Nuorten aikuisten päihdeavokuntoutusprosessin kehittäminen, Keski-Uudenmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamalli edistää päihdehäiriötä sairastavien nuorten aikuisten yhdenvertaista ohjautumista päihdeavokuntoutuksen piiriin, tukee monipuolista tuen saantia kuntoutuksen ohella ja vahvistaa kuntoutumisen jatkumista avokuntoutusjakson päätyttyä.
Suomalaisten huumeidenkäyttö on yleistynyt ja asenteet nykyisin monelta osin sallivampia huumeiden käyttöön (esimerkiksi käyttöhuoneisiin tai kannabiksen laillistamiseen) liittyen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportti osoittaa, että suomalaisten huumeiden kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet 1990-luvulta lähtien ja yhä useammalla 15–69-vuotiaalla on omakohtaista kokemusta huumausaineista. Raporttia varten kerätty aineisto viittaa huumeidenkäytön ja huumekokeilujen yleistyneen entisestään viimeisen muutaman vuoden tarkastelujaksolla. (Karjalainen ym. 2023) Kyseessä on siis kasvava ilmiö.
Huumausaineiden käytön määrän arviointi väestötasolla on vaikeaa, mutta tietoa saadaan muun muassa jätevesitutkimuksista. Jätevesitutkimusten perusteella eri huumausaineiden käyttö Suomessa painottuu erityisesti eteläisen Suomen suuriin kaupunkeihin. (Gunnar & Vuori 2017) Tilastokeskus raportoi vuonna 2020 amfetamiinin yleisimmän käyttäjäryhmän olevan 30–34-vuotiaat, ja kannabiksen osalta 21–24-vuotiaat syyttäjän teonkuvausten perusteella (Haapakangas 2020). Huumeidenkäyttö vaikuttaisi siis ainakin osittain painottuvan Etelä-Suomeen ja nuoriin aikuisiin.
Suomalaisten huumeiden käytössä tapahtuu muitakin huolestuttavia muutoksia. Muun muassa jätevesitutkimus paljastaa ”peukkuhuumeen” eli sen johdannaisista useimmiten käytetyn alfa-PVP:n käytön lisääntyneen voimakkaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Käyttäjät itse arvioivat ”peukun” syrjäyttäneen amfetamiinin hallitsevan aseman stimulanttikaupassa. Ilmiö on äärimmäisen huolestuttava, sillä kyseinen huumausaine aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia monelle ja tekee käyttäjästä usein jo nopeasti huonokuntoisen. (Sauli 2024)
Vuoden 2024 lopulla julkaistut kuolinsyytilastot vahvistavat synkkää kuvaa huumeiden käytön lisääntymisestä. Tilastokeskuksen kuolinsyytilastosta selviää, että nuorten (15–24-vuotiaat) huumausainekuolemat olivat mittaushistorian korkeimmalla tasolla ja lähes kaksinkertaistuneet edellisestä vuodesta. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2023 neljännes nuorten kuolemista liittyi huumeisiin. Suurin osa kuolemista johtui tapaturmaisista myrkytyksistä, mutta myös pitkäaikaiseen käyttöön liittyvät kuolemat lisääntyivät viimeisen vuoden tarkastelujaksolla. Vuonna 2023 huumausaineisiin kuolleista valtaosa, yli 80 %, oli miehiä. (Tilastokeskus 2024) Tarve vaikuttavalle päihdevieroitukselle ja -kuntoutukselle tulee siis tuskin ainakaan vähenemään lähitulevaisuudessa.
Laitosmuotoinen päihdekuntoutus on vähentynyt Suomessa 2000-luvulla, ja mielenterveys- ja päihdepalveluja pyritty järjestämään jatkuvasti enemmän avomuotoisina palveluina (Nevalainen ym. 2022). Uusia avopalveluita perustettaessa on tärkeää kehittää prosesseja sujuviksi ja kerätä tietoa muun muassa kuntoutusmuotojen vaikuttavuudesta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorten aikuisten päihdeavokuntoutus on aloittanut toimintansa tammikuussa 2023. Kaikille työikäisille Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on ollut päihdeavokuntoutustoimintaa jo vuodesta 2018 saakka. Nuorille aikuisille (18–25-vuotiaat) suunnattu yksikkö (nuorten Kipinä) huomioi toiminnassaan erityisesti nuorten aikuisten tarpeet, kuten itsenäistymisen ja työllistymisen teemat. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella nuorten aikuisten palveluihin on suunnattu erityistä huomiota osana Nuorten aikuisten toimintamallia (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2024).
Nuorten aikuisten päihdeavokuntoutusprosessin kehittäminen on osa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) Kestävä kasvu -hanketta (RRP2). Hankkeessa muun muassa syvennetään aiemmissa hankkeissa aloitettua kehittämistyötä ja kehitetään erityisesti hoito-, kuntoutus- ja palveluvajeanalyysin perusteella suurimmassa tarpeessa olevien, haavoittuvien asiakasryhmien palveluita. Analyysissa tunnistettiin nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa riittämättömyyttä ja toimimattomuutta. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluita vahvistettiin hankkeen puitteissa monin toimenpitein (pilari 4, investointi 1, työpaketti 1), joilla pyrittiin muun muassa parantamaan palveluiden saavutettavuutta ja vaikuttavuutta, vahvistamaan prosesseja sekä tukemaan palveluiden jatkuvuutta ja yhteensovittamista. (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 2023)
Nuorten aikuisten (18–25-vuotiaat) päihdeavokuntoutus on käynnistynyt Keski-Uudellamaalla tammikuussa 2023, eli kyseessä on verrattain uusi toiminto. Nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen prosessia oli tarvetta hioa ja yksikön yhteistyöverkostoja vahvistaa.
Kehittämistarpeiden määrittelyyn ja ratkaisujen ideointiin osallistuneessa työryhmässä oli edustusta (Keusoten sisäisesti)
- Kestävä kasvu -hankkeesta,
- nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksesta sekä laitoskuntoutuksesta,
- mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottopalveluista ja nuorisoasemilta,
- mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalveluista,
- sosiaalisesta kuntoutuksesta,
- aikuissosiaalityöstä ja nuorten aikuisten jälkihuollosta,
- asiakasohjauksesta (mielenterveys- ja päihdetyö, nuoret aikuiset) sekä
- terveys- ja sairaanhoitopalveluiden avopalveluista.
Työryhmälle esiteltiin suunnitelma yhteiskehittämisestä. Työryhmän edustusta osallistui suunnitelman mukaisesti keväällä 2024 työpajoihin, joissa
- esiteltiin nuoren aikuisen päihdeavokuntoutusprosessin kuvaus ja ideoitiin prosessin kehittämistä sekä
- jatkotyöstettiin kehittämisehdotuksia ja määriteltiin nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen keskeiset yhteistyökumppanit.
Työpajoihin muodostettiin tarkoituksenmukaiset materiaalit tukemaan työskentelyä. Työpajoihin sisältyi toiminnallisuutta ja ryhmätyöskentelyä; työskentely pyrittiin pitämään mielekkäänä erilaisia menetelmiä hyödyntämällä. Työpajoista kerättiin palautetta, joka oli pääosin positiivista. Suuri osa työpajojen osallistujista oli kohdannut päihdehäiriöistä kärsiviä nuoria aikuisia työssään. Yhteinen asiakasryhmä ja vahva asiakastuntemus motivoivat kehittäjäjoukkoa ideoimaan erityisesti kyseisen asiakasryhmän tarpeisiin vastaavia ratkaisuja.
Toimenpiteen tavoitteena on ollut tukea suhteellisen uuden toiminnon (nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen) toimintatapojen muodostumista. Tavoitteena on ollut hioa nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen prosessia ja tukea moniammatillista työskentelytapaa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Kestävä kasvu -hankkeen tavoitteiden mukaisesti nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen kehittämisellä on tähdätty prosessin sujuvoittamiseen, palvelun saavutettavuuden parantamiseen sekä palveluiden jatkuvuuden ja yhteensovittamisen tukemiseen (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, 2023).
Alustavasti muutoksen mittaamisessa oli tarkoitus tarkastella erilaisia suoritemittareita, prosessimittareita, asiakaspalautteita sekä työntekijäpalautteita. Mittaroinnin suunnittelussa otettiin huomioon vaikuttavuus sekä kustannusten että hoidon tulosten näkökulmasta.
- Suoritemittareista oli tarkoitus tarkastella nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen asiakasmääriä, kuntoutusjaksojen määriä ja pituuksia sekä paikkojen käyttöastetta. Suunnitteluvaiheessa pohdittiin lukujen vertaamista laitoskuntoutuksen lukuihin, mutta myöhemmin todettiin, ettei eri kuntoutusmuotojen vertailusta ole vastaavaa hyötyä. Sekä laitos- että avokuntoutus palvelevat omaa asiakaskuntaansa ja vastaavat erilaisiin tarpeisiin, jolloin toimintojen vertailu keskenään ei ole mielekästä.
- Kustannuksista haluttiin tarkastella päihdeavokuntoutuksen kustannuksia asiakasta kohden sekä hoitojaksojen kokonaiskustannuksia.
- Vaikuttavuutta oli tarkoitus tarkastella myös hoidon tulosten (PROM) näkökulmasta. Nuorten aikuisten päihdeavokuntoutus hyödyntää asiakkaiden toimintakyvyn (Paradise24) ja elämänlaadun (WHOQOL-BREF) arvioinnissa validoituja mittareita, joiden tulokset tallennetaan asiakastietojärjestelmään.
- Prosessimittareiden osalta oli suunnitelmissa arvioida, onko uusi toimintamalli kuvattu ja onko uusien toimintatapojen jalkauttamisessa onnistuttu.
- Asiakaspalautetta päätettiin kerätä hyödyntäen päihdeavokuntoutuksen omaa asiakaskyselyä. Kyselyä muokattiin vastaamaan hankkeen tarpeita ja palvelemaan myös jatkossa tapahtuvaa tiedonkeruuta. Olemassa olevan asiakaskyselyn (ns. loppukysely) lisäksi luotiin alkukysely, jotta jatkossa saataisiin kerättyä tietoa, joka tuo kuntoutuksen aikana tapahtuvat muutokset paremmin näkyväksi. Asiakaspalautteen tarkastelussa ja raportoinnissa on huomioitava, että kyseessä on pieni, 6 asiakaspaikkaa sisältävä yksikkö. Mittaritiedon käsittelyssä on siis kiinnitettävä erityistä huomiota vastaajien anonymiteetin suojelemiseen.
- Työntekijäpalautteiden keräämisessä päätettiin hyödyntää työpajapalautteita, yhteistyökumppaneille lähetettävää kyselyä sekä nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen henkilöstön haastattelua.
- Kehittämisen tarkempiin sisältöihin liittyvää mittarointia integroitiin muun muassa asiakaskyselyyn ja henkilöstön haastatteluun.
Nuorten Kipinän henkilöstön kanssa määriteltiin tyypillinen asiakasprofiili (liitteenä) osana nuorten aikuisten päihdeavokuntoutusprosessin kuvaamista. Päihdeavokuntoutuksen asiakkailla esiintyy usein monimuotoisia haasteita päihdeongelman ohella. Osalla asiakkaista on kuitenkin hyvät tai tavanomaiset lähtökohdat, eli asiakkaiden taustoissa ja elämäntilanteissa esiintyy suurta vaihtelua.
Työpajojen ideoinnista nousi viisi teemaa, joiden kehittäminen nähtiin kaikista keskeisimmäksi. Teemat eri osioineen on kuvattu lyhyesti alla sekä kuviona liitteessä.
Tiedottamisen tehostaminen
- Digitaaliset väylät: Ammattilaisille tulisi tarjota tietoa etenkin nuorten Kipinään ohjaamisesta. Suurin osa asiakkaista kuulee avokuntoutuksesta ammattilaiselta. Asiakkaille voisi jakaa tietoa päihdeavokuntoutuksen toiminnasta esim. somessa. Verkkosivujen tulisi olla selkeämmät.
- Materiaali ja koulutus palveluvalikosta: Ammattilaiset tarvitsevat tietoa nuorille aikuisille suunnatuista palveluista. Selkeitä prosessi- ja palvelukuvauksia olisi hyvä saattaa kaikkien organisaation ammattilaisten saataville intraan.
- Tutustuminen päihdeavokuntoutukseen: Tutustumismahdollisuudesta tulisi tiedottaa enemmän ja tutustumispäiviä järjestää säännöllisesti.
Systemaattinen ohjautuminen
- Ohje nuorten Kipinään ohjaamisesta: Ohjeeseen olisi tärkeä määritellä, kenelle päihdeavokuntoutus soveltuu, mitä päihdeavokuntoutus pitää pääpiirteittäin sisällään sekä yhteydenottoväylät.
- Sitouttamisryhmä/seurantaryhmä: Päihdeavokuntoutukseen sitoutumisen edistämiseksi potentiaalisille asiakkaille voisi pitää kerran viikossa sitouttamisryhmää, joka mahdollistaisi palveluun tutustumisen ja kiinnittymisen pienemmin askelin. Toinen vaihtoehto voisi olla seurantaryhmä avokuntoutusjakson päättäneitä asiakkaita varten.
Vakaan jakson hyödyntäminen usean asian hoitamiseksi
- Verkosto nuorten Kipinän tukena: Asiakkaan monipuolisen tuen järjestämisessä voitaisiin hyödyntää päihdeavokuntoutuksen yhteistyöverkostoa asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Verkosto tulisi määritellä ja koota, ja yhteisistä toimintatavoista tulisi sopia.
- Verkostopalaverit asiakkaan tukena: Asiakkaalle voitaisiin järjestää tarvittaessa verkostopalavereita, joissa kaikki asiakkaan kontaktit olisivat edustettuina. Palaverien järjestämistä voitaisiin tukea selkeällä rungolla tai toimintaohjeella.
- Tukihenkilö käytännönläheisten asioiden hoitamiseen: Asiakkaalle voitaisiin järjestää tarvittaessa tukihenkilö helpottamaan esimerkiksi palveluissa asiointia; tukihenkilöprosesseja tulisi selkeyttää ja sujuvoittaa.
Kuntoutuksen suunnitelmallinen jatko
- Yhteinen jatkosuunnitelma: Asiakkaalle, jolla ei ole selkeää suunnitelmaa jatkosta, voitaisiin muodostaa jatkosuunnitelma yhdessä esim. uraohjauksen ammattilaisen kanssa (nuorten Kipinän yhteistyökumppaneista esim. Ohjaamon /TYP:n ammattilaiset).
Verkostot tukemassa jatkokuntoutusta
- Yhteistyölinkit: Työpajoissa tunnistettujen yhteistyökumppaneiden kanssa tulisi sopia selkeät yhteistyökäytänteet ja yhteydenottotavat.
- Pienemmät askeleet kohti kuntoutumista: Monelle asiakkaalle suoraan työelämään tai opiskeluun siirtyminen avokuntoutusjakson jälkeen on turhan suuri haaste. Muun muassa yhteistyökumppaneiden avulla voitaisiin suunnitella asiakkaille polkuja, joissa esim. työelämään kiinnittyminen tapahtuu pienempien askelien kautta.
Rajallisen aikataulun takia tunnistetuista kehittämistarpeista valittiin toimenpiteet, joita päätettiin edistää ensisijaisesti hankeajan puitteissa:
- Tiedottamisen tehostaminen ja ohjautumisen systemointi
- Muodostetaan palveluun ohjaamisen ohje, joka on kaikkien ammattilaisten saatavilla. Kohdennetaan tiedottamista keskeisimmille sidosryhmille.
- Hyödynnetään myös muita ideoita ja väyliä soveltuvin osin (suunnitellaan esim. asiakkaille suunnattuja some-julkaisuja, joiden toteuttamiseen osallistetaan päihdeavokuntoutuksen asiakkaita)
- Kootaan nuorten Kipinälle yhteistyökumppaneita tukemaan asiakkaiden kuntoutumista päihdeavokuntoutuksen aikana ja sen jälkeen
- Hyödynnetään yhteistyölinkkejä tarpeen mukaan yksittäin asiakkaiden tukemiseksi
- Sisällytetään myös verkostopalaverit ja tukihenkilöt keinovalikoimaan, ja hyödynnetään näitä käytänteitä asiakkaan niin toivoessa
- Määritellään selkeät yhteistyörakenteet ja –käytänteet, jotta yhdessä tekeminen on sujuvaa
- Vahvistetaan lisäksi mielenterveys- ja päihdepalveluiden omatyöntekijän roolia
- Suunnitellaan uusien yhteistyökumppaneiden tuella asiakkaille yksilöllisempiä polkuja ja luodaan uudenlaisia mahdollisuuksia (ja jatketaan tätä yhteistyön hioutuessa ajan kuluessa)
- Hyödynnetään yhteistyölinkkejä tarpeen mukaan yksittäin asiakkaiden tukemiseksi
Kehittämisen teemat (kts. kohdassa Ideointi) esiteltiin nuorten Kipinän asiakkaille ennen kuin niiden pohjalta muotoillut kehittämisehdotukset ja kehittämisen priorisointi esiteltiin työpaketin ohjausryhmälle. Kehittämisehdotuksia muokattiin asiakkaiden näkökulman pohjalta.
- Esimerkiksi sitouttamisryhmästä luovuttiin, koska asiakkaat eivät pitäneet sitä tarpeeksi hyödyllisenä.
- Toisaalta yhteistyö mielenterveys- ja päihdepalveluiden omatyöntekijän kanssa lisättiin osaksi kehittämistä, koska asiakkaat antoivat mipä-kontakteistaan paljon palautetta.
- Asiakkaat toivoivat tukea etenkin urasuunnitteluun. Tämä otettiin huomioon kehittämisen priorisoinnissa ja nostettiin keskeiseen asemaan yhteistyön kehittämisessä.
- Ammattilaiset näkivät tärkeimmäksi muodostaa nuorten Kipinälle yhteistyölinkkejä, mutta osa asiakkaista toivoi mahdollisuutta verkostopalavereihin tai tukihenkilöön, joten nämä päätettiin kuitenkin sisällyttää keinovalikoimaan.
Tiedottamisen tehostamisella tähdättiin muun muassa siihen, että Keski-Uudellamaalla asuvat nuoret aikuiset ja etenkin päihdeavokuntoutuksen potentiaaliset asiakkaat saisivat tietoa palvelusta helpommin. Tiedottamisella haluttiin tavoittaa etenkin keskeiset, päihdeavokuntoutukseen soveltuvia asiakkaita kohtaavat ammattilaisryhmät. Sekä tiedottamista tehostamalla, että ohjautumisen systemoinnilla tähdättiin siihen, että asiakkaita ohjautuisi nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen piiriin yhdenvertaisesti aiempaa laajemmalta alueelta sekä aiempaa monipuolisemmin eri palveluiden kautta. Tavoitteena oli madaltaa yhteydenottojen kynnystä myös konsultaatioiden ja tutustumiskäyntien osalta.
Nuorten aikuisten päihdeavokuntoutuksen yhteistyökumppaneiden verkostoa haluttiin laajentaa ja vahvistaa. Yhteistyökäytänteiden ja yhteydenottotapojen yhteisellä määrittelyllä ja konkretisoinnilla tavoiteltiin sujuvampaa ja tiiviimpää yhteistyötä jatkossa.