan sosiaalihuoltalain edellyttämään asiakastarpeiden mukaiseen resursointiin Pohjois- Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidossa.
Sosiaalihuoltolain uudistus vahvistaa kotihoidon riittävyyttä ja laatua edellyttäen kotikäyntien hyvää suunnittelua. Asiakaskäyntien hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että asiakas saa hänelle kuuluvat palvelut ja henkilöstöllä on riittävästi työaikaa toteuttamaan asiakaskäynnit mahdollisimman hyvin. Lakiuudistus sisältää myös säännöksiä, joiden perusteella esihenkilön on ryhdyttävä toimenpiteisiin, mikäli palvelussa todetaan resurssivaje.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategisena lähtökohtana on, että palvelut ovat tarpeenmukaisia ja saavutettavia monin eri tavoin.
- Parannamme asiakkaiden palvelutarpeeseen pohjautuen palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja hoidon jatkuvuutta.
Osaamisen ja resurssien jakaminen vahvistavat ennaltaehkäisyä ja perustason palveluja.
- Ohjaamme tarvittavat resurssit perustason palvelujen vahvistamiseen hyödyntäen sähköisten palveluiden, työtapojen uudistamisen ja koulutuksen mahdollisuuksia.
- Kohdennamme resurssit hyvinvointialueella palvelutarpeiden, väestökehityksen, turvallisuus- ja onnettomuusuhkien sekä alueellisten erityispiirteiden perusteella ympäristön ja talouden kannalta kestävästi.
- Rakennamme tiedolla johtamiseen pohjautuvan mallin resurssien vaikuttavalle kohdentamiselle
Toimintamallia rakennetaan eri verkostojen avulla, joihin kuuluu asiantuntijoita joka puolelta Pohjois- Pohjanmaan hyvinvointialuetta.
Toimintamallin kehittämiseen osallistetaan jo toimivat asiakasohjauksen, kotihoidon, kotihoidon toiminnanohjauksen sekä lähijohtajien verkostot. Kehittämistyötä tehdään yhdessä hyvinvointialueen ikäihmisten palvelualuejohdon kanssa.
Asiakastarpeisiin perustuvan resursoinnin toimintamallilla:
- Asiakas saa palvelua sen tuntimäärän, joka hänelle on myönnetty palvelua koskevassa päätöksessä. Asiakassuunnitelmaan kirjataan palvelun tarve, sisältö ja ajoitus.
- Työntekijöiden osaaminen vastaa työtehtävien vaatimuksia. Mahdollisimman suuri osa työntekijän työajasta käytetään asiakkaan luona tehtävään työhön ja työntekijän on mahdollista toteuttaa kotikäynnit ammattieettiset velvollisuudet huomioiden
- selkeät toimintaohjeet eri tason toimijoille kun todetaan resurssivaje.
- Hyvinvointialueen kotona asumista tukevien palvelujen tulevaisuuden henkilöstötarpeesta on yhteinen ja konkreettinen kokonaiskuva. Toimintamallin avulla voidaan toistuvasti ja läpinäkyvästi arvioida resurssitarve tasavertaisesti kaikkialla asiakastarpeeseen vastaamaan.
- Toimintamallin avulla on rakennettu keskitettyä toiminnanohjauskeskusta hyvinvointialueelle. Tulosten avulla toiminnanohjauksen resursseja on tasapainotettu ja näin tavoitellaan toiminnanohjauskeskukselle toiminta- aikaa seitsemälle päivälle viikossa. Tämä edistää ja parantaa kotihoidon asiakaskäyntien suunnittelua ja muutoksiin reagoimista nopealla aikataululla.
Asiakkaalle suunniteltu palveluaika vs. toteutunut palveluaika.
Työntekijän kenttätyöaika.
Toiminnanohjauksen resurssitieto
Työvuorosuunnittelu.
Pohjois- Pohjanmaan hyvinvointialueen, ikäihmisten palvelujen toimi- ja palvelualuejohtajat-, vastuualue- ja vastuuyksikköpäälliköt, toiminnnaohjaajat.
Asiakasohjauksen, kotihoidon ja kotihoidon toiminnanohjauksen ammattilaiset sekä lähijohtajien verkosto.
Ymmärrystä on kartoitettu asiakas- ja potilastietojärjestelmistä, toiminannohjausjärjestelmästä sekä RAI- mittaritiedosta kerättävän tiedon avulla. Tärkeänä tietolähteenä on hyödynnetty NHG vertaiskehittämisen verkkoraporttia sekä resursointityökalun tuloksia.
Asiakasosallisuus toteutuu RAI- arviointien toteuttamisessa joka on pohjana asiakkaan tarpeen, palvelun sisällön ja ajoituksen suunnittelussa.