Elintapaohjauksen ammattilaisten osaamisen lisääminen, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Rakennetaan yhteiskehittämisen menetelmin elintapaohjauksen ammattilaisen käsikirja, jonka tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä ja lisätä osaamista. Elintapaohjauksen suunnittelija jalkauttaa käsikirjaa yksiköihin ja toimii konsultoitavana tukena.
Laki velvoittaa hyvinvointialuetta järjestämään alueensa asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä sairauksien ehkäisyä tukevaa terveysneuvontaa, joka on sisällytettävä kaikkiin terveydenhuollon palveluihin (L1326/2010 13. §). Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tehdään yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Elintapaohjauksen kokonaiskoordinaatiovastuu on hyvinvointialueella. Elintapaohjaukseen panostaminen säästää yhteiskunnan kustannuksia, koska ennaltaehkäisy on huomattavasti sairauksien hoitoa edullisempaa. Elintapaohjauksella on todettu olevan positiivisia vaikutuksia väestön elämänlaatuun ja terveyteen. Vaikuttavuuden kannalta keskeistä on tavoittaa elintapaohjauksesta hyötyvät kohderyhmät ja tarjota laadukasta ohjausta. Yhdenvertaisen ja tasalaatuisen ohjauksen tueksi ammattilaiset tarvitsevat yhteen paikkaan kootut ohjeet, linjaukset ja hyvät käytännöt sekä säännöllistä ja jatkuvaa koulutusta aiheisiin.
Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpanossa luvataan organisaation lisäävän terveysneuvontaa ja elintapaohjausta sekä vaikuttavaa hyvinvointiyhteistyötä yhdessä kuntien ja järjestöjen kanssa. Vuoden 2023 alussa aloittaneella Pirkanmaan hyvinvointialueella on elintapaohjauksenkin osalta käytössä 23 eri kunnan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erilaisia käytäntöjä ja keskenään ristiriitaisiakin toimintaohjeita sekä vaihtelevaa osaamista. Tavoitteena on saada hyvinvointialueelle vahva osaaminen vaikuttavan elintapaohjauksen toteuttamiseen. Elintapaohjauksen osaamisen yhteiskehittäminen tukee organisaation strategista kärkiteemaa " Yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut" ja on osa ennaltaehkäisevien toimintamallien vahvistamista sekä monialaisen hyvinvointiyhteistyön lisäämistä alueen toimijoiden kesken. Jotta kehittäminen on tuloksellista, tarvitaan erityisesti niiden osallistumista, joita kehittäminen koskee. Ammattilaisten vahvistunut elintapaohjauksen osaaminen parantaa osaltaan myös elintapaohjauksen saatavuutta ja saavutettavuutta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen kaikkien toimialueiden johtajille esitettiin pyyntö nimetä yksiköistään edustajia elintapaohjauksen käytäntöjen yhtenäistämisen työpajoihin. Tavoitteena oli saada organisaation jokaiselta sote-palveluiden palvelulinjalta ja niiden sisällä toimivilta toimialueilta edustajia työpajoihin. Työpajakutsu lähti 17 toimialueelle ja työpajoihin nimettiin edustaja 13 toimialueelta. Yhteiskehittämistä koordinoi elintapaohjauksen suunnittelija ja lisäksi fasilitointiin ja haastatteluiden tekemiseen hankittiin työpanosta organisaation ulkopuolelta.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on osaavia ammattilaisia, joilla on yhteiset toimintamallit ja sovitut käytännöt elintapaohjauksessa:
- elintavat otetaan puheeksi ja ohjauksesta hyötyvä tunnistetaan aikaisempaa paremmin
- asiakkaalle/potilaalle tarjotaan tietoa ja elintapaohjausta vaikuttavin menetelmin
- annettu ohjaus kirjataan sovitusti
- elintapaohjauksen vaikuttavuutta seurataan
- ohjauksessa huomioidaan elintapamuutoksien pysyvyyden lisäksi myös valintojen kestävyys
Onko elintapaosaamisen osaamistarpeet tunnistettu? K/ E
Onko tunnistettuihin osaamistarpeisiin vastaamiseksi tarjolla koulutusta? K/E
Onko organisaation kaikilla toimialueilla käytössä yhteisesti sovittuja ohjeistuksia elintapaohjauksen toteuttamiseen? K/E
Onko elintapaohjauksen suunnittelija jalkautunut kaikille toimialueille/ yksiköihin? K/E
Onko organisaatiossa suunnitelma/ vuosikello elintapaohjauksen säännöllisiin koulutuksiin? K/E
Miten elintapaohjauksen kirjaaminen potilas/asiakastietojärjestelmiin on kehittynyt? / AvoHilmoon ja Hilmoon tallentuneiden toimenpidekoodien määrä/ vuosi, muutokset HYTE-kerroin indikaattoreissa
Miten elintapaohjauksen osaaminen on kehittynyt? /Kysely elintapaohjauksen yhdyshenkilöverkostolle
Tarkoituksena on avainhenkilöiden haastatteluiden ja työpajatyöskentelyn avulla on saada selville elintapaohjauksen nykytilaa, tavoitetilaa ja ammattilaisten osaamistarpeita. Osaamistarpeisiin pyritään vastaamaan kokoamalla tietoa, yhteisiä ohjeita ja elintapaohjaukseen tehtyjä linjauksia työpajoissa esiinnousseiden ajatusten pohjalta Elintapaohjauksen käsikirjaan. Elintapaohjauksen suunnittelija toimii yhteisten käytäntöjen ja osaamisen lisäämisen tukena sekä opastaa ammattilaisia niin käsikirjan kuin myös Pirkanmaan alueellisen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjottimen käyttöön.
Elintapaohjaus kuuluu jollain tasolla kaikkien sote-ammattilaisten työhön, toimitaan sitten ehkäisevällä, estävällä tai korjaavalla sotepalveluiden tasolla.
Osaamisen kehittämisen kohderyhmänä on organisaation eri toimialuilla työskentelevät sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Tavoitteena on jatkaa elintapaohjauksen kehittämistä myöhemmin myös asiakasnäkökulma hyödyntäen.