Itsemurhavaarassa olevan henkilön tai itsemurhaa yrittäneen hoito- ja palvelupolku kainuulaisten asukkaiden käyttöön
Hoito- ja palvelupolun kuvaus asukkaille Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuille. Tavoitteena lisätä asukkaiden tietoisuutta itsemurhien ehkäisystä, varhaisesta tuesta, riskien tunnistamisesta, itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamisesta ja saatavilla olevista palveluista.
Hyvinvointialueet järjestävät ja tuottavat alueensa sote- ja pelastuspalvelut. Hyvinvointialue muodostaa organisaation, jossa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto sekä pelastustoimi ovat integroituna samaan organisaatioon. Osa palveluista tuotetaan lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Kainuun hyvinvointialueen tuottamien palveluiden kuvaukset löytyvät erillisinä Kainuun hyvinvointialueen internet-sivuilta.
Hyvinvointialueilla on merkityksellistä antaa tietoa asukkaille ennalta ehkäisevistä menetelmistä, itsehoito keinoista ja alueen saatavista avun, tuen ja hoidon palveluista. Verkkosivuille tuotetusta hoito- ja palvelupolusta asukas saa tietoa, kuinka toimia oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä sairauden/ongelmien hoidon ja palveluntarpeessa.
Kainuussa on väkilukuun suhteutettuna paljon itsemurhakuolleisuutta. Puolestaan mielenterveyspalveluihin hakeutuminen on tapahtuu myöhäisemmässä vaiheessa ja palveluiden käyttö on muuta maata vähäisempää. Perusterveydenhuollossa käyntejä muulle ammattiryhmälle kuin lääkäreille on eniten koko maassa. Asukkaille tarvitaan lisää tietoa itsemurhien ehkäisystä, puheeksi ottamisesta ja itsemurhariskitekijöiden tunnistamisesta, varhaisesta tuesta sekä hoito- ja palvelumahdollisuuksista.
Varhainen tuki sekä hoito- ja palvelupolkujen avaaminen asukkaille liittyy Kansalliseen Mielenterveysstrategiaan ja itsemurhien ehkäisy ohjelmaan vuosille 2020-2030.
Hoito- ja palvelupolkujen avaamisella asukkaille tarjotaan lisää tietoa hoidon ja palveluiden saatavuudesta, kun asukas tai asukkaan läheinen on itsetuhoinen, itsemurhavaarassa tai itsemurhaa yrittänyt, mutta myös itsemurhien ehkäisyyn.
Kehittäjäjoukkoon kuuluvat Mukana elämässä -hanketiimin lisäksi hankkeen monialaiset projektiryhmien asiantuntijat, eri vastuualueiden esihenkilöt, viestinnän asiantuntija, laadunhallinnan asiantuntijat sekä asukastestiryhmä, joiden kanssa hoito-ja palvelupolkua yhteiskehitetään. Lisäksi sovitaan, keiden vastuulle jää myöhemmässä vaiheessa hankkeen päätyttyä hoito- ja palvelupolkujen ylläpito ja kehittäminen.
Kehitystyöllä tavoitellaan itsemurhien ehkäisyn lisäämistä Kainuun alueella sekä itsemurhien määrän vähentymistä. Lisäksi tavoitteena on, että hoito- ja palvelupolun kuvaamisella itsetuhoiset, itsemurhavaarassa olevat tai itsemurhaa yrittäneet ohjautuisivat hoidon ja palveluiden piiriin oikea-aikaisesti tietäen hoidon ja palveluiden sisällöstä. Tavoitteena on myös läheisten tukeminen ja läheisten tiedon lisääminen. Hoito- ja palvelupolun kuvaamisessa nousevat esille myös varhaisen tuen ja omahoidon palvelut sekä sähköisten palveluiden mahdollisuus.
Kehitystyön kohderyhmänä ovat kainuulaiset asukkaat, heidän läheisensä sekä ammattilaiset. Hoito- ja palvelukuvaukset on eritelty kolmeen polkuun, nuorille, työikäisille ja ikäihmisille. Nuorilla tarkoitetaan 13-17-vuotiaita nuoria. Työikäisillä tarkoitetaan 18-64-vuotiaita ja ikäihmisillä tarkoitetaan yli 65-vuotiaita, jotka usein ovat jo työelämän ulkopuolella. Asiakasymmärrystä on kerrytetty asukastestiryhmällä, jotka iän puolesta ovat kohderyhmään kuuluvia. Asukastestiryhmä on tarkastellut hoito- ja palvelupolkujen sisältöä ennen kuvausten julkaisua internet-sivuilla.
Kehittämistyössä on hyödynnetty Itsemurhien ehkäisy ja itsemurhaa yrittäneen hoito Käypä hoito-suuositusta. Lisäksi kehittämistyössä on syvennetty Kainuun hyvinvointialueen olemassa oleviin toimintamalleihin. Asukkaille suunnattuja hoito- ja palvelupolkujen kuvauksia itsemurhien ehkäisyyn, itsemurhavaarassa olevan henkilön tai itsemurhaa yrittäneen henkilön hoitoon ei löydetty.