Pohjois-Savon hyvinvointialueen kestävän kasvun ohjelman hanke on nimeltään Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon. 

Kokonaisuuden nimi
Pohjois-Savo - Suomen kestävän kasvun ohjelma
Short description

Pohjois-Savon hyvinvointialueen kestävän kasvun ohjelman hanke on nimeltään Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon. 

Programme purpose and goals

Hankkeen tarkoituksena on sote-palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen, sekä työllisyysasteen ja osaamistason nostaminen hyvinvointialueella. Hankkeen tavoitteena on lyhentää erityisesti haavoittuviin ryhmiin kohdistunutta hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelkaa.

Working time

Hankkeen ensimmäinen vaihe toteutettiin 1.6. - 31.12.2022.
Toisen vaiheen toteutus 1.1.2023 - 31.12.2025.

Actors

Mukana kehittämisessä ovat hyvinvointialueen luovuttajaorganisaatiot, vastuuvalmistelijat, kolmassektori, TE- ja työvoimapalvelut, muut hankkeet, asiakkaat ja potilaat.

Funding body
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Contact person name
Minna Tihinen
Contact person's organisation
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Contact person's e-mail
minna.tihinen@pshyvinvointialue.fi

Tekijä

Minna Tihinen

Luotu

20.06.2022

Viimeksi muokattu

24.04.2025
Baseline and strategic interfaces

Hankkeessa kehitetään erityisesti koronapandemiasta kärsineiden haavoittuvien ryhmien palvelukokonaisuuksia ja niihin liittyviä digipalveluita. Hyvinvointialueella tunnistettiin indikaattoreiden avulla viisi haavoittuvaa ryhmää.

Koronan vaikutukset ovat näkyneet sosiaalisena eristäytymisenä, yksinäisyytenä, sosiaalisen tuen puutteena ja taloudellisina huolina. Mielenterveysongelmat ja päihteiden käyttö on yksi suurimpia huolenaiheita, ja niiden hoitaminen ja ennaltaehkäisy vaatii monialaista asiantuntijuutta. Pandemia on iskenyt erityisen voimakkaasti nuoriin (1). Kolmen seuraavan vuoden aikana vahvistetaan perheiden arjen tukea mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisyssä, nepsy-nuorten perheiden tukea sekä toisen asteen opiskelijoiden tukea jalkautuvien psykiatristen sairaanhoitajien avulla. Työikäisten (2) ja ikäihmisten (3) mielenterveys- ja päihdehäiriöihin saa apua tulevaisuudessa entistä matalammalla kynnyksellä ja nopeammalla neuvontapalvelulla. Lisäksi Kuopioon suunnitellaan ja toteutetaan kauan kaivattu selviämisasema.

Lastensuojelun asiakkaiden (4) tuen tarve lisääntyi koronaepidemian seurauksena. Haavoittuvassa asemassa olevien asiakaslasten ja -perheiden tapaamiset sosiaalityöntekijän ja muiden tukiverkostojen kanssa vähenivät pandemia-aikana. Hankkeessa vahvistetaan systeemistä toimintamallia toimenpide- ja rakennesuunnitelmalla ja palvelujen kohdentamiseksi kootaan tilastollisen tiedon pohjalta lastensuojelun tarvetta aiheuttavia tekijöitä.

Ikäihmisten omais- ja perhehoidon asiakkaiden (5) osalta tavoitteena on turvata ikääntyneiden kotona asumista mahdollisimman pitkään ja lisätä omais- ja perhehoidon määrää yhtenäisillä toimintamalleilla.

 

Target and main goals

Vuoden 2022 aikana suunnitellaan vuosien 2023 -2025 aikana toteutettavat toimenpiteet. Nämä tarkennetaan myöhemmin.

 

Intended results, products and impact

Lisätään myöhemmin.