Palliatiivisen hoidon palveluketju Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palveluketjuun on kuvattu palliatiivisen hoidon toimintaohjeet, toimijat ja työnjako jaettuna palliatiivisen hoidon perus- ja A-tasoon sekä erityis- ja vaativan erityistason palveluihin (B-C). 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Palliatiivisen hoidon palveluketju Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Palveluketjuun on kuvattu palliatiivisen hoidon toimintaohjeet, toimijat ja työnjako jaettuna palliatiivisen hoidon perus- ja A-tasoon sekä erityis- ja vaativan erityistason palveluihin (B-C). 

Toteutuspaikka
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Outi Nikunen

Luotu

27.12.2023

Viimeksi muokattu

15.01.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Palliatiivisen hoidon palveluketjuun on kuvattu palliatiivisen hoidon yhtenäiset toimintamallit, toimijat sekä työnjako Pohjois-Savon hyvinvointialueella Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) palliatiivisen hoidon suosituksen ja portaiden mukaisesti, jaettuna palliatiivisen hoidon perus- ja A-tasoon sekä erityis- ja vaativan erityistason palveluihin (B-C). 

Palveluketjussa kuvattiin lähetekriteerit ja ohjeet erityistason/vaativan erityistason potilaiden lähettämiseksi. Palveluketjussa on kattavasti koottu palliatiivisen hoidon potilaan hoitoa koskevaa tietoa, yhteystietoja, psykososiaalisen tuen osuus sekä hyödyllisiä linkkejä ammattilaisille potilaan hoidon ohjausken tueksi.  Palveluketjuun on linkitetty PSHVA ohjeita kuten ennakoivan hoitosuunnitelman laatimisen ohjeet sekä oirehoitoon liittyviä ohjeita ja käytänteisiin liittyviä ohjeita palliatiivisen hoidon työn tueksi. 

Toimintamalli tarjoaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ohjeet palliatiivisen hoidon potilaan hoidon toteuttamiseen ja eri palveluiden hyödyntämiseen huomioiden potilaan hoidon tarpeet. 

Toimintaympäristö **

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämistä edistetty viime vuosina ponnekkaasti valtakunnallisesti ministeriön ohjausessa. Palliatiivisen oidon järjestämisestä ja laadusta on julkaistu tuoreet suositukset STM toimesta vuonna 2019. Toimintaa on kehitetty alueellisissa ja kansallisissa hankkeissa suositusten mukaiseen suuntaan. Kehittämissuunnitelmat alueilta kuvattu. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset; palliatiivisessa hoidossa olevia potilaita hoidetaan laajalti kaikilla sote tasoilla, niin kotihoidossa ja asumispalveluissa kuin erikoissairaanhoidossa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluketjun kehittämisen ja koordinaation toteuttamiseksi perustettiin moniammatillinen työryhmä. Työryhmän kokoonpano kuvattu Terveysportin sivuilla; edustajat kaikilta hoidon eri tasoilta/palveluista. Työtä koordinoi ja työskentelyn edistämiseen osallistui suurimmalla työpanoksella PSHVA:n hoitoketjukoordinaattori sekä palliatiivisen hankkeen hankekoordinaattori. Palveluketjutyötä edistettiin työryhmän säännöllisissä kokouksissa (työryhmä kokoontui yhteensä 10 kertaa) sekä näiden välillä toteutettavasta työskentelystä työryhmässä sovitun työnjaon mukaisesti;

  1. Nykytilan kartoitus (alueelliset hyvät käytännöt sekä haasteet/puutteet)
  2. Palveluiden ja toimintojen kuvaaminen; toimijat ja työnjako
    1. Olemassa olevat palvelut ja toiminnot, yhteystiedot
  3. Yhtenäisten toimintaohjeiden määrittäminen ja kuvaaminen 
    1. mm. ennakoiva hoitosuunnitelma, hoito- ja potilasohjeet, palliatiivisen hoidon kotikansio, ohjaus- ja lähetekriteerit eri hoidon tasojen välillä, konsultaatiokäytännöt, järjestöt / tukipalvelut
  4. Kokonaisuuden koostainen ja mallintaminen Terveysporttiin
    • Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluketju / vuokaavio
  5. Julkaisu; toimeenpano ja jalkauttaminen
    1. Palveluketjun implementointi vahvan tiedottamisen ja koulutusten kautta (osastotunnit, koulutustilaisuudet, meetingit ym)

       6. Palveluketjun säännöllinen arviointi ja päivittäminen

  • Moniammatillisen työryhmän säännölliset kokoukset 
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **
  • PSHVA kotisairaalaverkosto ja palvelut kuvattu
  • Pyskososiaalisten tuen palveluiden saatavuus ja kehittäminen
  • Yhtenäisten toimintamallien ja käytäntöjen kuvaaminen (alueellisesti yhtenäiset hoito- ja potilasohjeet kuvattu ja otettu käyttöön)
  • Elämän lopuvaiheen ennakoivan hoitosuunntielman käyttöönotto 
  • Potilaiden ohjaus- ja lähetekriteerit määritetty 
  • Palliatiivisen hoidon toimenpidekoodien käyttöönotto 
Kansikuva
palveluketju PSHVA

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä