Aijjoos-rastiradat ovat tehtäviä, joita voi käydä etsimässä omalla ajallaan. Rastiratojen tavoitteena on kannustaa ulkoilemaan. Radat sijaitsevat lähellä ikäihmisiä.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Etsi Aijjoos rasteja!
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Aijjoos-rastiradat ovat tehtäviä, joita voi käydä etsimässä omalla ajallaan. Rastiratojen tavoitteena on kannustaa ulkoilemaan. Radat sijaitsevat lähellä ikäihmisiä.

Toteutuspaikka
Aijjoos-toiminnan toiminta-alue (Evijärvi, Kauhava ja Lappajärvi)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Jenni Alanen

Luotu

11.05.2020

Viimeksi muokattu

17.01.2022
Ratkaisun perusidea **

Aijjoos-rastiratoja on yhteensä 20 kolmella eri paikkakunnalla. Eri osoitteissa on aina erilaiset tehtävät. Jokaiselta rastiradalta löytyy yksi liikuntatehtävä, yksi aivojumppatehtävä ja yksi hyvän mielen tehtävä. Lisäksi jokaiselle rastiradalle on piilotettu Aijjoos-toiminnan kellologo, joka tulee löytää.

Toimintaympäristö **

Korona-aikana ikäihmiset ovat joutuneet jäämään koteihinsa. Kaikenlainen harrastustoiminta on toistaiseksi keskeytetty. Liikkumattomuus ja vähäinen ulkoilu vaikuttavat ikäihmisillä nopeasti toimintakykyä heikentävästi. Aijjoos-toiminta haluaa kannustaa ikäihmisiä liikkumaan ja ulkoilemaan koronatilanteessakin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Aijjoos-rastiradat on suunniteltu ikäihmisiä ajatellen. Ne ovat kuitenkin sijoitettu julkisille paikoille ja ovat siten kaiken ikäisten käytettävissä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Aijjoos-rastiradat löytyvät piha-alueilta läheltä Aijjoos-kerhojen kokoontumispaikkoja. Näin ikäihmiset voivat käydä etsimässä rasteja vaikka kävely- tai pyörälenkkinsä yhteydessä. Rastiratoja on viety kylätaloille, nuorisoseuroille, urheilukentille, palvelutoimistolle ja hoitokotien pihoille.

Ikäihmisille tiedotetaan Aijjoos-toiminnan rastiradoista henkilökohtaisilla kirjeillä, jotka lähetetään Aijjoos-toimintaan osallistuville ikäihmisille. Lisäksi rastiradoista tiedotetaan kuntien vapaa-aika- ja liikuntatoimille sekä ikäihmisten asiakasohjausyksikön palvelupäällikölle. Radoista tiedotetaan Facebookissa ja alueen sanomalehdissä.

Rastiradat ovat paikoillaan toukokuun alusta elokuun alkuun asti. Halutessaan ehtii siis hyvin kiertää vaikka kaikki 20 rataa. Rastiratojen rastit on sijoitettu niin, että niitä etsiessä joutuu vähän liikkumaan. Ne eivät välttämättä ole helposti löydettävissä. Rastiradalle piilotetun Aijjoos-toiminnan kellologon löydettyään voi halutessaan lähettää tilanteesta Aijjoos-toiminnalle kuvan puhelimellaan. Luvan saatuaan Aijjoos-toiminta julkaisee kuvia myös Facebook-sivuillaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ikäihmiset ovat kokeneet rastiradat mukavina ja vaihtelua tuovina. Myös hoitokotien asukkaat ja hoitajat ovat olleen mielissään pihoille tuoduista rasteista. Näiden kokemusten innoittamana rastiratoja on rakennettu säännöllisesti mm. joulun ajaksi sekä kesän ajaksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on sovellettavissa kaikkialla ja kaikenikäisten parissa. Kun vie rasteja eri kohteisiin, on hyvä kysyä esim. kylätaloilta siihen lupa.

 

Kansikuva
Retkeileijä istuu nuotion ääressä ja syö makkaraa.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Ilmiöt