Laatuperusteinen työhönvalmennus sosiaalipalveluissa - Etelä-Pohjanmaa

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen toimintamallin laajentaminen Etelä-Pohjanmaalla

Toimintamallin nimi
Laatuperusteinen työhönvalmennus sosiaalipalveluissa - Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen toimintamallin laajentaminen Etelä-Pohjanmaalla

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, työllisyyteen ja osallisuuteen liittyvät sosiaalipalvelut, tuetun työn palvelu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anu Tikkala

Luotu

11.08.2023

Viimeksi muokattu

21.09.2023
Ratkaisun perusidea

Toimeksi-hankkeessa pilotoitua toimintamallia on lähdetty jalkauttamaan pilotinmaisesti muualle maakuntaan. Tuetun työn työhönvalmentaja jalkautuu asiakkaan paikkakunnalle. Valmennus tapahtuu asiakkaan omassa ympäristössä verkostoihin kiinnittyen. Palvelussa toteutetaan Toimeksi-hankkeessa luotua mallinnosta.

Toimintaympäristö

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on pilotoitu Laatukriteereihin perustuvaa tuetun työllistymisen työhönvalmennusta Työkykyohjelman Toimeksi-hankkeessa Seinäjoen kaupungin tuetun työn palvelun kanssa. Tuetun työn palvelu on sosiaalihuollon työllistymisen tukimenetelmä, joka siirtyi osaksi hyvinvointialueen toimintaa vuoden 2023 alussa. 

Tuetun työn palvelu tarjoaa työhönvalmennusta henkilöille, jotka tarvitsevat pitkäkestoista ja tiivistä tukea työllistymiseen esim. vamman, sairauden tai täsmätyökyvyn vuoksi. Rakenteellisesti tuetun työn palvelu sijoittuu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen työikäisten työllisyyttä ja osallisuutta tukeviin palveluihin.

Etelä-Pohjanmaan alueella aloitti syksyllä 2021  toimintansa myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallinnoima  IPS-hanke. Laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta on siten toteutettu Etelä-Pohjanmaan alueella erityisesti Seinäjoen alueella laajalle kohderyhmälle. IPS-työhönvalmennus on jäänyt myös Etelä-pohjanmaalle pysyväksi toiminnaksi mielenterveys- ja päihdepalveluihin eli laatuperusteisen työhönvalmennuksen juurruttaminen jatkuu alueella laajalle kohderyhmälle.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Sosiaalipalveluiden laatuperusteisen työhönvalmennuksen laajempi juurruttaminen ja jalkauttaminen vaatisi työhönvalmennuksen lisäresurssia sekä koulutusta em. linkin mallin mukaisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Prosessi vie uudella alueella pidempään aikaa, sillä alueen ja verkostojen tuntemus nopeuttaa työtä. Asiakkaiden prosessit kuitenkin etenevät, mikäli asiakkaalla on oma motivaatio kohti työelämää.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Sosiaalipalveluiden laatuperusteinen työhönvalmennus on tärkeä lisä sosiaalihuollon palveluihin.

Kansikuva
Laatuperusteinen työhönvalmennus sosiaalipalveluissa - kansikuva

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä