Kuvakommunikaation käyttö RAI-arvioinnissa
Toimintaohjeet kuvatuen käytöstä kehitysvammaisen henkilön RAI-arvioinnin kysymyksissä, joissa selvitetään henkilön omia ajatuksia, kokemuksia, tuntemuksia tai mielipiteitä.
Toimintamalli tukee uudistuneen vammaispalvelulain tarkoittamaa asiakkaan osallisuuden ja itsemääräämisen tukemista sekä palvelujen suunnittelua asiakkaan tarpeen mukaisesti.
RAI-arvioinnin tavoitteena on auttaa kehitysvammaista henkilöä saavuttamaan mahdollisimman hyvä elämänlaatu ja toimintakyky, edistää itsenäistä elämää ja osallistumista valitsemaansa yhteisöön sekä kohdistaa huomiota mahdollisiin terveysongelmiin.
RAI-arviointijakson yksilöllinen ja monitahoinen tiedonkeruu perustuu
- kehitysvammaisen henkilön omiin ja hänen läheisensä (jos saatavilla) näkemyksiin, kokemuksiin, tuntemuksiin ja mielipiteisiin kysyttävästä asiasta.
- kehitysvammaisen henkilön havainnointiin arjen eri tilanteissa.
- arvioinnista vastaavan ja kehitysvammaisen henkilön kanssa työskentelevien ammattilaisten kokemuksiin ja näkemyksiin henkilön tilanteesta.
- palvelun aikana muodostuneista asiakasasiakirjoista.
Kehitysvammaisen henkilön tulee itse olla ensisijainen tiedon lähde
Kehitysvammaisen henkilön aito osallistuminen RAI-arviointiinsa edellyttää, että on tietoinen sen tavoitteista ja hänellä on välineitä vastavuoroiseen viestintään. Jos ymmärretyksi tulemisessa on haasteita, on mahdollista käyttää puhetta täydentäviä, tukevia tai korvaavia menetelmiä. Näin tuetaan myös puheen ymmärtämistä.
Kuvakommunikaatio on kuvien käyttöä puheen ja sanattoman viestinnän rinnalla. Kuvat saavat merkityksensä kommunikointitilanteissa ja visuaalisuus tukee puhetta ja sen ymmärtämistä. Kuvakommunikaatiota voidaan käyttää puheen ja sanattoman viestinnän rinnalla sekä esimerkiksi yhdessä tukiviittomien ja sosiaalisen tarinan kanssa.
RAI-arviointiosaamiseen liittyvä tehostamisen tarve on osoitettu käytännön toiminnassa ja RAI-vertailutietoa tarkastelemalla. Tarpeeseen on vastattu kokoamalla Kehitysvammatyön RAI-asiantuntijaryhmä, joka muodostui THL:n koordinoiman Yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaatioiden edustajista. Tavoitteena on kehittää toimintamalleja kehitysvammatyön RAI-prosessien edistämiseksi.
THL:n yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen Kehitysvammatyön RAI-asiantuntijaryhmän Ymmärrän ja tulen ymmärretyksi -projektiryhmä:
Kehittäjäkumppanit ja kehittäjäasiakkaat
- Tiina Miettinen, yksikön päällikkö, Humana Hoiva Oy.
- Katja Mustonen, ohjaaja, Kuurojen palvelusäätiö sr.
- Eveliina Nyholm, palveluyksikön johtaja, Rinnekodit Oy
- Laura Harala, RAI-suunnittelija, Pirkanmaan hyvinvointialue
- Sini Mikkola, suunnittelija, Pirkanmaan hyvinvointialue
- Sami Tolonen, palvelusuunnittelija, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
- Riitta Silventoinen, sosiaaliohjaaja, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
- Sassa Mertens, erikoisohjaaja, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
THL
- Maarit Lind, kehittämispäällikkö, projektipäällikkö
- Outi Ranta, suunnittelija
- Pauliina Hietaharju, viestinnän asiantuntija
Kehitysvammaliitto, Papunet
- Maija Ylätupa, asiantuntija
Toimintamallin kehittämiseen osallistuivat lisäksi yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen Kehitysvammatyön RAI-asiantuntijaryhmä ja THL:n RAI-asiantuntijoita.
Toimintamalli edistää ammattilaisten osallistavia toimintakäytäntöjä kehitysvammaisten henkilöiden RAI-arvioinnissa.
Kuvakommunikaation käyttö RAI-arvioinnissa -toimintamallin käyttäjät. Toimintamallin soveltajia ovat säännöllisissä palveluissa kehitysvammaisille henkilöille RAI-arviointeja tekevät ammattilaiset, jotka ovat perehtyneet RAI-arvioinnin periaatteisiin ja RAI-arviointikäsikirjan käyttöön sekä kuvakommunikaation käyttöön palveluita annettaessa.
Kuvatuki RAI-arviointikeskusteluun -materiaalin käyttäjät. Materiaalin käyttäjiä ovat omaan RAI-arviointikeskusteluunsa osallistuvat säännöllisiä palveluita saavat kehitysvammaiset henkilöt yhdessä ammattilaisen kanssa. Eduksi on, jos kuvakommunikaation käyttö on RAI-arviointiin osallistuville arkipäiväistä. Materiaalin käyttöä tulee aina arvioida yksilöllisesti.
Käyttäjien osallisuus kehittämistyössä. Kuvatuki RAI-arviointikeskusteluun -materiaalia on testattu aidoissa RAI-arviointitilanteissa. Sen laatimisessa ja testaamisessa on kerätty palautetta kuvakommunikaatiota käyttäviltä kehitysvammaisilta henkilöiltä ja heidän RAI-arviointia tekeviltä ammattilaisilta. Kuvatuki ja sen käytön ohjeistus on luotu ja sitä on paranneltu testaustulosten perusteella.