Löydetyt miehet -varhaisen tuen yhteistoimintamalli
Löydetyt miehet -toiminta vahvistaa syrjäytymisvaarassa olevien 45-65 -vuotiaiden miesten arjen hyvinvointia ja kohentaa heidän elämänhallintaansa. Mieserityinen ryhmätoimintamalli ja verkostoyhteistyö tukevat miehiä arjen muutoksessa.
Löydetyt miehet -ryhmiä on toteutettu Kainuun alueen kunnissa. Kainuun alueella työelämän ulkopuolella olevien ikääntyvien miesten taloudellinen tilanne on tiukka sekä lisäksi heillä on monia hyvinvointia heikentäviä tekijöitä. Kainuussa syrjäkylillä asuvien miesten sosiaaliset kontaktit ovat vähäiset, mikä aiheuttaa yksinäisyyttä.
Kainuussa on muuta maata suuremmat sosioekonomiset terveyserot. Myös Kainuun sisällä on merkittäviä kuntakohtaisia eroja. Työttömyys, päihteet, psyykkiset ja fyysiset sairaudet sekä yksinäisyys aiheuttavat pahoinvointia. Ongelmien taustalla ovat usein matala koulutustaso, alhainen toimeentulo sekä sosiaalinen syrjäytyminen. (Kainuunliitto 2017.)
Ikääntyvillä ja vähän koulutetuilla kainuulaismiehillä on riski jäädä työelämän ulkopuolelle ja syrjäytyä. Löydetyt miehet -toiminta kohdentuu eläkeiän kynnyksellä olevien miesten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseen ryhmätoiminnan avulla.
Paikallinen yhteistyö käynnistyy kuntatason toimijoiden tapaamisessa. Tapaamisen tarkoitus on tutustuttaa toimijat paikkakunnalla alkavaan miesten ryhmätoimintaan sekä käynnistää yhteistyö. Kuntatapaamisen jälkeen suunnitteluvaihe jatkuu ideointityöpajalla. Työpajassa eri alojen toimijat ideoivat paikallista Löydetyt miehet -ryhmätoimintaa. Työpajoihin kutsutaan myös kohderyhmän miehiä. Työpajassa sovitaan mm. ryhmän kokoontumispaikasta, ajankohdasta ja ryhmäläisten rekrytoinnista. Ideointityöpajassa huomioidaan myös ryhmän toteutukseen vaikuttavat paikalliset ominaispiirteet, olosuhteet ja mahdollisuudet. Eri alojen toimijoiden (mm. työllisyystoimijat, liikuntapalvelut, aikuissosiaalityö, mielenterveys- ja päihdetyö sekä työterveyspalvelut) osaaminen ja ammattitaito syventävät Löydetyt miehet -toimintaa ja yhteiskehittämistä.
Ryhmäläisten rekrytoinnissa hyödynnetään monipuolistesti yhteistyöverkostoa. Yhteistyökumppanit toimivat viestinviejinä alkavasta ryhmätoiminnasta. Heidän osaamistaan ja ammattitaitoaan hyödynnetään myös ryhmätoiminnan aikana. Ryhmissä voi vierailla yhteistyökumppaneita ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Paikallisissa arviointi- ja palautekeskusteluissa keskeisimmät yhteistyökumppanit arvioivat mm. toiminnan vaikutuksia, toteutunuttta yhteistyötä sekä toimintatapoja. Tiivis yhteistyö verkoston kanssa edistää toiminnan juurtumista paikkakunnille.
Yhteistyö verkoston kanssa on jatkuvaa ja säännöllistä. Tapaamisten lisäksi yhteydenpito tapahtuu puhelimitse ja sähköpostitse.
Löydetyt miehet -toiminnan avulla syrjäytymisvaarassa olevien miesten hyvinvointi ja osallisuus arjessa lisääntyvät järjestöjen, kunnan ja maakunnan yhteistoiminnan tuloksena. Ryhmätoimintaan osallistuvien miesten arjen hyvinvointi vahvistuu. Osallistujat tekevät pieniä, omaan elämään sopivia arjen muutoksia, jotka lisäävät osallistujien liikkumista, päihteettömyyttä sekä terveellistä ravitsemusta. Muutostavoitteet kytkeytyvät ryhmätoiminnan teemoihin, joita ovat liikunta, ravitsemus, uni ja lepo, yksinäisyys sekä päihteet ja riippuvuudet. Ryhmään osallistumisen myötä miesten yksinäisyyden kokemukset lievittyvät.
Hyvinvoinnin ja osallisuuden kohentumisen lisäksi järjestöjen ja kuntien yhteistyö tiivistyy ja paikallinen Löydetyt miehet -toiminta saa jatkoa.
Ryhmään osallistuja asettaa itselleen sopivan muutostavoitteen. Osallistujat määrittelevät yhdessä myös ryhmän tavoitteet. Osallistujilta kerätään tietoa alku-, loppu- ja seurantakyselyissä, joissa he arvioivat esimerkiksi ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan, päihteiden käyttöään sekä yksinäisyyden kokemustaan. Ryhmän puolivälissä (7.-8. tapaamiskerta) osallistujat arvioivat sekä omaa että ryhmän toimintaa suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Tarvittaessa tavoitteita tarkennetaan ryhmän aikana.
Verkostoyhteistyöstä kerätään sekä määrällistä että laadullista tietoa. Verkostoyhteistyön tiedonkeruuta varten on kehitetty rajapinta-työkalu, johon kerätään systemaattisesti ja paikkakuntakohtaisesti ideointityöpajoissa tai palavereissa kertynyttä yhteistyötietoa.
Löydetyt miehet -toiminnan kohderyhmänä ovat syrjäytymisvaarassa olevat 45–65 -vuotiaat kainuulaismiehet. Kohderyhmäläiset ovat työttömiä, työssäkäyviä tai eläkkeellä olevia miehiä. He ovat joko yksinasuvia tai perheellisiä. Löydetyt miehet -hankkeessa saatujen kokemusten perusteella miesten kytkeytyminen työelämään on hauras. Yleisesti kohderyhmäläisten motivaatio ja osaaminen terveellisiin elämäntapoihin ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ovat heikkoja. Miehiä yhdistävä tekijä on yksinäisyyden kokemus.
Osallistujille tehtävä alkukysely lisää kohderyhmän asiakasymmärrystä. Alkukyselyssä selvitetään mm. miesten ruokavalio- ja liikuntatottumuksia, päihteiden käyttöä ja yksinäisyyden kokemusta. Miehet osallistuvat ryhmätoiminnan toteutuksen suunnitteluun teemat huomioiden. Tämä edistää ryhmään osallistuvien sitoutumista ja motivaatiota. Ryhmässä voi hyödyntää myös kokemusasiantuntijuutta. Esimerkiksi päihteet ja riippuvuudet -teemaa voi käsitellä siten, että kokemusasiantuntija on ryhmän jäsen.
Ryhmäpaikkakunnilla järjestettävät ideointityöpajat kokoavat monipuolisen toimijajoukon yhteen. Yhteistyökumppaneiden kokemus miesten maailmasta kasvattaa kohderyhmän asiakasymmärrystä. Ideointityöpajoihin on kutsuttu myös kohderyhmään kuuluvia miehiä.
Löydetyt miehet -toiminnassa ovat korostuneet verkostojen luominen ja verkostoyhteistyö. Verkoston huolellinen suunnittelu, kartoitus ja rakentaminen auttavat ryhmätoiminnan käynnistymisessä paikkakunnalla. Yhteistyökumppanit osallistuvat toiminnan suunnitteluun. Heidän kanssaan käytävä säännöllinen ja aktiivinen yhteistyö auttaa ryhmätoiminnan markkinoinnissa ja tunnettavuuden lisäämisessä. Löydetyt miehet -hankkeessa mukana olleet yhteistyökumppanit ovat antaneet positiivista palautetta yhteistyöstä ajatuksella "yhdessä olemme enemmän."