IPS Sijoita ja valmenna! -toimintamalli Siun sotessa
IPS -työhönvalmennusta toteutetaan Siun sotessa mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Tavoitteena on edistää mielenterveys- ja päihdekuntoutujien työllistymistä, integroida malli osaksi psykiatrista hoitoa ja juurruttaa osaksi mielenterveyspalveluja.
IPS-kehittämishanke toteuttaa kansallisen mielenterveysstrategian työelämään kuntouttavien mielenterveyspalvelujen sisällöllistä ja toiminnallista uudistusta. Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä (IPS -Individual Placement and Support). Asiakkaan tukena on IPS-työhönvalmentajan lisäksi psykiatrinen hoitotaho. Työhönvalmennus nähdään osana asiakkaan psykiatrista hoito- ja kuntoutussuunnitelmaa, jossa työhönvalmennuksen ja hoitotahon työn- ja vastuunjako sovittu ja asiakkaalla tiedossa varhaisessa vaiheessa. IPS-toimintamalli on kansainvälisesti tuottanut hyviä työllistymistuloksia erityisesti vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden keskuudessa.
Työelämään kuntouttavien mielenterveyspalveluiden kehittäminen IPS-Sijoita ja Valmenna! kehittämishanke Siun sotessa toteutettiin 2021-2022 ja jatkohankekaudella 1.1.2023-30.6.2023. IPS työhönvalmennus sijoittui osaksi Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluita sekä erikoissairaanhoidon psykiatrian klinikkaryhmää tehden vahvasti yhteistyötä Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa. Hankkeen toiminta-alueena oli Joensuun kantakaupungin alue, jatkohankkeen aikana toteutettiin maakunnallisen mallin pilotointi Siun soten pohjoisella alueella toimintamallin laajentamisen tueksi.
1.Luoda IPS-mallin käyttöönotolle tarkennukset ja prosessi Siun sotessa yhteistyössä eri toimialojen kanssa.
2.Tunnistaa ja löytää IPS-mallista hyötyvät asiakkaat ns. asiakasohjautuminen
3.Tunnistaa ja löytää työpaikat IPS mallin asiakkuuksille
4.Lisätä työnantajien ja ammattilaisten ymmärrystä ja osaamista malliin liittyen
5.Valmentaa hankkeen jatkokauden aikana 15 asiakasta 1.1.2023-30.6.2023
6.Tuottaa tietoa edellisiin kohtiin liittyen ja arvioida mallin toimivuutta
7.Liittää IPS –mallin mukainen toiminta osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusten palveluvalikoimaan.
Jatkohankkeen tavoitteet vuodelle 2023 kohdentuivat erityisesti tavoitteisiin numerot 1, 2 ja 7.
Hankkeen aikana toteutetut toimenpiteet ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi on kuvattu Siun soten IPS-hankkeen loppuraportissa.
Hankkeen kohderyhmänä olivat 18 – 40 vuotiaat joensuulaiset henkilöt , joilla on diagnosoitu psykiatrinen sairaus esimerkiksi:
- masennus
- kaksisuuntainen mielialahäiriö
- skitsofrenia.
Keskeistä oli, että
- henkilöllä oli asiakkuus aikuispsykiatrian poliklinikalle tai mielenterveys- ja päihdepalveluihin tai asiakkuus oli käynnistymässä ja
- asiakkaalla itsellään on halu työllistyä.
Hankkeen aikainen työhönvalmennus kohdentui erilaisissa tilanteissa oleville mielenterveys- ja päihdekuntoutujille:
- työssä olevat
- työttömänä olevat
- määräaikaisella eläkkeellä olevat (kuntoutustuki)
- osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevat
- työkyvyttömyyseläkkeellä olevat
- sairauslomalla olevat (huomioitava tällöin, että nopea työhön sijoittuminen ei sairauslomalla ole mahdollista)
Kehittämistyön aikana asiakaskokemustietoa kerättiin palvelussa olevilta asiakkailta.
Toimintamallin kehittämistyössä mukana oli jatkuvasti myös kokemusasiantuntija, jonka osaamista hyödynnettiin mm. vertaisryhmän ohjauksessa, seminaareissa ja ohjausryhmässä
Hankkeen jälkeen toiminnan juurtuessa osaksi Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluiden omaa toimintaa kohderyhmän diagnoosi- ja ikärajat poistuivat ja palvelu kohdentuu jatkossa kaikenikäisille henkilöille.
Esimerkki IPS-asiakkaan verkostosta ja toimijoiden rooleista.