Iloa ruuasta, Sapere-ryhmä neurokirjon lapsiperheille

Iloa ruuasta -ryhmä on tarkoitettu lapsiperheelle, jossa
perheen 7–12-vuotiaalla on nepsy-piirteitä (ei tarvitse
olla diagnoosia), joihin liittyy syömisen pulmaa. Ryhmä koostuu viidestä tapaamiskerrasta.

Toimintaympäristö

Iloa ruuasta -ryhmä on tarkoitettu lapsiperheelle, jossa perheen 7–12-vuotiaalla on nepsy-piirteitä (ei tarvitse olla diagnoosia), joihin liittyy syömisen pulmaa. Ryhmä koostuu viidestä tapaamiskerrasta. Ryhmä koostuu viidestä tapaamiskerrasta, joista 1. ja 5. on vain vanhemmille (1,5-2 h) ja 2., 3. ja 4. sekä vanhemmille että lapsille (2 h). Lapsilla, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä, syömisen ja ruokailun pulmat ovat hyvin yleisiä.​

Syömisen pulmat eivät ole huonoa käytöstä. Niiden taustalla on aina jokin syy.​

  • Aistit ja niiden säätely (ali- ja yliherkkyys, aistimushakuisuus)​

  • Kuormittuminen ja vireystaso​

  • Sosiaalinen vuorovaikutus ja kommunikaatio​

  • Toiminnanohjaus​

  • Hahmottaminen ja motoriikka

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ryhmän sisältö ja tavoitteet

Myönteinen keho- ja ruokasuhde, ruokailo, yhdessä tekeminen, vanhemmuuden ja perheen vuorovaikutuksen vahvistaminen, perheen vahvuudet, neurokirjon ja syömisen pulmien yhteydet.

Ryhmä pohjaa aistilähtöiseen ruokakasvatukseen (sapere). Toteutuksessa on hyödynnetty Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ja Neuvokas perhe -menetelmän materiaaleja sekä muita soveltuvia materiaaleja. Jokaisella ryhmäkerralla tehdään aistitehtäviä sekä muita perheellä toteutettavia pohdintatehtäviä. Perheet saavat myös kotiin vietävää kirjallista materiaalia ja pieniä kotitehtäviä. Lopuksi valmistetaan yhdessä pientä iltapalaa saperen hengessä.

Maksuton toiminta on kaikille avointa ja sisällöissä huomioidaan ruoka-arjen taloudelliset haasteet, mm. valikoimalla edullisia ruoka-aineita tuoteryhmässään. Ryhmät toteutuvat pääsääntöisesti perhekeskusten tiloissa.

Ryhmiä ohjaavat Keski-Suomen hyvinvointialueen ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeutti yhdessä työparin kanssa, esimerkiksi perhekeskuskoordinaattori, jolla on nepsy-valmentajan koulutus.

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ryhmä on tarkoitettu lapsi-vanhempi-pareille tai perheille, joissa lapsella/lapsilla on arkea hankaloittavaa syömisen pulmaa:

  • Osallistuva lapsi on 7-12-vuotias (alakouluikäisille suunnattu ryhmä).
  • Vanhempi on huolissaan lapsen valikoivasta syömisestä tai kokemus ruokailutilanteiden stressaavuudesta.
  • Perheessä on neurokirjon haasteita (ei tarvitse olla diagnoosia).
  • Yhteen ryhmään voi osallistua noin kuusi lapsi-vanhempiparia tai perhettä. 
  • Ryhmä muokattavissa alle kouluikäisille sekä perheille, joilla ei ole neurokirjon haasteita.

Jokainen ryhmäkerta aloitetaan fiilismittarilla/tunnekorteilla/fiiliskuvilla – millä mielellä olet tänään ryhmässä mukana?

Jokaisella ryhmäkerralla lapset saavat antaa lopuksi palautetta hymynaama-lappujen avulla. Jokaisen ryhmäkerran jälkeen on lyhyt sähköinen palautelekysely vanhemmille (Forms, QR-koodi).

