Nepsy-työn keskeiset haasteet ja ratkaisumahdollisuudet - ilmiölähtöinen kehittäminen
Vanhemmilta ja nuorilla on kokemuksia, että saatavilla olevat palvelut eivät riittävällä tavalla tue neurokirjon lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointia ja arjen pärjäävyyttä.
Mistä tässä on kyse? Millaisia ratkaisuja tarvitsemme?
Vanhemmilla ja nuorilla on kokemuksia, etteivät palvelut tue neurokirjon lasten, nuorten ja heidän perheidensä arkea ja hyvinvointia riittävästi. Palvelujärjestelmämme rakentuu erillisistä toimijoista ja palvelulinjoista. Neurokirjon lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi ja arki koskettavat kuitenkin useampia palveluita ja toimijoita.
Palvelujärjestelmämme voi kokonaisuutena ajatella toimivan melko organisaatiolähtöisesti, kunkin organisaation irrallisina ja siten, että toimintaa käytännössä eivät ohjaa riittävästi lasten, nuorten ja perheiden yksilölliset tarpeet vaan työnkuvat ja organisoituminen. Tämä näkyy erityisesti useiden eri alojen palveluiden piirissä olevien lasten, nuorten ja perheiden tilanteissa. Nämä lapset, nuoret ja perheet ovat usein erityisen haavoittuvassa asemassa, jolloin heidän kohdallaan palvelujärjestelmän olisi erityisesti onnistuttava työn yhteensovittamisessa. Monialaisen lapsi- ja perhelähtöisen työn yhteensovittamisen haasteista kertoo useat palvelujärjestelmäämme liittyvät raportit, kuten:
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmänmuistio 20011:x (valtioneuvosto.fi)
Vahvempaan lapsilähtöiseen, monialaiseen ja lapsen osallisuudesta huolehtivaan työhön velvoittaa esimerkiksi Kansallinen lapsistrategia, jossa painotetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja nuoria.
Kansallisen ja paikallisen perhekeskustyön ytimessä on lasten- ja perheiden tarpeeseen vastaava eri toimijoita yhteensovitettava työ.
Ks. aiempi.
Neurokirjon lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja arjen pärjäävyyttä vahvemmin tukevat palvelut.
Hyödynnämme perhekeskuksen ilmiölähtöisen kehittämisen toimintamallia.