Moniammatillinen palliatiivisen hoidon potilaskonsultaatio meeting (MEPAL)

Virtuaalisesti kokoontuva moniammatillinen potilasmeeting tarjoaa konsultaatiotukea erityistason palliatiivisen hoidon suunnittelussa.

Toimintamallin nimi
Moniammatillinen palliatiivisen hoidon potilaskonsultaatio meeting (MEPAL)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Virtuaalisesti kokoontuva moniammatillinen potilasmeeting tarjoaa konsultaatiotukea erityistason palliatiivisen hoidon suunnittelussa.

Toteutuspaikka
Sähköisellä alustalla (TEAMS) toteutettava kokous järjestetään joka toinen viikko.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Minna Hökkä

Luotu

31.10.2024

Viimeksi muokattu

05.02.2025
Ratkaisun perusidea

Palliatiivisen keskuksen poliklinikalle lähetteellä tulevien potilaiden hoitoa voidaan suunnitella etukäteen erityistason tilanteissa, joissa tarvitaan usean erikoisalan tai ammattiryhmän osaamista. Poliklinikalta palliatiiviseen hoitoon siirtyvien jatkohoitoa, ennakoivaa hoitosuunnitelmaa voidaan myös suunnitella vastaavalla periaatteella. Terveyskeskuksen lääkäri ja kotisairaala voidaan kutsua kokoukseen ja vahvistaa näin potilastuntemusta erikoissairaanhoidossa tai toisaalta rakentaa ja vahvistaa jatkohoitosuhdetta esimerkiksi kotisairaalaan. Palliatiivisen poliklinikan vastuulääkäri valitsee potilaan meetinkiin lähetepotilaista tarvearvionsa perusteella tai meeting-käsittelyä voi pyytää myös lähettävä yksikkö. Meetingin vastuuhenkilö laatii TEAMS-kokouskutsun ja lähettää sen palliatiivisen hoidon verkostolle hyvinvointialueella ja yhteistyöalueella. Kutsua välitetään edelleen aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille. Poliklinikan lääkäri tai lähettävä lääkäri laatii potilaasta anonymisoidun esittelyn ja kysymyksenasettelun meetinkiä varten. Anonyymi käsittely ja esitietojen merkitykseltään vähäinen muokkaus turvaavat potilaan yksityisyyden suojaa. Poliklinikan sairaanhoitaja voi tarvittaessa tehdä kartoitussoiton potilaalle ajankohtaisten taustatietojen selvittämiseksi. Kokouksessa potilastietoja ei jaeta näytönjako -toiminolla. Poliklinikan lääkäri tai hänen sijaisensa toimii kokouksen puheenjohtajana. Avainerikoisalojen tai ammattiryhmien osallistuminen varmistetaan edeltävästi. Palliatiivisen poliklinikan lääkäri voi potilastapauksen perusteella referoida aihepiirin tutkimustietoa tai muuta opetuksellista materiaalia, jolloin kokouksen opetuksellinen anti kasvaa. Puheenjohtaja kirjaa potilaan sairauskertomukseen toimintasuunnitelman PALL-erikoisalalehdelle ja toimenpidekoodiksi WPA14 (moniammatillinen palliatiivisen hoidon suunnittelukokous). Konsultoivat erikoisalat tekevät kirjauksen tarkentavilta osin. Palliatiivisen poliklinikan sairaanhoitaja vastaa tarvittavista jatkoajanvarauksista seuraavana päivänä. 

Toimintaympäristö

Palliatiivinen hoito on moniammatillista ja potilaiden hoitoon osallistuu usein monta eri tahoa. Eri hoitotahojen yhteiseen suunnitteluun on hyvä kehittää toimintatapoja ja malleja. Etäyhteyksiä hyödyntämällä lisätään palliatiivisen hoidon suunnittelua tilanteissa, joissa tarvitaan erityistason osaamista ja useita toimijoita. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ammattilaiset jotka hoitavat erityistason palliatiivisia potilaita diagnoosista riippumatta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Palliatiivisen keskuksen tai poliklinikan täytyy sitoutua toiminnan ylläpitoon ja jatkuvuuteen. Palliatiivisen poliklinikan ajanvarauspohjassa on huomioitu meeting-toiminta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Erityistason palliatiivisen hoidon suunnittelu tehostuu. Palliatiivisen hoidon tarve ja mahdollisuudet tulevat tutummiksi myös sellaisille ammattilaisille, joille palliatiivinen hoito ei ole pääasiallista työtä. Meeting-toiminta on osa erityispätevyyttä suorittavien lääkäreiden toimipaikkakoulutusta ja tukee yhteistyöalueen palliatiivisen verkoston yhtenäisyyttä ja vuoropuhelua.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Meetinkiä edeltävänä päivänä vastuulääkäri ilmoittaa kokouskutsun verkostolle sähköpostilla potilastapauksen taustadiagnoosin ja keskeisimmät käsiteltävät teemat, jotta asiasta kiinnostuneet ammattilaiset voivat tulla mukaan. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä