Laatuperusteinen työhönvalmennus sosiaalipalveluissa - Etelä-Pohjanmaa

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen toimintamallin laajentaminen Etelä-Pohjanmaalla

Toimintaympäristö

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on pilotoitu Laatukriteereihin perustuvaa tuetun työllistymisen työhönvalmennusta Työkykyohjelman Toimeksi-hankkeessa Seinäjoen kaupungin tuetun työn palvelun kanssa. Tuetun työn palvelu on sosiaalihuollon työllistymisen tukimenetelmä, joka siirtyi osaksi hyvinvointialueen toimintaa vuoden 2023 alussa. 

Tuetun työn palvelu tarjoaa työhönvalmennusta henkilöille, jotka tarvitsevat pitkäkestoista ja tiivistä tukea työllistymiseen esim. vamman, sairauden tai täsmätyökyvyn vuoksi. Rakenteellisesti tuetun työn palvelu sijoittuu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen työikäisten työllisyyttä ja osallisuutta tukeviin palveluihin.

Etelä-Pohjanmaan alueella aloitti syksyllä 2021  toimintansa myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallinnoima  IPS-hanke. Laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta on siten toteutettu Etelä-Pohjanmaan alueella erityisesti Seinäjoen alueella laajalle kohderyhmälle. IPS-työhönvalmennus on jäänyt myös Etelä-pohjanmaalle pysyväksi toiminnaksi mielenterveys- ja päihdepalveluihin eli laatuperusteisen työhönvalmennuksen juurruttaminen jatkuu alueella laajalle kohderyhmälle.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toimeksi-hankkeen pilotoinnilla saatiin aikaan hyviä tuloksia, kuten tutkimusnäyttöön laatuperusteisessa työhönvalmennuksessa yleisesti. Pilotin jälkeen laatukriteerit ovat jääneet tuetun työn palvelun työtä ohjaavaksi kriteeristöksi.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tuetun työn palvelu on keskittynyt Etelä-Pohjanmaalla hyvin paljon Seinäjoen alueelle. Valmennusta on tarpeen laajentaa koko maakuntaan, jotta asukkailla olisi tasavertainen mahdollisuus päästä valmennuksen avulla mukaan työelämään asuinpaikasta riippumatta.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Laatuperusteisen työhönvalmennuksen jalkauttamista ja juurruttamista on lähdetty edistämään jalkauttamalla palvelua Seinäjoen sote-keskuksesta Järvi-Pohjanmaan sote-keskukseen. Palvelulle oli koettu alueella olevan tarvetta, joten asiakasohjauksia valmentajalle lähdettiin tekemään sisäisesti sosiaalihuollon palveluista.

Asiakkaita palveluun on mahdollista ottaa vain muutamia. Tavoitteena on työskennellä toisen sote-keskuksen alueelle noin päivä viikossa. 

Idean testaus asiakkaalla

Järvi-Pohjanmaalta saatu asiakaspalaute on ollut positiivista. Kun asiakkaat haluavat aidosti työmarkkinoille, he ottavat palvelun hyvin vastaan.

Kokeilussa opittua

Valmentajan jalkautuminen uudelle alueelle vie resursseja ns. normaalia enemmän. Alueen työnantajiin, verkostoihin ja muihin yhteistyökumppaneihin tutustuminen vie enemmän aikaa kuin tutulla alueella työskenteleminen.  Alueen työmarkkinatilanne ja vähäisempi mahdollisten työnantajien määrä maakunnan pienemmissä kunnissa tuo työhönvalmennukseen erilaisia haasteita kuin maakunnan keskuskaupungissa työskentely. Alueen tuntemus helpottaa työskentelyä.

Palvelulle on koettu olevan tarve ja palveluun olisi tarjolla lisää asiakkaita.  Palvelu on saanut hyvää palautetta sidosryhmiltä ja yhteistyökumppaneilta. Asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan, kun taustalla on oma motivaatio löytää työtä.

Ratkaisun perusidea

Toimeksi-hankkeessa pilotoitua toimintamallia on lähdetty jalkauttamaan pilotinmaisesti muualle maakuntaan. Tuetun työn työhönvalmentaja jalkautuu asiakkaan paikkakunnalle. Valmennus tapahtuu asiakkaan omassa ympäristössä verkostoihin kiinnittyen. Palvelussa toteutetaan Toimeksi-hankkeessa luotua mallinnosta.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Sosiaalipalveluiden laatuperusteisen työhönvalmennuksen laajempi juurruttaminen ja jalkauttaminen vaatisi työhönvalmennuksen lisäresurssia sekä koulutusta em. linkin mallin mukaisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Sosiaalipalveluiden laatuperusteinen työhönvalmennus on tärkeä lisä sosiaalihuollon palveluihin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Prosessi vie uudella alueella pidempään aikaa, sillä alueen ja verkostojen tuntemus nopeuttaa työtä. Asiakkaiden prosessit kuitenkin etenevät, mikäli asiakkaalla on oma motivaatio kohti työelämää.