Kulttuurihyvinvoinnin puheeksioton malli
Mallin tavoitteena on auttaa ammattilaista ottamaan luovuus, kulttuuritoiminta ja taide puheeksi monipuolisissa asiakaskohtaamisissa, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.
Kulttuurihyvinvointi on sosiaali- ja terveysalalla heikommin tunnettu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aihe kuin esimerkiksi liikkuminen ja ravitsemus.
Kulttuurihyvinvoinnin näkökulman vahvistamiseen sote-ammattilaisten työssä tarvitaan ymmärrystä kulttuurin hyvinvointivaikutuksista sekä toimintamalleja ja työvälineitä puheeksiottoon ja palveluohjaukseen.
Kehittämistoimenpiteitä kulttuurihyvinvoinnin integroimiseksi luontevaksi osaksi hyte-työtä on käynnissä eri hyvinvointialueilla -> tarve kansalliselle mallille.
Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan kulttuurin, taiteen ja luovan toiminnan mahdollisuuksia edistää hyvinvointia ja hoitaa ihmisen terveyttä läpi elämän.
Kulttuurilla, taiteella ja luovalla toiminnalla on tutkitusti lukuisia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Tutkimuksen perusteella tiedetään kuitenkin, että erityisesti juuri ne ihmiset, jotka näistä vaikutuksista hyötyisivät, eivät monista syistä johtuen löydä kulttuurin pariin.
Puheeksioton malli tarjoaa käytännönläheisen työkalun, jonka avulla saadaan tietoa ja motivoidaan asiakasta tukemaan omaa hyvinvointiaan myös kulttuurin, taiteen ja luovan toiminnan keinoin. Tämä monipuolistaa käsitystä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja voi tarjota uusia mahdollisuuksia asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämiseen ja tukemiseen sekä koetun hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen lisääntymiseen.
Helsingin kaupunki: Kestävä kasvu-hanke, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin kehittäminen 2023-2024
Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala
-
Silva Siponkoski, Kehittämis- ja digipalvelut
-
Elli Koskivirta, Kestävä kasvu-hanke
-
Ulla Laurio, Kulttuurin edistäminen -palvelu
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
-
Veera Sillanpää, Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut
-
Johanna Laamanen, Terveys- ja päihdepalvelut
-
Marjut Karlsson, Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut (Kestävä kasvu-hanke)
-
Anna Nurmi, Perhe- ja sosiaalipalvelut (Kestävä kasvu-hanke)
-
Ulla Pale, Perhe- ja sosiaalipalvelut (Kestävä kasvu-hanke)
Kulttuurihyvinvointi hyvinvointialueilla -ryhmä: kansallinen kehittäminen yhdyspinnoilla ja hyvinvointialueilla 2023-
-
Outi Lähteenlahti, Satakunnan hyvinvointialue,
-
Hanna Korhonen, Pirkanmaan hyvinvointialue,
-
Anne Viitala, Pirkanmaan hyvinvointialue,
-
Merja Männikkö, Varsinais-Suomen hyvinvointialue,
-
Terhi Virkkunen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue,
-
Jaana Potkonen, Oulun kaupunki
-
Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto
-
Sari Hedman, Helsingin kaupunki,
-
Silva Siponkoski, Helsingin kaupunki
-
Pilvi Kuitu, Kulttuurikeskus Piipoo
-
Katri Leppisaari, Taiteen edistämiskeskus,
-
Anna-Mari Rosenlöf, Taikusydän-yhteyspiste,
-
Laura Buckman, Seinäjoen kaupunki
Mallin avulla pyritään lisäämään luovuuden, kulttuuritoiminnan ja taiteen puheeksi ottamista monipuolisissa asiakaskohtaamisissa, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa ja auttamaan ammattilaisia asiakas- ja palveluohjauksessa. Motivoivaan ja vahvuuslähtöiseen lähestymistapaan perustuvan mallin avulla pyritään herättämään asiakkaan ymmärrystä siitä, että luovuus, kulttuuritoiminta ja taide voivat lisätä hänen hyvinvointiaan muiden hyvinvointiin vaikuttavien elintapojen, kuten liikkumisen, päihteettömyyden sekä hyvän ravitsemuksen ja unen lisäksi. Samalla pyritään kasvattamaan asiakkaan motivaatiota ja keinovalikoimaa oman hyvinvoinnin lisäämiseksi myös uusin, vähemmän tunnteuin tavoin.
Valtakunnallisesti on tunnistettu tarve mittaamisen ja seurannan kehittämiselle sekä mallin kirjauskäytäntöjen kehittämiselle, muun muassa kehittämällä kulttuurihyvinvoinnin OAB-koodi, joka tukisi ohjauksen antamista ja sen kirjaamista asiakas- ja potilastietojärjestelmiin. Seurantaan vaikuttaa myös palvelu- tai elintapaohjausprosessin kesto, ja voidaanko mallin vaikutuksia seurata yhdessä asiakkaan kanssa vai käytetäänkö mallia yksittäisissä asiakaskohtaamisissa, jolloin asiakkaan toiminnan muutoksen havainnointia ei pystytä toteuttamaan.
Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa vuonna 2024 toteutettu kokeilu osoitti, että kulttuurihyvinvoinnin puheeksioton malli soveltuu sekä neuvonta- ja ohjaustyöhön että intensiivisemmän tuen yksilö- tai ryhmämuotoiseen työskentelyyn. Sitä voidaan hyödyntää hyvin monenlaisissa palveluissa eri ikäisten asiakkaiden kanssa.
Malli tuo esiin asiakkaan voimavarat ja antaa välineitä hyvinvoinnin tukemiseen myös silloin, kun toimintakyky on väliaikaisesti tai pysyvästi heikentynyt.
Kokeiluun osallistui haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia asiakkaita, jotka hyötyvät erityisesti hyvinvointia ja osallisuutta vahvistavasta toiminnasta. Mallin kokeiluun osallistui mm.
- alkuvaiheen kotoutujia, jotka ovat saaneet oleskeluluvan kansainvälisen suojelun tai perhesiteen perusteella
- henkilöitä, joiden kohdalla on syntynyt epäily ihmiskaupasta ja jotka ovat ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä
- työttömiä työnhakijoita
-
kuntoutustuella tai työkyvyttömyyseläkkeellä olevia henkilöitä, jotka ovat joko kuntouttavassa työtoiminnassa tai vammaisten henkilöiden työtoiminnassa
-
päihdepoliklinikan asiakkaita (ml.korvaushoito ja perheterapia)
-
mielialahäiriöpoliklinikan intensiivisen avohoidon potilaita
-
ikääntyneiden palvelukeskusten asiakkaita
-
Seniori-infon asiakkaita.
Pilotointi hyvinvointialueilla 9/-11/2024
Kulttuurihyvinvoinnin puheeksioton kokeilut Helsingissä syksyllä 2024
Kulttuurihyvinvoinnin mini-intervention pilotoinneissa syksyllä 2024 selvitettiin puheeksiottoa tekevien ammattilaisten kokemuksia Kulttuurihyvinvoinnin mini-intervention käytettävyydestä.
Kokeilu koostui:
- koulutuksesta (30 min)
- kokeiluajasta (kuukausi)
- ammattilaisen arviosta mallin käytettävyydestä omien asiakkaiden kanssa
(forms -kysely) - mallin käyttöön liittyvästä arviointikeskustelusta työyhteisölle (15-30 min)
Kokeilussa olivat mukana:
Kokeilussa mukana olleita asiantuntijoita oli yhteensä n. 125. Mallia kokeiltiin n. 140 asiakkaan kanssa.
- Työtoiminta: Kotihoidon tukitiimi ja Maahan muuttaneiden erityispalvelut: kotoutumisen tuen tiimi (Perhe- ja sosiaalipalvelut)
- Vuosaaren päihdepoliklinikka ja Malmin mielialahäiriöpoliklinikan, intensiivinen avohoito (Terveys- ja päihdepalvelut)
- Seniori-info ja Palvelukeskustoiminta (Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut)
Arvioinnissa hyödynnetään Liikkumisen edistämisen mini-interventiomallin kokeilun arviointikysymyksiä.
Tuloksia kokeilusta:
• 97% piti mallia hyvin tai melko helppokäyttöisenä
• 83% koki, että malli auttoi kulttuurin puheeksi ottamisessa
• 80% kokeiluun osallistuneista käyttäisi mallia asiakastyössä hyvin tai melko todennäköisesti
(N=35).
"Asiakkaat selkeästi tykkäsivät siitä, että he tulivat nähdyksi ja kuulluksi. Puheenlomassa muistelivat kaikkea sitä, mitä ovat aiemmin tehneet, mistä saaneet voimaa ja myös sitä, mitä haluaisivat tehdä tällä hetkellä."
”Asiakas kertoi, ettei ole aikoihin miettinyt tai puhunut kulttuuriasioista näin paljon kuin nyt 20 minuutin aikana."
"Malli toimi meillä erityisesti ryhmätoiminnassa sekä ammatillisena herättelynä kulttuuriin, taiteeseen ja luovuuteen."
"Kulttuurihyvinvoinnin tuominen osaksi sosiaalityössä käytävää keskustelua ja palvelutarpeen arviointia on todella hyvä asia. Hyvinvoinnissa on totuttu puhumaan fyysisestä hyvinvoinnista mutta kulttuurihyvinvointi on jäänyt taka-alalle."