Innokylän tukiprosessi Sosiaali- ja terveysministeriön avustamille valtionavustushankkeille
Kuvaus Innokylä tuesta valtionavustusta saaville hanketoimijoille: toimintamallien yhteiskehittämiseen, kokeiluun ja arviointiin.
Hanketta valmistelevalle ministeriölle ja sektorilaitokselle: tukiprosessin kuvaus ja ehdotus tuen toimeenpanosta.
Lainsäädännnöllinen näkökulma- Asetus valtionavustuksesta
2 Luku 5 § Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma
Valtioneuvosto vahvistaa joka neljäs vuosi hallituksen valtiontaloutta koskevien päätösten kanssa yhteensopivan sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman (kansallinen kehittämisohjelma). Kehittämisohjelmassa määritellään koko ohjelmakauden kattavat keskeisimmät sosiaali- ja terveyspoliittiset tavoitteet, kehittämistoiminnan ja valvonnan painopisteet sekä niiden toteuttamista tukevat keskeiset uudistus- ja lainsäädäntöhankkeet, ohjeet ja suositukset.
Organisatorinen näkökulma: STM:n ja THL välinen työnjako ja tulossopimus - Sopimuksessa määritellään keskeiset tavoitteet STMn ja THLn väliselle yhteistyölle. Sopimuksen "Oikea-aikaiset palvelut vastaavat asiakkaiden tarpeisiin" - tavoitteessa: "THL kokoaa keskeiset ratkaisut ja parhaat käytännöt palveluiden uudistamisen ja integraation tueksi sekä koordinoi ja tekee kehittämisyhteistyötä keskeisten kansallisten, alueellisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa." (esimerkki vuoden 2022 sopimuskirjauksesta))
Yhteiskehittäminen ja Innokylä: Innokylä toimi keskeisenä työvälineenä ja yhteiskehittämisen alustana keskeisten ratkaisujen ja käytäntöjen kokoamisessa. Avoin tiedon ja kehittämistyön tulosten jakaminen edistää vertaiskehittämistä alueilla.
Muiden ministeriöden ja niiden alaisten laitosten keskinäinen työnjako
Kts. tulossopimus
Innokylän ja yhteiskehittämisen hyödyntäminen aikaisemmissa valtionavustushankkeissa (KASTE-ohjelma, KÄRKI-hanke.) ei ole ollut yrityksistä huolimatta systemaattista. Syitä?
I vaihe : Kehittäjäjoukkoon kuuluvat STMn valtionavustushankekokonaisuutta valmistelevat virkahenkilöt, THLn hanketoimisto, Innokylän THL-tiimi, alueelliset hanketyöntekijät (hankevalmistelijat)
II vaihe: Alueelliset Innokylää hyödyntävät hanketoimijat ja heidän verkostonsa sekä THL:n nimetty hankekoordinaatio
Moninäkökulmaisen yhteiskehittäminen toteutuminen ja Innokylän työvälineiden ja palveluiden hyödyntäminen kehittämistyössä
Strategian ja kehittämistyön linkittyminen toisiinsa ja niiden välinen vuoropuhelu - Kehittämistyön tulosten hyödyntäminen
Keskeiset Innokylän tuen elementit on kuvattu niin, että vastaavaa mallia voidaan hyödyntää muissa valtionhallinnon ohjelmakokonaisuuksissa.
Yhteikehittämisen toteutuminen
- järjestetyt työpajat alueilla tukevat osallisuutta (työpajat ja menetelmät)
- Tulsote-toimijoiden aktiivisuus toimintamallien levittämisessä (Innokylän some, kokonaisuuksien hyödyntäminen, työpajat, tapahtumat
Strategian ja kehittämistyön linkittyminen - Kehittämistyön tulosten hyödyntäminen
- Hankekautena kirjattujen toimintamallien määrä ja oma-arviointi, tulosten hyödyntäminen STM:ssa
- koontina innovaatiokatsaus
Prosessin selkeys
- STM hytödyntää yhteistyöprosessia myös seuraavilla valtionavustushankekausilla
- Muiden ministeriöiden pilotoinnit
- Osallistutaan valtionhankeavustusta valmistelevaan epäviralliseen ryhmään
- Nimetään yhteyshenkilö THLn hanketoimiston ja Innokylän välille
- Innokylä-info ministeriön toimijoille, aluekoordinaattoreille sekä alueellisille hanketoimijoille
- Valmistelevat tehtävät hanketoimiston ja Innokylän välillä ennen hankkeiden käynnistymistä
- Tuki hankekauden aikana (työpajat, maakuntakoulutukset, virtuaaliklinikat jne)
STMn valtionavustushankekokonaisuutta valmistelevat virkahenkilöt. Ministeriön alaisen laitoksen hankekokonaisuutta koordinoivat työntekijät, Innokylän THL-tiimi, Alueelliset hanketyöntekijät ja hankevalmistelijat
- Anu Muuri haastattelu (syitä siihen, ettei yhteistyö Innokylän välillä ole ollut systemaattista. Lisää kohtaan "strategiset lähtökohdat), Tulevaisuuden sote valtionavustushankkeen projektijohtaja, Innokylän strategisen ryhmän jäsen.
- Haastattelu Kirsi Paasovaara (STM), valtionavustushankkeiden valmistelu, Innokylän operatiivisen ryhmän pj.
- Niina Peränen ja Päivi Achte haastattelu - Innokylän tukipalvelut hanketoimiston näkökulmasta
Eri toimijaryhmät painottuvat prosessin eri vaiheissa. Hankkeen valmisteluvaiheessa yhteistyö ohjaavan ministeriön kanssa on keskeistä. Yhteistyö voidaan sopia suoraan tai hankekoordinaation kautta, jos sellainen on jo tiedossa.
Innokylän tuki hanketoimijoille on pisimmälle ideoitu, koska Innokylän palveluita on konseptoitu ja kehitetty vuosien varrella kehittämistyötä tekevien hanketoimijoiden kanssa. (KASTE, KÄRKI hankkeet). Prosessikokonaisuuden kehittämisessä vähemmälle ovat jääneet yhteistyörakenteen konseptointi strategisesta ohjauksesta vastaavan ministeriön kanssa sekä hankekoordinaation kanssa tehtävä yhteistyö. Erityisesti kiinnitetään huomiota ennen hankekautta tehtäviin toimenpiteisiin
Innokylä tarjoaa tukea valtionavustushankkeille kolmella eri tasolla: Yhteistyössä hanketoimiston kanssa, tarpeenmukaan aluekoordinaattoreiden kanssa yhteistyössä sekä kaikille avointen Innokylän palveluiden kautta. Kts. versio 1 liitteenä.
Idean toimivuutta testataan syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana yhdessä hanketoimiston, aluekoordinaattoreiden ja alueellisten hanketoimijoiden kanssa.
Innokylän alueelliset työpajat aluekoordinaattoreiden kanssa
- Kick off- Pirkanmaa ERVA-alue
-Arviointi-työpaja KYS Erva- Alue
-Asiakasosallisuus - päivä Uusima ERVA-alue
Innokylän kansalliset työpajat hanketoimiston kanssa yhteistyössä
- Osallisuus - verkostopäivä
Innokylän tuki hanketoimijoille
- Innokylän ABC-perehdytys ja Hyppää kehittämisen polulle -perehdytys
- Sotejohdon neuvottelupäivien yhteisesiintymisen suunnittelu, valmistelu ja toteutus