Omaishoitajien hyvinvointitarkastukset (TulKoti-hanke Pohjois-Savo)
Tavoitteena on luoda Pohjois-Savoon yhtenäinen omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksen malli, jolla voidaan tukea omaishoitajien hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Malli kohdistuu ikääntyneiden palveluiden omaishoitajiin.
Vuonna 2019 Suomessa oli 1,2 miljoona 65 vuotta täyttänyttä kansalaista. Suomalaisista joka viides mies ja joka neljäs nainen on 65 vuotta täyttänyt tai vanhempi. Yli 64-vuotiaan väestön kasvu on yhtä aikaa voimavara ja haaste niin yhteiskunnalle kuin sosiaali- ja terveydenhoidon järjestämiselle ja tuottamiselle. (1)
Ikääntyneiden määrän kasvaessa ikääntyvien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukeminen on entistä tärkeämpää. Ikääntyvän väestön kotona asumista tulee tukea. Omaishoito mahdollistaa usein ikääntyneen kotona asumisen pidempään. Omaishoito tarkoittaa hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun läheisen henkilön avulla, joka on tehnyt toimeksiantosopimuksen hyvinvointialueen kanssa (2).
Omaishoitoon liittyviä faktoja:
-
Suomessa on noin 51 600 omaishoidettavaa
-
Omaishoitajia on noin 50 200
-
Valtaosa omaishoitajista on naisia
-
Omaishoidon yleisin syy ovat muistisairaudet. (2)
Omaishoito on usein sitovaa ja raskasta. Tästä huolimatta noin 40 % toimeksiantosopimuksen tehneistä omaishoitajista ei saa muuta tukea kuin palkkion ja lakisääteiset vapaapäivät. Yhä useampi omaishoitaja on hoitaa puolisoaan ja on itsekin iäkäs. Iäkkäällä puoliso-omaishoitajalla uupumisen riski on erityisen suuri. Tarpeenmukainen ja hyvin koordinoitu tuki ehkäisee omaishoitajan uupumusta sekä kohentaa hoitoa ja huolenpitoa tarvitsevan omaishoidettavan elämänlaatua. (2)
Omaishoitajan hyvinvoinnin tukemiseen tuleekin panostaa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yhtenä tukimuotona toimivat omaishoitajille suunnatut hyvinvointi- ja terveystarkastukset. Toimintaa tulee kehittää saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa omaishoitaja saa tarvitsemansa tuen sosiaali- ja terveyspalveluista ja lisäksi ohjausta ja neuvontaa myös muista häntä mahdollisesti hyödyttävistä tukimuodoista.
Lähteet:
1. Sosiaali- ja terveysministeriö, 2020, Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030, Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja, 2020:31.
2. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, 2023, Omaishoito ja perhehoito.
Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin tarvitaan yhtenäinen toimintamalli Pohjois-Savon alueelle. Ikääntyvien omaishoitajien hyvinvointitarkastuksia on pilotoitu v. 2022 POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Tämän pilotin kokemuksia hyödynnetään tarkastusten kehittämistyössä, jota jatketaan osana Pohjois-Savon Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut (TulKoti) -hanketta.
Omaishoitajien tukea kehitetään laajemminkin Pohjois-Savossa. Yhteistyötä tehdään käynnissä olevan Suomen kestävän kasvun ohjelmasta rahoitettavan hankkeen kanssa, jonka tavoitteena on kehittää ja vahvistaa omaishoitajien saamaa tukea sekä lisätä omaishoitajien määrää Pohjois-Savossa.
Yhtenäistä alueellista omaishoitajien tarkastusten toimintamallia lähdettiin rakentamaan monitoimijaisen työpajatyöskentelyn kautta. Työpajoihin kasattiin edustus asiakasohjauksesta, tarkastuksia tekevistä hoitajista, kehittäjäasiakkaista (omaishoitaja ja perhehoitaja), Pohjois-Savon Omaishoitajat ry:stä, Perhehoitoliitosta sekä omais- ja perhehoidon muista kehittäjistä. Työpajatoiminnan tarkoituksena oli kartoittaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen nykyisiä käytänteitä, lisätä yhteistä ymmärrystä omaishoidosta ja omaishoitajan tukemisesta, kehittää yhdessä alueellista toimintamallia ja mahdollistaa osanottajien verkostoituminen aihealueen piirissä toimivien kesken.
Kehittäjät ovat verkostoituneet Savo-Karjalan hyvinvointialueiden kehittäjistä ja työntekijöistä koostuvan ryhmän kanssa ja kokoontuneet säännöllisesti omais- ja perhehoitajien tarkastusten yhteiskehittämisen merkeissä. Lisäksi osallistuminen valtakunnalliseen omaishoidon kehittäjäverkostoon on mahdollistanut benchmarkkaamisen ja yhdessä eri alueilta tulevien kehittäjien kesken omaishoitoon liittyvien asioiden pohtimisen ja tiedonjaon.
Kehittämistyöllä tavoitellaan Pohjois-Savon hyvinvointialueelle yhteneväistä toimintamallia omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin. Toimintamalliin on luotu myös tarkastuksen sisältö (esite, esitietolomake, kirjaamis- ja tilastointiohje). Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastuksen palveluprosessi pyritään luomaan mahdollisimman sujuvaksi. Tavoitteena on yhtenäisen mallin myötä saada luotua laadukas ja yhdenvertainen sosiaali- ja terveydenhuollonpalvelu omaishoitajien hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn tukemiseksi.
Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastusten toimintamallia kokeillaan loppuvuodesta 2023 Pohjois-Savon hyvinvointialueella toteutettavassa pilotissa. Pilotin aikana toimintamallia muokataan tarvittaessa saatujen kokemusten ja havaintojen perusteella. Pilotoinnista saatujen tulosten perusteella ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen tarkastuksiin määrittelemien resurssien puitteissa voidaan tehdä suunnitelma toimintamallin laajentamisesta koko alueen käyttöön.
Toimintamalli koskee ikääntyneiden palveluiden omaishoitajia ja omaishoidon tuen asiakasohjaajia ja tarkastuksia tekeviä hoitajia. Toimintamalli selkeyttää omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastuksen palvelupolkua. Kehittämisessä on hyödynnetty omaishoitajien kokemusasiantuntijuutta hyvinvointi- ja terveystarkastusten kehittämistyöpajoissa ja muissa tapaamisissa, omaishoidon järjestötoimijoita sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden ja muiden sidosryhmien asiantuntemusta.