Etelä-Savon järjestöstrategia rakentuu tulevaisuuskuvasta ja tahtotilasta
Etelä-Savon järjestöstrategia - hyvinvoiva eteläsavolainen ihminen on yhdistysten yhdessä luoma asiakirja maakunnan ihmisten hyvinvoinnin ja osallisuuden tueksi. Yhdistykset ovat koonneet strategiaksi yhteisen tulevaisuuden tahtotilan ja toimenpiteet.
Sote-uudistus vaikuttaa rakenteisiin, toimintatapoihin sekä järjestöjen ja yhdistysten toimintaedellytyksiin. Yhteisellä tekemisellä yhdistykset voivat lunastaa oman paikkansa tulevaisuuden hyvinvointikentässä.
Yhdistysten toiminnalla on merkittävä rooli hyvinvoinnin ja elinvoiman edistämisessä sekä osallisuudessa. Yhdistykset ovat ihmisiä varten. Järjestö 2.0 Etelä-Savo -hanke kutsui paikalliset yhdistykset yhteen määrittämään yhteistä tulevaisuuskuvaa ja tahdonilmaisua siitä, miten yhdistysten ääni ja asiantuntemus saadaan mukaan ennakoivaan päätöksentekoon sekä maakunnan ja kuntien kehittämistyöhön.
Jokaisessa Suomen maakunnassa toimii STEAn rahoittama Järjestö 2.0 -ohjelman hanke. Yhtenä kehittämisen kohteena ovat olleet maakunnalliset järjestöstrategiat, joiden laadintaa tai päivittämistä osa maakunnista on saattanut eteenpäin.
Varsinainen kehittäjäjoukko ovat paikalliset yhdistykset ja heidän jäsenet. Yhteisen tekemisen ja kumppanuuden myötä toiminta koskettaa kuntia, sote-kuntayhtymiä ja ja maakuntaliittoa.
Järjestöstrategian avulla käydään keskustelua yhdistystoiminnan merkityksestä ja vaikutuksista maakunnan osallisuuden, hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäjänä.
Kun yhdistysten toimintaedellytykset turvataan, voidaan taata yhdistysten toiminta ja jatkuvuus.
Yhteistyö on vastavuoroisuutta: keskeistä on yhdistysten välisen yhteistyön kehittäminen ja aidon kumppanuuden luominen julkisen sektorin kanssa.
Yhdistysten ääntä viedään eteenpäin rakenteiden kautta, ja ne ovat joko sovittuja säännönmukaisia toimintatapoja tai edustuksellisia yhteistyöelimiä.
Järjestötrategiassa kuvattuja asioita voidaan mitata asiakirjassa olevan järjestöystävällisyystestin avulla. Konkreettista sisältöä testin tekoon löytyy kohdasta tilannekuva ja tulevaisuus:
- Nykytila
- Tavoitteet
- Tavoitteista teoiksi -toimenpiteet
Järjestöstrategia on luotu avaamaan keskeisiä strategisia painopisteitä, jotka ovat nousseet sosiaali- ja terveysalan sekä yhdistysten toimintaympäristön muutoksista. Vastuu strategian toteutumisesta on yhdistyksillä itsellään.
Tulevaisuutta pohdittiin kahdessatoista työpajassa Etelä-Savon kunnissa. Yhdistyksiltä kerättiin tietoa toimintaympäristön muutoksesta. Heiltä koottuja havaintoja ja ideoita jäsennettiin palvelumuotoilun keinoin suunnittelutyötä ohjaavien kokonaisuuksien tunnistamiseksi. Keskeiset esille nousseet kokonaisuudet olivat kommunikaatio, tieto, hyvinvointi ja kumppanuus. Kuntatyöpajoihin osallistuneet yhdistykset kutsuttiin loppuvaiheessa työskentelemään kahteen eri yhteenvetotilaisuuteen. Yhdistyksiltä pyydettiin kirjallista palautetta prosessin eri vaiheissa.