Enonkoski kunnan 140 v. juhlavuoden juhlalehti numero I

Enonkosken kunta täyttää 140 vuotta vuonna 2022. Juhlavuotta halutaan tuoda näkyväksi kuntalaisille, vapaa-ajanasukkaille, vierailijoille sekä yhteistyötahoille kolme kertaa vuoden aikana julkaistavan Juhlalehden muodossa sähköisenä ja printtiversiona, budjetti n. 4 000 euroa. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Enonkoski kunnan 140 v. juhlavuoden juhlalehti numero I
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Enonkosken kunta täyttää 140 vuotta vuonna 2022. Juhlavuotta halutaan tuoda näkyväksi kuntalaisille, vapaa-ajanasukkaille, vierailijoille sekä yhteistyötahoille kolme kertaa vuoden aikana julkaistavan Juhlalehden muodossa sähköisenä ja printtiversiona, budjetti n. 4 000 euroa. 

Toteutuspaikka
Suomi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Minna Laurio

Luotu

08.03.2022

Viimeksi muokattu

19.05.2022
Ratkaisun perusidea **

Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailu 2022:

Juhlalehti julkaistaan kolme kertaa 140 v. juhlavuoden aikana. Lehdessä toistuu sama rakenne jokaisen numeron kohdalla eli ensimmäisenä ns. pääkirjoitus, historiaosuus, juhlavuoden tapahtumakalenteri (ko. vuodenajan tärkeimmät tapahtumat),  kylägallup, yksityishenkilön kirjoittama tarina/kirjoituskilpailun/piirrustuskilpailun satoa, kunnan eri harrastuspaikkojen esittelyä, kunnan työntekijöiden/työyksiköiden esittelyä, vieraskynän kirjoitus, mielenkiintoisen henkilön haastattelu tms. kuntalaisten/vieraiden valokuvia, puuhasivut ja lopussa vielä juhlavuoden tapahtumiin liittyvää infoa.

Toimintaympäristö **

Enonkosken kunta on Etelä-Savon maakunnan pienin kunta. Kunta on perustettu vuonna 1882 ja täyttää siis tänä vuonna 140 vuotta. Kunta sijaitsee Saimaan rannalla ja Koloveden luonnonsuojelualueen vieressä. Kunnan pinta-ala on 419,21 km2, josta 113,66 km2 on sisävesiä, rantaviivaa kunnalla on 840 kilometriä, josta suojeltua on runsas neljäsosa. Enonkosken itsenäistä kuntaa ympäröi Savonlinnan kaupunki. Kunnassa asuu noin 1 370 asukasta, väestötiheys on 4,45 asukasta/km2.

Enonkosken väestömäärä on laskenut 30 vuodessa noin 1 000 asukkaalla, mutta kunta on silti pystynyt säilyttämään itsenäisyytensä ja kunnan talous on vakaalla pohjalla. Väestöstä noin 38 % on yli 65-vuotiaita ja demografinen huoltosuhde on noin 100 %. Kunnan peruspalvelut ovat toimivia ja kunnassa on panostettu erityisesti liikuntapalveluihin. Kunnan slogan onkin "Liikuttavan onnellinen Enonkoski".

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kuntalaiset, henkilöstö, luottamushenkilöt, vapaa-ajanasukkaat, Enonkoskelta poismuuttaneet, yritykset, yhdistykset ja täällä vierailevat.

Olemme pyytäneet juhlalehtiin kuntalaisia, vapaa-ajanasukkaita jne. tekemään omia juttujaan ja antamaan ottamiaan valokuvia Enonkoskelta, joka elävöittää lehteä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimitus elinvoimakoordinaattori, toimistotyöntekijä ja kunnanjohtaja, jotka tekevät lehteä oman työn ohessa. Ei aikaisempaa kokemusta lehden toimittamisesta, taloudellinen panostus noin 4 000 euroa koko vuoden aikana, joka koostuu lehden painatuksesta ja mahdollisesti maksettavasta julkaisusta jonkun mediatalon sivulla.

Vuoden 2022 lopussa arvioidaan jatketaanko Enonkosken Sanomien julkaisua myös vuonna 2023.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ehdottomasti oppimista ja oivaltamista, miten vaativaa työtä lehden toimittaminen on. Lehteä tehdessä tulee ikään kuin astua lukijan rooliin - tuleeko lehdestä hyvä mieli ja onko lehti sellainen, jonka ottaa toisenkin kerran luettavaksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Riittävän osaamisen ja ajan varaaminen lehden toimittamiseen! Lehden tekemiseen on otettava aikaa ja mietittävä että kenelle lehti on tarkoitettu ja mitä lukija odottaa lehdeltä. Aikatauluttaminen on tärkeä vaihe lehden toimittamisessa, sillä myös painatus ja jakelu vievät oman aikansa.

Kansikuva
Enonkosken kunnan 140 v. juhlalogo. Kuvaa alueella olevia kieloja ja auringonkukkia sekä alkutuotantoa. Tekstinä Liikuttavan onnellinen Enonkoski 140 v.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä