Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus/Etelä-Pohjanmaa

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen malli Etelä-Pohjanmaalla. 

Alueen toimijoille on toteutettu kysely ja pyydetty kommentoimaan laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta ja pilotoitu toimintaa. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus/Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen malli Etelä-Pohjanmaalla. 

Alueen toimijoille on toteutettu kysely ja pyydetty kommentoimaan laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta ja pilotoitu toimintaa. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan maakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

31.10.2022
Ratkaisun perusidea **

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen toimintamalli on mallinnettu pilotin pohjalta koskemaan koko Etelä-Pohjanmaan maakuntaa. Laatuperusteinen työhönvalmennus tulisi hyvinvointialueen rakenteen pohjalta sijoittumaan työikäisten työllisyyttä ja osallisuutta tukeviin palveluihin (osana tuetun työn palvelua). Ks. toimivuuden ja käyttöönoton ehdot, Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus Etelä-Pohjanmaalla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kehittämistyön kohderyhmää ovat sosiaalihuollon ja työllisyyspalveluiden (erityisesti työhönvalmennuksen) ammattilaiset ja asiakkaat.  Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus on suunnattu erityisesti sosiaalipalveluiden asiakkaille. Asiakkaita ohjautuu palveluun myös työllisyyspalveluiden kautta tai ottamalla yhteyttä itse.

Palvelun kohderyhmää ovat erityisesti:

  • kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat 
  • vammaiset asiakkaat: sosiaalihuoltolain työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan, kehitysvammalain mukaisen työtoiminnan ja työhönvalmennuksen asiakkaat
  • sosiaalihuollon mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaat

 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Laatukriteerit ovat tuoneet tuetun työn palvelun kokonaisuuteen raamia, vaikka toimintamalli on tuttu ja toiminta pisteytetty olemassa olleeseen palveluprosessiin. Kriteeristön myötä toimintaa ohjaavat tekijät ovat nousseet eri tavoin esiin, mm. huomio kiinnittyy nyt aiempaa enemmän asiakasmääriin ja riittävään resurssointiin. 

Tavoitteena on saada laajennettua laatuperusteista työhönvalmennusta jatkossa laajemmin koko maakunnan alueelle (ks. liite). Seinäjoen kaupungin tuetun työn palvelussa jää toimintaa tukevaksi malliksi myös jatkossa ja toimintaa peilataan kriteeristöön säännöllisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Työvalmentaja osallistuu asiakkaan ja työnantajan väliseen kommunikointiin, ottaen huomioon että molemmat osapuolet ymmärtävät ja saavat samaan aikaan tiedon sovituista asioista. Asiakas saattaa joskus tarvita tukea myös työyhteisöön kuuluvuuteen. Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen tuki ei rajoitu ainoastaan asiakkaaseen ja työnantajaan, vaan ottaa tarvittaessa huomioon myös koko työyhteisön. Kiinnitetään huomiota siihen, että miten työyhteisölle esitellään työssä aloittava täsmätyökykyinen.

Tuki asiakkaalle ja työnantajalle ei katkea työsuhteen alettua, vaan jatkuu myös työsuhteen aikana.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

On hyvä, että työvalmennus tuotetaan sosiaalipalveluna. Asiakkailla on usein monialaisia haasteita, jotka vaativat kokonaisvaltaista huomioonottamista eri sosiaalialalla toimivien ammattilaisten kesken. Asiakkaan verkoston huomioonottaminen on noussut tärkeäksi. Yhteistyötä olisi jatkossakin tärkeää tehdä yli organisaatiorajojen, tällä varmistettaisiin asiakkaan palvelujen yhteensovittaminen ja oikea-aikaisuus. Asiakkaalla saattaa olla oma halu työllistyä, mutta aina se ei ole asiakkaalle oikea-aikaista. Näissä tilanteissa moniammatillinen yhteistyö eri verkostojen kesken nousee arvokkaaksi ja asiakkaan polku saadaan rakennettua kestäväksi. Kun asiakkaan työ- ja toimintakyky on kartoitettu, on hyvä edetä kohti tavoitetta asiakkaalle sopivaa tahtia. Yksilöllinen valmennus luo mahdollisuuden huomioida asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne.

Kansikuva
Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis