Neuvolan terveydenhoitajien sovellus asiakkaan ohjaamisen tueksi, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I4)

Verkkosivupohjainen sovellus neuvolan terveydenhoitajille, joka kokoaa tietoa asiakkaiden palvelujen ja hoidon tarpeen tunnistamisen sekä ohjauksen tueksi.

Toimintaympäristö

Kehittämistyö keskittyy äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaiden oikea-aikaisten ja riittävien palveluiden sekä tuen tarpeiden tunnistamiseen. Sovelluksen avulla ammattilainen saa kohdennetun ohjausmateriaalin helposti hyödynnettäväksi ja terveydenhoitajaresurssia ja palveluita pystytään kohdentamaan paremmin.

Sovellus pyrittiin rakentamaan siten, että se on sovellettavissa myös muissa palveluissa, esimerkiksi opiskeluterveydenhuollossa ja avosairaanhoidon puhelinpalvelussa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittämistyö kiinnittyy hyvinvointialueen strategian kaikkiin päätavoitteisin: ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä saumaton palvelujen yhteensovittaminen, hyvinvoiva, osaava ja osallistuva henkilöstö, vankka tietopohja ja systemaattinen tiedon hyödyntäminen, sujuva ja saumaton kumppanuus, aktiiviset ja osallistuvat asukkaat sekä toimivat ennaltaehkäisevät palvelut, toiminnan tavoitteellinen kehittäminen ja uudistaminen. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Osassa Keski-Suomen neuvoloita segmentoinnin toimintamalli on ollut jo useamman vuoden käytössä paperilomakkeeseen ja ammattilaisten power point-tiedostoon kerättyyn ohjausmateriaaliin pohjautuen. Kestävän kasvun ohjelmassa näistä kehitettiin digitaalinen kokonaisuus, jonka avulla toimintamallia voidaan hyödyntää kaikissa keskisuomalaisissa neuvoloissa.

Neuvolan asiakkuuksien segmentoinnin avulla parannetaan palvelun vaikuttavuutta; lasten ja perheiden yksilöllisen tuen tarpeen tunnistamista ja palvelun oikein kohdentumista. Segmentoinnin avulla asiakkaalle voidaan rakentaa toimivat monialaiset tai monitoimijaiset prosessit.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostui asiakastyötä tekevistä terveydenhoitajista, esihenkilöstöstä sekä Keski-Suomen kestävän kasvun kehittäjätiimistä. Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmassa segmentointityökalun kehittäminen tapahtui tiiviissä yhteistyössä investointien 1. ja 4. kanssa. Sovelluksen tekniseksi toteuttajaksi valikoitui Tietotalo Infocenter Oy.

Muutoksen mittaaminen

Tavoitteena oli, että sovellus on muokattu hyvinvointialueen tarpeita vastaavaksi Q3/2024 mennessä. Kehittämistyön aikana seurataan kuinka monessa neuvolassa sovellus on käytössä ja onko sen käyttöä laajennettu muihin palveluihin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä koko Keski-Suomen hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ja heidän asiakkaansa. 

Aiemmin käytössä olleen power point-tiedoston pohjalta  ammattilaiset toivat työpajassa esiin toiveita ja tarpeita sovellukselle. Näiden ideoiden pohjalta Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman investointi 4:n projektiryhmä lähti rakentamaan prototyyppiä digitaalisesta ratkaisusta. Prototyypin kehittämisen aikana neuvolan kehittäjäryhmä pääsi antamaan kommentteja, toiveita ja ideoita, joita otettiin prototyypin kehittämisessä huomioon.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Työvälineen pohjana toimivat neuvolan toimintamallit ja paperilomakkeet. Digitaalista ratkaisua varten perehdyttiin Omasuuntimaan, Terapianavigaattoriin, Ipana -palveluun ja Vantaa-Kerava hyvinvointialueen Sote-segmentointimalliin.

Ratkaisun perusidea

Neuvolan terveydenhoitajille kehitettiin verkkosivupohjainen sovellus, joka kokoaa tietoa asiakkaiden palvelujen ja hoidon tarpeen tunnistamisen tueksi Keski-Suomen hyvinvointialueella. Sovelluksesta löytyy terveydenhoitajien työn tueksi muun muassa ohjeita asiakkaan palvelutarpeen tunnistamiseen, asiakkaan kanssa keskustelemiseen sekä muihin palveluihin ohjaamiseen. 

Sovelluksen myötä tarkoituksenmukaista tukea pystytään tarjoamaan oikea-aikaisesti. Sovelluksen käyttö osana toimintamallia mahdollistaa myös aiempaa tasalaatuisemman palvelun, kun kaikilla Keski-Suomen hyvinvointialueen neuvolan terveydenhoitajilla on samat tiedot ja ohjeet käytössään.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Resurssit:

  • selkeät tarpeet sovelluksen sisällölle ja rakenteelle
  • vaatii aikaa sisällön kokoamiseen ja sovellukseen viemiseen
    • äitiys- ja lastenneuvoloilla omat työryhmänsä sisällön tuottamiseen
  • sovelluksen kehittäminen vaatii suunnittelu- ja muotoilutyötä

Prosessit:

  • selkeät ylläpitäjien roolit ja tehtävät
  • käyttökoulutukset on suunniteltu ja aikataulutettu
  • toimii itsessään perehdytyksen tukena
Vinkit toimintamallin soveltajille

Sovelluksen ideaa voidaan hyödyntää monipuolisesti eri palveluissa tai toimintaympäristöissä. Käyttöönotto vaatii aikaa sisällön tuottamiseen sovellukseen. Ylläpito on tämän jälkeen kevyempää, mutta koordinointi ja vastuut tulee nimetä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Asiat löytyvät sovelluksen avulla nopeammin ja yhdestä paikasta. Tämä on nopeuttanut työtä ja mahdollistanut tasalaatuisen ja ajantasaisen tiedon kaikille terveydenhoitajille. Sovellus on parantanut terveydenhoitajien tarjoamaa palveluohjausta. Sovelluksen ja verkkolomakkeiden käyttöönotto on osa neuvolan digipalveluiden kehittämistyötä. Sovelluksen käyttäjiltä saadun palautteen mukaan käyttö koetaan helpoksi ja palvelun kohdentamisen on koettu olevan sujuvampaa sovelluksen avulla.

Sovelluksen toimivuutta ja käytettävyyttä tulevaisuudessa lisäisi integraatiot potilas- tai asiakastietojärjestelmiin.