Taloussosiaalityön työkalupakit yksilö- ja ryhmätyöhön
Taloussosiaalityön työkalupakit sisältävät välineitä talous- ja velkaongelmien puheeksi ottamiseen ja niiden käsittelyyn yksilö- ja ryhmätyössä.
Toimintamallin nimi
Taloussosiaalityön työkalupakit sisältävät välineitä talous- ja velkaongelmien puheeksi ottamiseen ja niiden käsittelyyn yksilö- ja ryhmätyössä.
Työkalupakkien lähtökohtana ovat olleet sosiaalialan ammattilaisten toiveet taloussosiaalityössä helposti hyödynnettävissä olevista työkaluista asiakkaiden kanssa, joilla on talous- ja velkaongelmia. Sosiaalialan käytännön työssä toimivat ammattilaiset ovat olleet mukana kehittämässä, kokeilemassa ja kommentoimassa työkalupakkiin koottuja välineitä. Työkalupakkien välineet toimivat apuna puheeksiotossa, ajatusten jakamisessa, talous- ja velkatilanteiden selvittelyssä sekä talouden suunnittelussa.
Yksilötyöhön suunnattu työkalupakki mukailee sosiaalihuoltolain mukaista asiakasprosessia ja ehdottaa välineitä prosessin eri vaiheisiin. Työkalupakki sisältää linkit kuhunkin ehdotettuun välineeseen. Se ohjaa pitkäjänteiseen ja suunnitelmalliseen työskentelyyn, jonka avulla voidaan asiakkaan voimavarojen puitteissa ja riittävän tuen avulla löytää ratkaisuja vaikeissakin taloudellisissa tilanteissa ja edetä pienin askelin kohti tavoitteita. Sen keskeisin ajatus on, että työskentely ei jäisi pelkän akuutin ongelman hoitamiseksi. Työkalupakkia hyödyntämällä asiakkaan kanssa tilannetta voi tarkastella laajemmin sekä motivoida ja rohkaista asiakasta pohtimaan muutoksen mahdollisuuksia myös pidemmällä aikavälillä.
Ryhmätyön työkalupakin takana on ajatus siitä, että ryhmätyöskentelyprosessin kautta pyritään aktivoimaan niitä vuorovaikutukseen liittyviä mekanismeja, joiden nähdään edistävän toivottuun tavoitteeseen pääsemistä. Työkalupakin toivotaan antavan esimerkkejä ja malleja talousaiheisten ryhmien ohjaamiseen. Ryhmämuotoiseen työskentelyyn valitut menetelmät ovat sellaisia, joita sosiaalialan työntekijät ovat TASOS- ja TASKU-hankkeissa jo kokeilleet. Näiden kokemusten pohjalta niiden käyttöä halutaan suositella muillekin. Työkalupakkia voi hyödyntää talousaiheisessa ryhmätyöskentelyssä esimerkiksi sosiaalisen kuntoutuksen tai kuntouttavan työtoiminnan ryhmissä.
Toimintamalliin liitetyistä linkeistä Taloussosiaalityön työkalupakkeihin löytyy työkaluja käytäntöön sovellettaviksi. Tähän on kerätty käytännön esimerkkejä hankkeen aikana toteutetuista taloussosiaalityön teemaan liittyvistä kokeiluista.
TALOUSNEUVOLAT
Talousneuvola on matalankynnyksen palvelu, jossa voit keskustella ilman ajanvarausta arjen raha-asioista. Siellä voit pohtia tilannettasi, saada neuvoja ja kartoittaa vaihtoehtojasi asiantuntijoiden kanssa. Talousneuvolassa voit keskustella useiden eri ammattilaisten kanssa. Talousneuvola on Ennakoiva talousneuvonnan toimintamalli, osana hallitusohjelman ylivelkaantumisen ehkäisyä. (https://oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta/fi/index/apuatalousvaikeuksiin_1/otayhteytta/talousneuvola.html)
TASOS-hankkeen toimijat lähtivät mukaan Ennakoivan talousneuvonnan toimijoiden kanssa kokeilemaan Talousneuvolatoimintaa. Talousneuvoloissa on ollut mukana asiantuntijoita ulosottolaitoksesta, talous- ja velkaneuvonnasta, aikuissosiaalityöstä, Kelasta ja diakoniasta. Asiakkaat ovat saaneet monipuolisesti apua ja tukea sidosryhmäyhteistyön kautta. Tiedon siirtyminen ja verkostoituminen ammattilaisten välillä on koettu myös erittäin tärkeänä ja paljon on opittu uutta.
TASOS-hankealueilla Talousneuvolasta on ollut erilaisia variaatioita. Palvelua on tarjottu kasvokkain, puhelimitse ja niin sanotusti hybridinä. Joillakin paikkakunnilla on ollut mahdollista ottaa yhteyttä myös sähköpostin kautta. Vaikka Talousneuvolan alkuperäisessä toteutusmallissa tapaamiset eivät vaadi aikavarausta, on varsinkin pienemmillä paikkakunnilla on kokeiltu myös osittain ajanvarauksella tapahtuvaa toimintaa resurssit huomioiden. Erilaiset kanavat ovat mahdollistaneet sen, että asuinpaikan etäisyys ei ole ollut este kontaktin saamiselle. Myös osa asiantuntijoista on voinut olla tapaamisilla etäyhteyden päässä. Talousneuvolat on koettu tarpeellisiksi ja ne ovat jäämässä osaksi uusien hyvinvointialueiden palveluita myös hankkeen päättyessä. Talousneuvolan juurtuminen edellyttää toiminnalle säännöllistä jatkoa, kehittämistä ja mainontaa, jotta se muodostuisi pysyväksi kaikkien kansalaisten matalankynnyksen palveluksi.
TALOUSSOSIAALITYÖN RYHMÄT
Hankkeen paikkakunnilla on ollut erilaisia talousteemaan liittyviä ryhmiä. On ollut esimerkiksi muutaman kerran (3-4) kokoontuvia ryhmiä, joiden runkona on käytetty Työkalupakkien ryhmätyöhön suunnattua materiaalia. Ryhmät ovat voineet olla jo olemassa olevia tai ihan uusia. Kokemukset taloussosiaalityön ryhmistä ovat olleet rohkaisevia ja työkalupakki on koettu hyvänä apuna ryhmätoiminnan suunnittelussa ja se on ollut sovellettavissa erilaisiin tilanteisiin ja toimintaympäristöihin.
Työkalupakkia ja hankkeen myötä kasvanutta taloussosiaalityön osaamista on viety myös esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan ryhmiin, joihin sosiaaliohjaajat ovat jalkautuneet säännöllisesti. Tällä tavoin on vahvistettu ennaltaehkäisevää toimintaa. Työkalupakin työvälineitä on kokeiltu myös sosiaalisen kuntoutuksen ryhmissä.
TALOUSSOSIAALITYÖ JALKAUTUU
Hankkeen paikkakunnilla on tehty kansalaisten pariin jalkautuvaa toimintaa. Taloussosiaalityön osaajat ja toimijat jalkautuvat pop up tapahtumien kautta kauppojen auloihin, työpajoille, palvelukeskuksiin ja muihin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin. Myös Talousneuvolaa on toteutettu pop up tyylillä.