Matalan kynnyksen talousneuvonta- ja -ohjaus aikuissosiaalityössä, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Laajennetaan talousneuvonta- ja -ohjaustoimintaa tarjoamalla sitä matalalla kynnyksellä yhdenvertaisesti aikuissosiaalityön taloudellisissa vaikeuksissa oleville sekä välitystilipalvelun asiakkaille yksilöllisesti ja ryhmissä.
Talousongelmat haastavat ihmisiä ja perheitä monella tavalla. Pitkittyessään talousongelmat, köyhyys ja pienituloisuus lamaannuttavat ihmistä ja kaventavat hänen toimijuuttaan. Ne kaventavat ihmisen vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, ihmissuhteita ja sosiaalista elämää sekä syrjäyttävät yhteiskunnasta. Lisäksi köyhyys ja/tai pienituloisuus aiheuttaa suurta kuormitusta ihmisen mielenterveydelle, altistaa mielenterveyden ongelmille ja fyysisille sairauksille. Köyhyys on myös riski uusille sosiaalisille ongelmille, kuten päihteiden käyttö ja väkivalta. Köyhyys on periytyvää sukupolvelta toiselle. Siksi se on tärkeä saada katkaistua. Myös viime vuosien globaalit ilmiöt kuten korona, Venäjän hyökkäyssota ja inflaatio ovat vaikuttaneet yhä useamman ihmisen taloudelliseen hyvinvointiin. Suomessa on kasvava joukko työssäkäyviä pienituloisia, joiden palkkatulot eivät riitä pakollisiin menoihin, kuten asumisen kuluihin.
Suomessa raha-asioista puhuminen on edelleen tabu ja suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee "yksin pärjäämisen" -mentaliteetti. Talousongelmat ja pienituloisuus aiheuttaa ihmisissä syvää häpeän ja syyllisyyden tunteita. Siksi talousongelmiin haetaan apua monesti vasta, kun ongelmat ovat kasautuneet jopa vuosien ajan ja velkamäärät ovat suuria. Mitä pidempään talousongelmat ovat kasautuneet, sitä hankalampaa niitä on selvittää. Siksikin on tärkeää ottaa talousasiat puheeksi ja tarjota talousneuvontaa ja ohjausta matalalla kynnyksellä kaikille.
Talousneuvonnan ja -ohjauksen toimintamallien avulla pyritään antamaan tukea matalalla kynnyksellä arjen talouden hallintaan käytännönläheisesti ja helposti lähestyttävällä työotteella. Kun oma talous on tasapainossa, edistää se taloudellista hyvinvointia ja toimintakykyä. Taloudellinen hyvinvointi on turvallisuuden tunnetta. Se on tunnetta siitä, että talous on hallussa, eikä se aiheuta ahdistusta tai stressiä. Se on myös varautumista tulevaan.
Sosiaalihuoltolaki (2014/1301 § 14 3a mom.) velvoittaa hyvinvointialueita järjestämään palveluita taloudellisen toimintakyvyn edistämiseksi. Taloudellisella toimintakyvyllä viitataan taloudelliseen lukutaitoon, johon yhdistyy kyky tehdä taloudellisesti perusteltuja valintoja ja päätöksiä. Se sisältää myös taloudelliset tiedot ja taidot, arjen taloudenhallinnan, kyvyn varautua tulevaan sekä myös muutoksiin, kyvyn seurata taloutta sekä kyvyn tehdä erilaisiin palveluihin ja tuotteisiin liittyviä valintoja. Taloudellinen hyvinvointi ja toimintakyky lisäävät ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja toimijuutta sekä edistää hänen osallisuuttaan yhteiskunnassa.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten toiminta ja kehittäminen perustuu arvoihin, joita ovat mm. arvostava kohtaaminen, turvallisuus, osallisuus, vaikuttaminen sekä yhdenvertaisuus. Matalan kynnyksen talousneuvonnan ja -ohjauksen toimintamalleissa painottuvat nämä arvot. Arvokas kohtaaminen ja turvallisuus mahdollistavat talousasioiden puheeksi ottamisen ja niistä keskustelemisen, mikä voi hälventää talousasioihin liittyvää häpeän tunnetta. Soitessa nähdään tärkeinä myös ennaltaehkäisy ja oikea-aikainen palvelu. Kun talousasiat otetaan puheeksi matalalla kynnyksellä, voi se ennalta ehkäistä järeämpien palveluiden tarvetta. Ennaltaehkäisy ja oikea-aikaiset, vaikuttavat palvelut ovat myös Soiten strategisia linjauksia ja ne nähdään Soiten kriittisinä menestystekijöinä.
Talousneuvontaa ja -ohjausta tarjotaan matalalla kynnyksellä aikuisten sosiaalipalveluiden asiakkaille, jolloin se on alueen asukkaiden saatavilla. Vaikuttava, asiakaslähtöinen työskentely lisää asiakkaan motivaatiota opetella talousasioita. Talouden hallinnan opettelu edistää henkilön taloudellista hyvinvointia ja lisää turvallisuuden tunnetta sekä vahvistaa hänen osallisuuttaan yhteiskuntaan ja siten hänen kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.
Aikuissosiaalityössä painottuu usein akuutit ongelmat, toimeentulotuki ja muut etuusasiat. Talousongelmien ja talouden hallinnan haasteet ja niiden juurisyyt jäävät monesti paitsioon. Mikäli niistä ei puhuta, eikä niihin saa apua, ongelmat pitkittyvät ja usein myös monimutkaistuvat.
Tavoitteena on laajentaa talousneuvonta ja -ohjaustoimintaa tarjoamalla sitä matalalla kynnyksellä yksilöllisesti ja ryhmissä aikuissosiaalityön asiakkaille. Työn tueksi luodaan toimintamalli, jota voidaan hyödyntää ja soveltaa systemaattisesti kaikkien asiakkaiden kanssa työskennellessä. Lisäksi talousneuvonta ja -ohjaus kytketään suunnitelmalliseksi osaksi asiakkaiden raha-asioiden hoitamisen eli välitystilipalvelua. Systemaattinen talousneuvonnan ja -ohjauksen toimintamalli kytkeytyy jatkossa aikuissosiaalityössä perustyöhön, joka juurrutetaan jokaisen työntekijän perustoimenkuvaan.
Talousneuvonnan ja -ohjauksen kohderyhmänä ovat aikuissosiaalityön asiakkaat, joilla on haasteita oman talouden hallinnan kanssa. Toimintamalleissa tarjotaan tukea taloushaasteiden selkiyttämiseksi. Talousneuvonnassa ja -ohjauksessa kartoitetaan oman talouden hallinnan vahvuuksia ja juurisyitä sille, miksi raha-asioiden hoitaminen tuntuu haastavalta sekä pohditaan yhdessä niitä asioita, jotka vaikuttavat omaan kulutuskäyttäytymiseen. Yksilöasiakastyön toimintamallissa asetetaan lisäksi työskentelylle asiakkaan oma tavoite eli muutostoive, jota kohti asiakas haluaa edetä ja mietitään yhdessä konkreettiset toimet tavoitteen saavuttamiseksi. Talousneuvonta ja -ohjaus on käytännönläheistä ja työote helposti lähestyttävä.
Toimintamalleja on kehitetty, arvioitu ja työstetty jatkuvasti asiakkailta saatujen palautteiden perusteella. Palautetta on kysytty suullisesti yksilöasiakastapaamisissa. Ryhmämuotoisen talousneuvonnan ja ohjauksen toimintamallista on pyydetty kirjallista palautetta ryhmätapaamisten päätteeksi. Toimintamalleja on työstetty myös työntekijöiden arvioinnin perusteella.
Talousneuvonnan ja ohjauksen toimintamallissa on hyödynnetty mm. Taloussosiaalityön työkalupakit yksilö- ja ryhmätyöhön -toimintamallia.
https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/taloussosiaalityon-tyokalupakit-yksilo-ja-ryhmatyohon