Elintapaohjauksen ammattilaisten osaamisen lisääminen, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Rakennetaan yhteiskehittämisen menetelmin elintapaohjauksen ammattilaisen käsikirja, jonka tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä ja lisätä osaamista. Elintapaohjauksen suunnittelija jalkauttaa käsikirjaa yksiköihin ja toimii konsultoitavana tukena.
Toimintamallin nimi
Rakennetaan yhteiskehittämisen menetelmin elintapaohjauksen ammattilaisen käsikirja, jonka tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä ja lisätä osaamista. Elintapaohjauksen suunnittelija jalkauttaa käsikirjaa yksiköihin ja toimii konsultoitavana tukena.
Elintapaohjauksen osaamisen yhteiskehittäminen toteutettiin monimenetelmällisesti avainhenkilöiden haastatteluiden ja elintapaohjaukseen osallistuville ammattilaisille järjestettyjen työpajojen avulla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksikön johtajan tuella lähetettiin kaikille toimialuejohtajille tiedote kehittämistyön aloituksesta sekä myöhemmin pyyntö nimetä edustajia työpajoihin.
Alun haastatteluiden ja työpajojen tavoitteena oli selvittää ammattilaisten elintapaohjauksen osaamistarpeita. Sopivia avaintiedonantajia haettiin alueellisten hoitotyön päälliköiden avulla. Haastatteluun osallistui seitsemän eri puolilla Pirkanmaan hyvinvointialuetta työskentelevää ammattilaista. Avainhenkilöiden haastatteluiden tekeminen ja työpajojen tekninen fasilitointivastuu määriteltiin ulkopuolisille toteuttajille. Haastattelut toimivat tilannekuvan rakentamisen aloituksena ja yhteisten käsitteiden ja teemojen muodostajana.
Kutsu elintapaohjauksen kehittämisen työpajoihin lähetettiin 17 toimialueelle. Kuuden kerran työpajakokonaisuus pidettiin Teamsin välityksellä. Osallistujia saatiin 13 toimialueelta. Työpajoihin saatiin moniammatillinen edustus ja kaikki sote-palveluiden palvelulinjat (Avopalvelut, Lasten, nuorten ja perheiden palvelut, Sairaalapalvelut, Ikäihmisten ja vammaisten palvelut sekä Integraatiotoiminta) olivat edustettuina. Työpajoissa oli mukana eri kerroilla vaihtelevasti 21–32 osallistujaa.
Työpajojen tuloksena muodostui elintapaohjauksen tilannekuva, joka koostuu hyvistä käytännöistä, haasteista, osaamistarpeista sekä yhteisestä tavoitetilasta. Elintapaohjauksen osaaminen koettiin yhdeksi haasteeksi. Osaamistarpeita puolestaan tunnistettiin kaikissa elintapaohjauksen prosessin vaiheissa sekä yhteisten käytäntöjen hallinnassa. Osaamistarpeisiin vastaamiseksi päätettiin koota Elintapaohjauksen ammattilaisen käsikirja.
Käsikirjan sisältöä tarkennettiin työstöpajoissa, joihin kutsuttiin osallistujia elintapaohjauksen yhdyshenkilöverkostosta.
Yhdyshenkilöverkostoon kuuluu elintapaohjauksen ammattilaisia jokaiselta Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysasemalta. Käsikirjan työstöpaja-kokonaisuus sisälsi kuusi puolentoista tunnin mittaista Teams-palaveria maaliskuun - toukokuun 2024 aikana. Osallistujien kokoonpano vaihteli 3-15 henkilön välillä.
Käsikirja julkaistiin organisaation sisäisessä Intra-verkossa. Käsikirjan viitekehyksenä on planetaarinen terveys. Käsikirja sisältää ohjeita ja työkaluja yhtenäisen, vaikuttavan ja kestäviin elämäntapoihin kannustavan elintapaohjauksen toteuttamiseksi.
Elintapaohjauksen suunnittelija jalkauttaa käsikirjaa ja sen sisältöä yksiköiden osastotunneille ja tiimipalavereihin. Lisäksi ammattilainen voi kysyä suorilla yhteydenotoilla neuvoa elintapaohjauksen käytännöissä. Jalkauttamisen yhteydessä kartoitetaan myös lisäkoulutustarpeita.
Laki velvoittaa hyvinvointialuetta järjestämään alueensa asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä sairauksien ehkäisyä tukevaa terveysneuvontaa, joka on sisällytettävä kaikkiin terveydenhuollon palveluihin (L1326/2010 13. §). Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tehdään yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Elintapaohjauksen kokonaiskoordinaatiovastuu on hyvinvointialueella. Elintapaohjaukseen panostaminen säästää yhteiskunnan kustannuksia, koska ennaltaehkäisy on huomattavasti sairauksien hoitoa edullisempaa. Elintapaohjauksella on todettu olevan positiivisia vaikutuksia väestön elämänlaatuun ja terveyteen. Vaikuttavuuden kannalta keskeistä on tavoittaa elintapaohjauksesta hyötyvät kohderyhmät ja tarjota laadukasta ohjausta. Yhdenvertaisen ja tasalaatuisen ohjauksen tueksi ammattilaiset tarvitsevat yhteen paikkaan kootut ohjeet, linjaukset ja hyvät käytännöt sekä säännöllistä ja jatkuvaa koulutusta aiheisiin.
Elintapaohjaus kuuluu jollain tasolla kaikkien sote-ammattilaisten työhön, toimitaan sitten ehkäisevällä, estävällä tai korjaavalla sotepalveluiden tasolla.
Osaamisen kehittämisen kohderyhmänä on organisaation eri toimialuilla työskentelevät sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Tavoitteena on jatkaa elintapaohjauksen kehittämistä myöhemmin myös asiakasnäkökulma hyödyntäen.
- Elintapaohjauksen käsikirjan sisältöä tulee päivittää säännöllisesti.
- Hankekauden aikana elintapaohjauksen suunnittelija ylläpitää ja päivittää elintapaohjauksen käsikirjaa, suunnittelee ja toteuttaa elintapaohjauksen koulutuksia sekä jalkauttaa elintapaohjauksen tietoa ja toimintamalleja Pirhan organisaation toimialueiden eri yksiköihin osastotuntien ja tiimipalavereiden avulla. Lisäksi elintapaohjauksen suunnittelija on toiminut konsultoitavana yhdyshenkilönä niin Pirhan sisällä kuin myös kuntien hyvinvointityötä tekeville. Tehtävässä vaaditaan elintapaohjauksen sisältöjen osaamista, koulutusosaamista, viestinnän (verkkosivuston ja sähköisten oppimisympäristöjen hallinta) osaamista sekä verkostoitumistaitoja.
- Hankekauden jälkeen tehtävä vaatii kokoaikaisen elintapaohjauksen suunnittelijan työpanosta, jotta ammattilaisten elintapaohjauksen osaamista ylläpidetään organisaatiossa myös jatkossa. Hankekauden jälkeinen elintapaohjauksen käsikirjan sekä mahdollisen Moodle-kurssin ylläpito on 11/2024 vielä määrittelemättä.
- Elintapaohjauksen hyvät käytännöt, kipukohdat, osaamistarpeet ja tavoitetila on tunnistettu.
- Elintapaohjausta toteuttavilla ammattilaisilla on koottuna yhteen paikkaan, Elintapaohjauksen käsikirjaan, yhtenäiset ohjeet ohjauksen toteuttamiseen. Elintapaohjauksen käsikirjaan kootut ohjeet on käytössä.
- Elintapaohjauksen suunnittelijan vierailut ja niiden myötä käsikirjan ja yhteisten käytäntöjen jalkauttaminen toimialueille on alkanut.
- Koulutustarpeisiin vastaamiseksi on tehty osaamisen ylläpito- ja koulutussuunnitelma vuodelle 2025.
- Toimenpidekoodien tilastointitiedon perusteella (AvoHilmo) Pirkanmaan hyvinvointialueella elintapaohjauksen määrä on lisääntynyt.