Esihenkilötyön onnistumisen avaimet - esihenkilötyön vastuualueet aikuisten sosiaalipalveluissa, Länsi-Uudenmaan hva (RRP,P4,I1)
Ratkaisu raamittaa aikuisten sosiaalipalvelujen esihenkilöiden vastuut, antaa työkaluja ja tukee vastuuottoa toiminnan oikealla tasolla, nopeuttaen poikkeamiin reagointia. Kehikko kuvaa prosessit, joissa eri johtamisen tasoilla on yhteinen rajapinta.
Aikuisten sosiaalipalvelujen toimintojen järjestäminen siirtyi 10 kunnasta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuulle vuonna 2023. Vuoden 2024 aikana palvelulinjalla toteutettiin iso organisaatiomuutos, joka muutti sekä palvelujen, kustannuspaikkojen että johtamisen rakennetta. Uudessa organisaatiossa palvelujen toimintamallit eivät olleet keskenään yhteneväiset, mikä vaikutti myös eriäviin käytänteisiin johtamisen suhteen. Palvelutuotannon tunnuslukujen seuranta ja raportointi toteutui vaihtelevasti. Johtamisen vastuualueet ja esihenkilön tehtävät varioivat yksikkö- ja aluetasoisesti eivätkä tiimien ja yksiköiden prosessit sellaisinaan vastanneet hyvinvointialueen tavoitteeseen järjestää palvelut yhdenvertaisesti. Uudessa organisaatiossa ja muutoksen keskellä tarvittiin malli, jolla jokainen esihenkilö voi onnistua työssään ja palvelulinja siten perustehtävässään eli palvelujen tuottamisessa sekä henkilöstön hyvinvoinnin turvaamisessa.
Toimintamalli kytkeytyy aiemmin kehitettyihin avosairaanhoidon esihenkilötyön ja johtamisen toimintamalleihin:
Esihenkilötyön kehikko: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/esihenkilotyon-kehikko-esihenkilotyon-vastuualueiden-prosessikuvauksia
Avosairaanhoidon johtamismalli ja käyttöönottosuunnitelma: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/avosairaanhoidon-johtamismalli-ja-kayttoonottosuunnitelma-lansi-uudenmaan-hva-rrp-p4
”OPTI” – Avosairaanhoidon operatiivisen toiminnan ja laadun jatkuvan parantamisen malli: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/opti-avosairaanhoidon-operatiivisen-toiminnan-ja-laadun-jatkuvan-parantamisen-malli
Toimintamallin kohderyhmää ovat kaikki palvelulinjan johtamisesta vastaavat henkilöt. Toimintamalli toteutuu kerroksittaisen johtamisen periaatteiden mukaisesti, jossa kerrokset jakaantuvat kolmeen: palvelulinja, palveluyksikkö ja tiimi.
- Palvelulinja, aikuisten sosiaalipalvelut. Yksi viidestä yhteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen linjasta. Palvelulinjan toiminnasta vastaa palvelulinjajohtaja.
- Palveluyksikkö, aikuisten sosiaalipalvelujen toiminnot organisoituvat kuuteen palveluyksikköön, joiden sisällä on kussakin eri määrä tiimejä. Aikuisten sosiaalipalvelujen palveluyksiköt ovat (2025) Aikuissosiaalityö ja nuorten sosiaalityö, Asumisen tuen palvelujen palveluyksikkö, Taloudellinen tuki, keskitetty ohjaus ja neuvonta, Kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut, Työllistymistä edistävät palvelut ja Sosiaali- ja kriisipäivystys. Kunkin palveluyksikön toiminnasta vastaa palveluyksikköpäällikkö.
- Tiimi/yksikkö. Tiimit ovat aikuisten sosiaalipalvelujen palvelutuotannon toimintoja, joilla on pääsääntöisesti oma kustannuspaikkansa. Tiimi voi olla joko yhden katon alla tai toimia useammassa osoitteessa. Tiimin toiminnasta vastaa tiimin esihenkilö. Tiimien esihenkilönimikkeitä ovat johtava sosiaalityöntekijä, palveluesihenkilö ja vastaava ohjaaja.
Tavoitteena oli kehittää arjen johtamistyötä hyvinvointialueella esihenkilölähtöisesti kohti palvelustrategiassa asetettuja tavoitteita. Toimintamallin kehittämisessä mukana ovat olleet kaikki johtamisen tasot. Toimintamalli pohjaa aiemmin saman palvelualueen toisella palvelulinjalla tehtyyn toimintamalliin (Avosairaanhoito, Esihenkilötyön kehikko, joka soveltuvaksi aikuisten sosiaalipalvelujen palvelulinjalle.
- Taustaa toimintamalliin kerättiin kaikilta palveluyksikköpäälliköiltä (2)
- Eri johtamisen tasojen vastuita työstettiin ja tarkennettiin sen jälkeen johtoryhmän työpajoissa (1,2)
- Osana käyttöönottoa toteutettiin työpaja, johon osallistuivat kaikki palvelulinjan esihenkilöt (1,2,3)
Toimintamalli sisältää sen käyttöönoton suunnitelman, joka on keskustelumateriaali, jonka tuella tiimien esihenkilöt osittain itsenäisesti ja osittain ryhmätyönä käyvät läpi omat sisäiset prosessinsa koko palvelulinjan yhteiseen raamiin pohjautuen. Käyttöönotossa palveluyksikköpäälliköt tukevat vastuualueidensa tiimiesihenkilöitä valmentavalla otteella, joita materiaali ohjaa nostamaan käyttöönoton yhteydessä esiin nousevia vielä epäselviä asioita puheeksi palveluyksikköpäällikölle esimerkiksi koko vastuualueen esihenkilöiden yhteisissä säännöllisissä kokouksissa. Tällöin voidaan vertaisoppia ja jakaa kokemuksia ja käytänteitä tiimitason esihenkilötyöskentelyn lisäksi myös palveluyksikkötasoisesti.