Nuorten mielen hyvinvointi 2024- koulutustapahtuma ammattilaisille, Pohjanmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Maksuton tapahtuma suunnattu ammattilaisille, opiskelijoille sekä sosiaali- ja terveydenhuollosta kiinnostuneille. Tapahtumassa osallistujat pääsivät kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja tutustumaan eri palveluntarjoajien esittelypöytiin.
Toimintamallin nimi
Maksuton tapahtuma suunnattu ammattilaisille, opiskelijoille sekä sosiaali- ja terveydenhuollosta kiinnostuneille. Tapahtumassa osallistujat pääsivät kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja tutustumaan eri palveluntarjoajien esittelypöytiin.
Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden verkostoitua sekä lisätä ammattilaisten tietoisuutta eri palveluntuottajien tarjoamista palveluista. Lisäksi tapahtuma toimi hyvinvointialueen maksuttomana koulutustapahtumana.
Tapahtuma lisäsi ammattilaisten ja opiskelijoiden tietämystä ja ymmärrystä mielenterveys- ja nepsyhaasteista. Tapahtumassa lisättiin myös ammattilaisten ymmärrystä yhdyspintatyöstä eri organisaatioiden välillä eli miten yhteistyössä voidaan edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä.
Tapahtumaa tarvitaan vahvistamaan rajapintojen välistä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa, löytämään uusia yhteistyökumppaneita ja lisäämään tietämystä aiheesta. Päivien aikana osallistujat saivat tietoa seuraavista aihealueista:
- Mitä autismin kirjo on - ja mitä se ei ole
- Kokemusasiantuntija kertoi tarinansa omasta hoitopolustaan mielenterveyspalveluissa
- Videopelaamisesta ja sosiaalisesta mediasta nepsynuorilla
- Vinkkejä ammattilaisen jaksamiseen
- Kiusaamisesta ja sen seurauksien ennaltaehkäisystä kaveritaitojen avulla
- MDFT-menetelmän vaikuttavuudesta asiakasprosessien ja talouden näkökulmasta
- Tuloksia ja oppeja Pohjanmaan hyvinvointialueella pilotoidusta opiskelijan tukibotista
- Pohjanmaan poliisin Ankkuri-tiimin poliisi ja sosialiohjaaja kertoivat vanhemmattomuuden näkymisestä ja miten siihen voidaan vastata
- Hankkeesta, joka on suunnattu nuorisorikolisuuden torjuntaan
- Pohjanmaan hyvinvointialueen keskisellä alueella olevista nuorten ja aikuisten perustason riippuvuus- ja mielenterveyspalveluista
- Miten saada hyvinvointia ja kohentaa mielenterveyttä luonon avulla
- Ammattilaisten jatko-opintomahdollisuuksista
- Terapiat etulinjaan toimintamallista
- Uudesta yli 16-vuotiaan keskittymis- ja tarkkaavaisuusoireisen hoito- ja tutkimusprosessista Pohjanmaan hyvinvointialueella
Tapahtumassa vieraili sisäpihalla myös kotieläimiä konkreettisesti osoittamassa hyvinvoinnin lisääntymistä luonnon kautta.
Osallistuttuaan tapahtumaan ammattilainen voi käyttää uutta tietoa oman työnsä kehittämiseen ja opiskelijat tulevaan ammattiinsa valmistautumiseen.
Tapahtuman jälkeen osallistujia pyydettiin täyttämään digitaalinen palautelomake käyttäen QR-koodia. Osallistujille lähetettiin palautekyselyn linkki myös sähköpostitse. Palautteita käytetään tapahtuman kehittämisessä. Tarkoituksena on saada tapahtuma pysyväksi toimintamalliksi hyvinvointialueella.
Tapahtuma järjestettiin vuonn 2023 nimellä Pohjanmaan mielenterveys ja päihdetapahtuma 2023.
Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda yhteen Pohjanmaan hyvinvointialueen palvelun tuottajat, kuntatoimijat sekä järjestöt. Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden verkostoitua ja lisätä ammattilaisten tietoisuutta eri palvelun tuottajien tarjoamista palveluista. Lisäksi tapahtuma toimii hyvinvointialueen maksuttomana koulutustapahtumana.
Tavoitteena on tapahtuman järjestäminen vuoisittain myös tulevaisuudessa. Tapahtuman toimintaympäristöä voisi laajentaa jatkossa yhteistyössä yrityksien, seurakuntien, muiden hyvinvointialueiden kanssa ja jopa kansallisella tasolla.
Tapahtuman kohderyhmänä olivat ammattilaiset, jotka työskentelevät nuorten mielenterveys- ja nepsyhaasteiden ennaltaehkäisyn tai hoidon parissa, ammattikorkeakoulu Novian ja Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) opiskelijat sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tarkoituksena oli saada eri toimijat yhteen, verkostoitumaan ja tutustumaan alueen palveluntarjontaan.
Tämän tapahtuman rakennetta voi käyttää kuka tahansa järjestäessään laajempaa tilaisuutta. Pohjanmaalla järjestettyyn tilaisuuteen osallistui noin 420 henkilöä, sekä etänä että paikan päällä. Tapahtumapäivien aikana noin 30 edustajalla oli näyttelypöytä aulassa.
Tapahtuman suunnittelun alkuvaiheessa muodostettiin 11 hengen työryhmä, johon osallistui henkilöitä RRP-hankkeesta, Pohjanmaan yhdistyksistä sekä Novian ja Vaasan ammattikorkeakouluista.
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Pohjanmaan hyvinvointialueen, RRP-hankkeen, Korkeakoulu Novian ja Vaasan ammattikorkeakoulun ja Pohjanmaan yhdistyksen kanssa. Työryhmän kesken jaettiin vastuualueet:
-Ohjelman kokoaminen, jossa sote-henkilöstölle tehdyn verkkokyselyn vastaukset muodostivat perustan molempien tapahtumapäivien sisällölle, puhujien rekrytointi ja palkkaaminen.
-Markkinointi ja rekrytointi Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnille, yhdistyksille ja palveluntarjoajille osallistumaan näytteilleasettajaksi aulaan tapahtumapäivien ajaksi. Markkinointi ja rekrytointi toteutettiin sähköpostiyhteyksin ja verkkokyselyn avulla.
-Markkinointi tapahtumasta kunnille, yhdistyksille ja hyvinvointialueelle tapahtui lähettämällä toukokuussa save-the-date-informaatio ja virallinen kutsu lähetettiin elokuun alussa. Markkinointia tehtiin hyvinvointialueen intranetin kautta, sähköpostiketjuilla hyvinvointialueen henkilöstölle, kunnille ja yhdistyksille.
-Ammattikorkeakoulut vastasivat tiloista, kahvin, teknisten laitteiden tilaamisesta ja käytännön avusta tapahtuman aikana.
-Tehtiin kyselylomakkeita varten QR-koodi, jonka kautta saatiin palautetta tapahtuman osallistuneilta.
Materiaali, jota valmistelun aikana kehitettiin, oli työryhmän saatavilla yhteisessä Teams kanavassa.
Tapahtumaa edeltävänä päivänä järjestettiin kaikki tapahtumaa varten. Näyttelypöydän halunneilla oli mahdollisuus tulla paikanpäälle ja pystyttää näyttelypöytänsä tapahtumaa varten joko edeltävänä päivänä tai tapahtuma päivän aamuna. Työryhmä valmisteli pöydät laittamalla nimikyltit valmiiksi jokaiselle näytteilleasettajalle.
Tapahtuman suunnitteluun käytettävä aika oli noin 6kk muun työn ohessa. Tapahtuman toteuttamisen kustannukset koostuivat käytetystä työajasta, kahvitarjoiluista, luennoitsijoiden palkoista ja kiitoslahjoista, markkinointimateriaaleista ja nimilapuista. Tapahtuman jälkeen työryhmälle järjestettiin palautekokous, jossa käsiteltiin saatuja rakentavia palautteita.
Prosessi - uusi kartoitus tehdään ensivuoden puolella, jonka avulla selvitetään mahdollisuudesta järjestää vastaavanlainen tapahtuma syksyllä -25. Palaute tapahtumaan osallistuneilta ja näyttelynasettelijoilta oli hyvin myönteistä.