  • Vastasiko ryhmäkerta odotuksiasi? Vastausasteikko 1-5 (ei lainkaan – täysin) tms.
  • Toiveesi seuraaville kerroille. Jäikö joku asia mietityttämään? Avoin vastauskenttä.

Näiden avulla arvioidaan tyytyväisyyttä ryhmäkertoihin.

Viimeisellä kerralla vanhempia pyydetään täyttämään pidempi sähköinen palautekysely (Forms).

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Neuvokas perhe, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen palveluketjun kehittäminen Keski-Suomessa.

Liitteenä myös Iloa ruuasta -ohjaajan opas. 

Liitteet
Kokeilussa opittua

Vanhempien palautteita: 

  • "Oli hyvä pysähtyä ja pohdiskella ryhmä tapaamisilla meidän perheen ruokatottumuksia. Saatiin hyviä uusia näkökulmia rennompaan suhtautumiseen ruokien suhteen. Saimme erityisesti reppuumme mukaan uusia ideoita ja leikin varjolla tutustuminen ruokaan oli avartavaa.”
  • ”Hyvä vertaistuki jota koin jo heti ensimmäisessä tapaamisessa.”
  • ”Erittäin hyvä! Sisältö oli todella monipuolinen. Vaikka kertoja ei ollut monta, ehti näissä kuitenkin käsitellä todella monia asioita. Olemme saaneet arkeen monta uutta ruokaa. Myös se on ollut erittäin suuri ilo, että lapsemme on ryhmän aikana uskaltanut maistaa uusia makuja. Myös kaikki ne materiaalit, jotka olemme saaneet kotiin, ovat todella hyviä. Vaikka ryhmä loppuu, pystymme hyödyntämään materiaaleja jatkossakin. Olisi todella ihanaa, jos ryhmän kokoontumiskertoja olisi vielä enemmän.”
  • ”Ei ole erityisiä toiveita. Tämä kerta oli aivan huikea. Lapsemme löysi monta uutta makua/makuparia, jotka menevät jatkoon. Saamme heti ostaa uusia juttuja, joita lapsemme haluaa syödä.”
  • ”Mukavaa leikinvarjolla ruokaan tutustumista. Rento ilmapiiri jatkossakin."
Ratkaisun perusidea

Iloa ruuasta -ryhmä on tarkoitettu lapsiperheelle, jossa
perheen 7–12-vuotiaalla on nepsy-piirteitä (ei tarvitse
olla diagnoosia), joihin liittyy syömisen pulmaa. Ryhmä koostuu viidestä tapaamiskerrasta. Ryhmä on tarkoitettu lapsi-vanhempi-pareille tai perheille, joissa lapsella/lapsilla on arkea hankaloittavaa syömisen pulmaa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Iloa ruuasta -ryhmää toteutetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella eri paikkakunnilla  kerran tai kaksi kertaa vuodessa. 

Ryhmiä ohjaavat Hyvaks:n ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeutti yhdessä työparin kanssa, esim. perhekeskuskoordinaattori, jolla on nepsy-valmentajan koulutus.​

Suositeltavaa, että ryhmää ohjataan pareittain, jolloin mahdollista tukea vanhempia paremmin ja keskustella tekemisen ohessa, sekä mahdollisesti jakaa lapset ja vanhemmat erikseen erilaisen sisällön pariin.

Maksuton toiminta on kaikille avointa ja sisällöissä huomioidaan ruoka-arjen taloudelliset haasteet, mm. valikoimalla edullisia ruoka-aineita tuoteryhmässään. ​

Ryhmät toteutuvat pääsääntöisesti perhekeskusten tiloissa tai vastaavissa, helposti saavutettavissa tiloissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmä on sovellettavissa varhaiskasvatusikäisille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lapsiperheet ovat hyötyneet yhteisestä ja konkreettisesta Iloa ruuasta-työskentelystä.