Kartoituslomake Pohjanmaan Sote-ammattilaisten päihde- ja riippuvuustyöstä heidän vastanotolla

Kyselylomake kartoittaa mitä ​​työkaluja sote-henkilökunta käyttää asiakkaiden riskikäytön/riippuvuuden ja riippuvuussairauksien varhaiseen tunnistamiseen, miten ohjautumisprosessit tukipalveluihin ja hoitoon toimivat ja mitä kehittämistarvetta on.
 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kartoituslomake Pohjanmaan Sote-ammattilaisten päihde- ja riippuvuustyöstä heidän vastanotolla
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kyselylomake kartoittaa mitä ​​työkaluja sote-henkilökunta käyttää asiakkaiden riskikäytön/riippuvuuden ja riippuvuussairauksien varhaiseen tunnistamiseen, miten ohjautumisprosessit tukipalveluihin ja hoitoon toimivat ja mitä kehittämistarvetta on.
 

Toteutuspaikka
Pohjanmaan hyvinvointialueen Tulevaisuuden sotekeskushanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Nina Herrgård

Luotu

13.11.2023

Viimeksi muokattu

27.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Kyselylomakkeen kysymykset luodiitn yhdessä kolmen eri työryhmän kanssa missä oli ammattilaisia jotka tekivät työtä  eri ikäisten asiakkaiden kanssa, eli lapset/nuoret, työikäiset ja ikääntyneet. Pohjana oli hankesuunnitelman tavoitteet.

Kun tiedonkeruu kolmesta kyselylomakkeesta oli saatu päätökseen, vastaukset analysoitiin ja koottiin kolmeen eri esitykseen. Ohjausryhmille ja ammattilaisille järjestettiin tiedotustilaisuuksia eri ikäryhmistä. Tavoitteena oli esitellä hyvinvointialueen tilannetta siltä osin, mitä kartoitusvälineitä (päihteet, rahapelit) ammattilaiset käyttävät, miten he työskentelevät päihdeasioiden parissa sote-vastaanotolla, minne he ohjaavat asiakkaita ja läheisiä, sekä kehittämisehdotuksia organisaatiolle ja mitä ammattilaiset toivovat aiheeseen liittyvältä koulutukselta. Tavoitteena oli tunnistaa, missä on kehittämistarpeita.  Kyselylomakkeen tulokset tarjosi sekä ammattilisille ja esihenkilöille että johtajille kehittämistarpeita.

Kartoitus on ollut arvokas, ja se on toiminut pohjana koko hankeaikana. Laajan kartoituksen avulla hanke on kehittänyt tiettyjä hankesuunnitelmaan kuuluvia osa-alueita, esimerkiksi ottanut käyttöön yhteisiä työkaluja päihteiden ja rahapelien kartoittamiseksi asiakastyössä. Työkalujen avulla henkilökunta voi matalammalla kynnyksellä ottaa puheeksi ja puuttua asiakkaiden päihteidenkäyttöön ja tunnistaa riskikäytön/ väärinkäytön tai riippuvuuden varhaisessa vaiheessa. Tietoa ollemme myös käyttänyt oppilashuollon processikuvauksen kehittämisessä.

Kyselyssä ammattilaisia pyydettiin antamaan koulutustoivomuksia, mistä ensimmäiset Pohjanmaan mielenterveys- ja päihdetapahtuma 25-26.10.2023 syntyi. Lisää infoa tapahtumasta löytyy Innokylästä.

Kyselylomakkeen tulokset luo edellytyksiä asioiden puuttumiseen ja puheeksiottamiseen eri tasoilla. Kuka tahansa voi käyttää kyselylomaketta kehittämistarkoituksiin, sillä se soveltuu kaikkiin ikäryhmiin. Ammattilainen voi hyödyntää tietoa kehittämään omaa työtään. Kartoitustulokset soveltuu sekä sote ammattilaisten, esihenkilöiden ja johtajien että päättäjien käyttöön, ja sen avulla voidaan kehittää ennaltaehkäisevää päihde- ja riippuvuustyötä hyvinvointialyueella. Tuloksia voidaan myös käyttää hyvinvointialueen hyte-strategian luomisessa.

Toimintaympäristö **

Kyselylomake laadittiin sähköisesti Webropol ohjelmassa ja sitä mainostettiin hyvinvointialueen intra-sivuilla. Sote-toiminnan johdolle ja esimiehille lähetettiin sähköpostiviesti, jossa oli linkki kyselylomakkeeseen, jotka he jakasivat omilla toiminta-alueilla. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä oli ammattilaiset. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa millaisia ​​työkaluja sosiaali- ja terveyskeskusten henkilökunta käyttää vastaanotoilla asiakkaiden riskikäytön/riippuvuuden ja riippuvuussairauksien (tupakkatuotteet, alkoholi, huumeet sekä digi- ja peliriippuvuus) varhaiseen tunnistamiseen ja käytön kartoittamiseen, miten ohjautumisprosessit sekä hoitoon että kolmannen sektorin matalakynnyksen palveluihin toimivat ja minkälaisia kehittämistarpeita löytyy. Kyselylomakkeen täytti 131 sote-ammattilaista.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Resurssit jotka tarvitaan kyselylomakkeen kehittämiseen on työntekijöiden työpanos. Hyvä olisi että työryhmässä kehitetään kyselylomakkeen ja että tiedonkeruumateriaalia analysoidaan osissa, ikäsegmenttien mukaisesti. Toteuttaminen ei maksa muuta kun työaikaa. 

Kyselylomake voi toimia kartoitusmittarina missä mitataan vastaanottojen kehitystä päihde ja riippuvuustyössä. Kysely korottaa ammattilaisten osallisuuden tunnetta esimerkiksi jos heidän koulutustoivomuksiin toteutetaan. Vakiinnuttamiseen tarvitaan koordinointia ja se voisi kuulua hyte-toiminnan yhteyteen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kyselylomakkeen tuloksilla on ollut arvoa. Kartoituksen tärkein tulos oli nähdä mitkä ovat ennaltaehkäisevän päide- ja riippuvuustyö kehittämistarpeet hyvinvointialueen sote-vastaanotoilla, jotta voidaan keskittyä oikeiden asioiden kehittämiseen. Ammattilaiset ja johto kokivat kyselylomakkeen tulokset hydönnelliseksi. Jatkossa kehitettävää on seurata yhteiskunnan muutoksia, asiakkaiden ja ammattilaisten tilannetta ja kehittää kysymykset uuteen kyselylomakkeeseen tarpeen mukaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ensin on mietittävä, minkä tyyppistä tietoa haluaa saada, mitä haluaa kartoittaa, sitten mitä kysymyksiä tulisi kysyä ja keneltä. Mitkä ovat huolet/kehittämistarpeet.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä