Kotihoidon käsikirja
Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon toiminnan ja käytäntöjen päivittäminen ja kuvaaminen kotihoidon käsikirjaan TulKoti -hankkeen tuella.
Toimintamallin nimi
Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon toiminnan ja käytäntöjen päivittäminen ja kuvaaminen kotihoidon käsikirjaan TulKoti -hankkeen tuella.
Kotihoidon käsikirjaan päivitettiin kotihoidon keskeiset toimintatavat sekä hyvät käytännöt.
Käsikirjaan kirjattiin:
- Alkusanat
- Kotihoidon käsikirja
- Kotihoito Kymenlaakson hyvinvointialueella
- Hyvinvointialueen strategia kotihoidossa
- Tarvepohjainen toimintamalli
- Teknologiset apuvälineet kotihoidossa
- Kirjaaminen
- Eri ammattiryhmien työtehtävät
- Yhteiset toimintatavat
- Keskitetty toimintalähtöinen työvuorosuunnittelu
- LEAN -kehittäminen
Kotihoidossa on käyttöönotettu vuoden 2021 aikana tarvepohjainen toimintamalli, jossa hoitorinkien henkilöstömäärä on mitoitettu vastaamaan asiakkaiden palvelutarvetta. TulKoti -hankkeessa tavoitteena on jatkokehittää ja vakiinnuttaa jo olemassa olevia tarvepohjaisen toimintamallin periaatteita Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidossa.
Kymenlaaksossa kotiin tuotettavien palveluiden tarve tulee kasvamaan merkittävästi yli 75-vuotiaiden määrän kasvaessa edelleen lähivuosina. Kymsoten kotihoidossa kehittämistyötä on tehty aktiivisesti vuodesta 2019 alkaen valtakunnalliset suositukset ja lakimuutokset huomioiden. Kehittämistyö jatkuu Kymenlaakson hyvinvointialueella vuoden 2023 alusta. Haasteena on ollut ja tulee myös lähivuosina olemaan henkilöstön riittävyys.
Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5%:lla 75 vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 %.
TulKoti-hankkeen kohderyhmänä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueen ikäihmiset, jo palveluiden piirissä olevat asiakkaat sekä ennaltaehkäisevää palvelua tarvitsevat asiakkaat. Hankkeessa on tarkoitus kehittää kaikkia toimia, joiden avulla ikääntyneiden turvallista kotona asumista voidaan tukea. Kehitystoimenpiteissä huomioidaan myös iäkkäiden omaiset, läheiset ja omaishoitajat. Keskeinen kohderyhmä on myös Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon 700 ammattilaista.
Kotihoidon käsikirja on luotu palvelemaan kotihoidon ammattilaisia. Yhtenäiset kirjatut toimintamallit ja hyväksi todetut toimintatavat edesauttavat tavoitteisiin pääsemistä ja yhtenäistävät perehdyttämistä.
Projektikoordinaattorit olivat mukana yhdessä kotihoidon kanssa kirjaamassa yhtenäisiä toimintamalleja Kotihoidon käsikirjaan sekä muokkaamassa käsikirjan visuaalista ilmettä. Projektikoordinaattorit vastasivat etenkin seuraavista kokonaisuuksista sekä niiden sisällön tuottamisesta käsikirjaan:
- Tarvepohjainen toimintamalli
- Teknologiset apuvälineet kotihoidossa
- Kirjaaminen
Päivitetty versio Kotihoidon käsikirjasta on esitelty kotihoidon palveluesimiehille ja sisältöä on muokattu palautteiden perusteella. Käsikirjasta kerättiin palautetta heinäkuun 2023 ajan kotihoidon henkilöstöltä. Palautteet koottiin ja käsiteltiin elokuun 2023 aikana ja niiden perusteella tehtiin tarvittavat muokkaukset kotihoidon käsikirjaan.
Valmis käsikirja julkaistiin kotihoidon teams -kanavalle syksyllä 2023. Käsikirja on tarkoitus julkaista myös Kymenlaakson hyvinvointialueella käytössä olevassa Intro -perehdytysalustalla kotihoidon perehdytysmateriaaleissa.
Käsikirjan on tarkoitus toimia perehdytysmateriaalina sekä käytännön työn tukena kotihoidon eri ammattiryhmille. Käsikirjan sisältöä arvioidaan ja päivitetään säännöllisesti toiminnan edetessä. Käsikirjan juurruttaminen arkeen edellyttää sitoutumista kaikilta kotihoidon ammattiryhmiltä.
Käsikirjan hyödyllisyyttä voidaan arvioida vasta jonkin ajan kuluttua käsikirjan käyttöönotosta. Jatkossa kotihoidon käsikirjaa voi käyttää tukena esimerkiksi uuden työntekijän perehdytyksessä sekä arjen työn tukena.