Kotihoidon keskitetyn työnjaon toimintamalli -kuvaus

Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidossa työskentelee keskitetty työnjako, jonka tehtävänä on jakaa päivittäin kotihoidon säännöllisten ja tilapäisten asiakkaiden asiakaskäynnit. Työnjaon jo olemassa oleva toimintamalli on kuvattu TulKoti -hankkeen tuella.  

Toimintamallin nimi
Kotihoidon keskitetyn työnjaon toimintamalli -kuvaus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidossa työskentelee keskitetty työnjako, jonka tehtävänä on jakaa päivittäin kotihoidon säännöllisten ja tilapäisten asiakkaiden asiakaskäynnit. Työnjaon jo olemassa oleva toimintamalli on kuvattu TulKoti -hankkeen tuella.  

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoito
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Sanni Molonen

Luotu

28.12.2022

Viimeksi muokattu

13.09.2023
Ratkaisun perusidea

Kotihoidon keskitetyn työnjaon toimintamalli-kuvaus pitää sisällään työnjaon tavoitteet, keskeiset työtehtävät päivä- ja viikkotasolla sekä kotihoidon varahenkilöstön jakamisen ja sijaishallinnan prosessin.

Yhtenäiset tavoitteet ja keskeiset työtehtävät aikataulutettuna päivä-, viikko- ja kuukausitasolla rytmittävät työpäiviä ja mahdollistavat selkeät linjat työnjaon toiminnalle sekä kotihoidon varahenkilöstön sijoittamiselle ja sijaishallinnan prosessille.  

Toimintaympäristö

Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidossa työskentelee keskitetty työnjako, jonka tehtävänä on jakaa päivittäin kotihoidon säännöllisten ja tilapäisten asiakkaiden asiakaskäynnit yhteisten ohjeiden ja tavoitteiden mukaisesti.

Kymenlaaksossa kotiin tuotettavien palveluiden tarve tulee kasvamaan merkittävästi yli 75-vuotiaiden määrän kasvaessa edelleen lähivuosina. Kymsoten kotihoidossa kehittämistyötä on tehty aktiivisesti vuodesta 2019 alkaen valtakunnalliset suositukset ja lakimuutokset huomioiden. Kehittämistyö jatkuu Kymenlaakson hyvinvointialueella vuoden 2023 alusta. Haasteena on ollut ja tulee myös lähivuosina olemaan henkilöstön riittävyys.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5%:lla 75 vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 %.

TulKoti-hankkeen kohderyhmänä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueen ikäihmiset, jo palveluiden piirissä olevat asiakkaat sekä ennaltaehkäisevää palvelua tarvitsevat asiakkaat. Hankkeessa on tarkoitus kehittää kaikkia toimia, joiden avulla ikääntyneiden turvallista kotona asumista voidaan tukea. Kehitystoimenpiteissä huomioidaan myös iäkkäiden omaiset, läheiset ja omaishoitajat. Keskeinen kohderyhmä on myös Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon 700 ammattilaista. 

Kotihoidon keskitetyn toimintamallin kuvaus on luotu palvelemaan kotihoidon ammattilaisia (työnjakajia, palveluesimiehiä, kotihoidon hoitajia). Yhtenäiset kirjatut toimintamallit edesauttavat tavoitteisiin pääsemistä. Toimintamallin kuvauksen pohjana käytettiin työnjakajien kehittämistyöpajoissa tuottamaa materiaalia työnjakajan työtehtävistä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli on tuttu ennestään kotihoidon työnjaolle. Kirjattu malli käytiin läpi työnjakajien kanssa. Työnjaon toimintamalli kerrataan myös kotihoidon palveluesimiesten kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin hyödyllisyyttä voidaan arvioida vasta jonkin ajan kuluttua toimintamallin kuvauksen käyttöönotosta. Jatkossa kuvattua työnjaon toimintamallia voi käyttää tukena esimerkiksi uuden työntekijän perehdytyksessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Mikäli mahdollista työnjaon toimintamallin kuvaus kannattaa tehdä jo toimintaa käynnistettäessä, jotta yhteiset tavoitteet on kaikilla tiedossa ja toimintatavat muodostuvat yhtenäisiksi alusta alkaen.

Kansikuva
Kotihoidon työnjaon toimintamalli -kuvaus

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Aihealueet

Kohderyhmä