Lääkitysturvallisuuden edistäminen
Hankkeen tavoitteena on tunnistaa lääkitysturvallisuuteen liittyviä ongelmia eri yksiköissä ja kehittää ja yhtenäistää toimintatapoja sekä tuottaa lääkitysturvallisuutta lisäävää materiaalia ja koulutuksia.
Toimintamallin nimi
Hankkeen tavoitteena on tunnistaa lääkitysturvallisuuteen liittyviä ongelmia eri yksiköissä ja kehittää ja yhtenäistää toimintatapoja sekä tuottaa lääkitysturvallisuutta lisäävää materiaalia ja koulutuksia.
Lääkitysturvallisuuden edistäminen ja varmistaminen ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuuta ja julkista palvelulupausta. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa lähdimme luomaan pohjatietoa lääkitysturvallisuuden tilasta Satakunnan hyvinvointialueella. Saadun materiaalin perusteella pystyimme osoittamaan lääkitysturvallisuuden kehittämisen ja siihen resurssoitujen ammattilaisten tarpeen hyvinvointialueella.
Lääkitysturvallisuuden tilaa lähdettiin kartoittamaan tekemällä lääkitysturvallisuuden auditointeja eri yksiköissä. Auditointeja tehtiin sairaalaosastoilla sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollon puolella, avopuolella terveyskeskuksissa ja muutamassa asumisyksikössä. Pidimme myös farmaseutin vastaanottoa eri yksiköissä ja saatujen tulosten perusteella farmaseuttisen henkilöstön hyödyntäminen perustasolla (sote-keskukset) parantaa potilasturvallisuutta.
Auditoinneista ja farmaseutin vastaanotolta saatujen tulosten pohjalta lähdimme suunnittelemaan koulutuksia henkilöstölle mm. lääkityksen ajantasaistamisesta, lääkehoitosuunnitelmien laadinnasta, riskilääkityksistä ym. Tavoitteena oli toimintatapojen yhtenäistäminen hyvinvointialuetasolla ja tarvittavan materiaalien tuottaminen (Lääkehoitosuunnitelman mallipohja, Lääkehoidon perehdytyslomake).
Hankkeen toisessa vaiheessa pilotoimme lääkitysturvallisuusasiantuntijan toimenkuvaa hyvinvointialueella. Asiantuntijan tehtäviin kuuluu:
-Lääkehoitosuunnitelmien koordinointi (informointi, koulutus ja tuki) ja hyvinvointialuetasoisen mallipohjan laadinta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.
-Lääke- ja nestehoitoon liittyvien vaaratapahtumailmoitusten läpikäynti, koontiraportointi ja suojausten kehittäminen yhdessä yksiköiden kanssa.
-Yhteistyön kehittäminen eri tahojen kanssa ja osallistuminen kansallisiin lääkitysturvallisuusryhmiin
-Hyvinvointialuetasoisen lääkitysturvallisuustyöryhmän sekä lääkehoitovastaavien ryhmän perustaminen ja kokoontumisten organisointi
-Tarvittavien koulutusten suunnitteleminen ja pitäminen henkilöstölle
Lääkitysturvallisuuden auditoinneista saatiin arvokasta tietoa kehityskohteista ja yksittäiset yksiköt pystyivät parantamaan yksikkönsä lääkehoitoprosessia. Hyvinvointialuetasolla lähdimme yhtenäistämään toimintatapoja ja tuottamaan tarvittavaa materiaalia yksiköiden käyttöön.
Hankkeen seurauksena saimme hyvinvointialueelle 2 lääkitysturvallisuusasiantuntijan toimea, jotta lääkitysturvallisuuden kehittämistyötä pystytään jatkamaan.