Ikääntyneiden psykososiaalinen tuki, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Ikääntyneiden psykososiaalisen tuen kehittäminen koostuu osaamisen vahvistamisesta neljän tuulen ilmiöiden äärellä eli mielenterveyden, päihdehaittojen, ongelmapelaamisen ja lähisuhdeväkivallan ilmiöissä sekä etsivän vanhustyön kehittämisestä.
Väestörakenne sekä sosiaali- ja terveysalan haasteet korostavat ennaltaehkäisevän työn vahvistamisen tarvetta.
Tuetaan ikääntynyttä elämän vaiheessa, jolloin on vielä runsaasti toimintakykyä, mutta hän tarvitsee voimavarojen vahvistamiseen tukea.
Kansalliseen mielenterveysstrategiaan ja itsemurhien ehkäisyohjelmaan vuosille 2020–2030 on kirjattu: Lisätään koulutusten ja ohjelmatyön avulla mielenterveysosaamista ja -taitoja ikääntyvien palveluissa ja toiminnoissa. Ikääntyvien mielenterveyden häiriöiden ilmaantuvuudesta ja esiintyvyydestä johtuvat erillistarpeet tunnistetaan näiden väestöryhmien palvelujen suunnittelussa ja mitoituksessa.
Sotkanet indikaattorit 2022 osoittavat, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 65 vuotta täyttäneistä
-
36,2 % käyttää alkoholia liikaa
-
viikoittaista rahapelaamista on enemmän koko maan keskiarvoon verraten
-
miehet kokevat lähisuhdeväkivaltaa toiseksi eniten kaikista hyvinvointialueista
-
naiset kokevat lähisuhdeväkivaltaa vähemmän kuin miehet
Etsivän ja löytävän vanhustyön toimintaedellytysten ja -mahdollisuuksien vahvistaminen on kirjattu Laatusuositukseen aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027. Etsivän vanhustyön verkoston avulla voidaan tunnistaa ikääntyneen tarpeet ajoissa ja vähentää häiriökysyntää palveluissa.
Palvelukatveiden vähentämisen keinona on yhteistyön vahvistaminen hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin kanssa.
Ikääntyneiden psykososiaalisen tuen kehittäminen on aloitettu TulKoti-hankkeen aikana.
RRP hankkeessa kehittämistyö jatkui järjestämällä ikääntyneiden palveluiden laajennetulle johtoryhmälle kehittämispäivä, jossa valmisteltiin psykososiaalisen tuen jatkosuunnitelmat. Tuloksena oli ns. neljän tuulen osaamisen vahvistaminen ja etsivän vanhustyön aloittaminen. Neljän tuulen ilmiöistä puhuttaessa ollaan mielenterveyden, päihdehaittojen, ongelmallisen pelaamisen sekä lähisuhde- ja muun väkivallan äärellä.
Osaamisen vahvistamisessa tehdään yhteistyötä hyvinvointialueen ehkäisevän työn erityisasiantuntijan ja terapiakoordinaattorin kanssa.
Etsivää vanhustyötä kehitetään yhdessä verkostojen kanssa ja mukana on laaja joukko hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin ikääntyneitä kohtaavia toimijoita, sillä apua tarvitsevia ikääntyneitä kohdataan verkostojen avulla.
Ikääntynyt saa apua ja tukea siinä palvelussa, jossa hänet ensimmäisen kerran kohdataan. Näin pyritään vaikuttamaan siihen, että pulmatilanteisiin lähdetään etsimään ratkaisuja heti ja ne eivät lähde vakavoitumaan.
- Etsivän vanhustyön kick off tilaisuudet hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin ikääntyneitä kohtaaville, osallistuneiden määrä
- Neljän tuulen koulutusten suorittaneiden määrä hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa, sis. Terapiat etulinjaan mukainen ohjattu omahoitokoulutuksen käyneet
- Tiedon keruu hyvinvointialueen etsivän lähityön ja ikääntyneiden asiakasohjauksen jalkautumisesta kuntiin (mm. kohdattujen määrä, huolen aihe, oliko kohtaamisesta hyötyä)
- Ikääntymisen ennakointi yleisötilaisuuksiin osallistuneiden määrä
- Pilotoitu kotiin jalkautuvaa etsivää vanhustyötä kolmannen sektorin toimijan kanssa
- Tiedon, taidon ja ymmärryksen lisääminen neljän tuulen ilmiöistä ja etsivästä vanhustyöstä sekä yhteisten tavoitteiden asettaminen hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden johdon kanssa: johtoryhmän kehittämispäivä.
- Tiedon, taidon ja ymmärryksen lisääminen neljän tuulen ilmiöistä sekä etsivästä vanhustyöstä hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin ikääntyneitä kohtaaville toimijoille: Etsivän vanhustyön kick off sarja ja verkostoituminen.
- Neljän tuulen koulutukset hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden ammattilaisille: koulutukset osana perehdytystä.
-
Jalkautuvan etsivän vanhustyön tapojen kehittäminen: etsivä lähityö & ikääntyneiden asiakasohjaus yhteiset jalkautumiset kuntiin, ikääntymisen ennakointi luennot kunnissa ja kotiin jalkautuvan etsivän vanhustyön kehittäminen kolmannen sektorin kanssa.
Tavoitteena on löytää ja tunnistaa apua tarvitsevia ikääntyneitä, joiden on eri syistä vaikea saavuttaa tai vastaanottaa sopivaa tukea. Ikääntynyt ei esimerkiksi tiedä palveluista, hän ei osaa, uskalla, kykene tai hänen voi olla vaikea luottaa siihen, että saa apua.