Palliatiivisen hoidon täydennyskoulutuksen organisointi Itä-Suomen yhteistyöalueella (YTA)

Palliatiivisen hoidon täydennyskoulutus järjestetään Itä-Suomen YTA:lla yhteistyössä alueen kaikkien hyvinvointialueiden kesken. Toimintaa suunnittelee ja koordinoi nimetty täydennyskoulutustyöryhmä.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Palliatiivisen hoidon täydennyskoulutuksen organisointi Itä-Suomen yhteistyöalueella (YTA)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Palliatiivisen hoidon täydennyskoulutus järjestetään Itä-Suomen YTA:lla yhteistyössä alueen kaikkien hyvinvointialueiden kesken. Toimintaa suunnittelee ja koordinoi nimetty täydennyskoulutustyöryhmä.

Toteutuspaikka
Itä-Suomen yhteistyöalue (YTA)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Outi Nikunen

Luotu

27.12.2023

Viimeksi muokattu

15.01.2024
Ratkaisun perusidea **

Itä-Suomen YTA:lla on tunnistettu tarve järjestää ja organisoida palliatiivisen hoidon koulutuksia keskitetysti ja yhteistyössä koko alueen hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyöllä on saatu poistettua päällekkäisyydet alueiden palliatiivisen hoidon koulutuksista ja pystytty hyödyntämään alueelliset resurssit järkevästi jakaen vastuuta koulutusten organisoinnista.  

Toimintaympäristö **

Itä-Suomen YTA:n hyvinvointialueet Etelä-Savo -Eloisa, Keski-Suomi - Hyvaks, Pohjois-Savo - PSHVA ja Pohjois-Karjala - Siun sote.

STM:n palliatiivisen hoidon suositusten (STM 2019: 68) mukaan laadukkaan palliatiivisen hoidon järjestämiseksi ammattilaisilta edellytetään palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osaamista. Hyvinvointialueiden palliatiivisten keskusten vastuulla on suunnitella, toteuttaa ja koordinoida palveluketjujen alueellista täydennyskoulutusta hyödyntäen esimerkiksi täydennyskoulutuksen vuosikellosuunnitelmaa mahdollistaen täydennyskoulutukseen osallistuminen kaikille ammattiryhmille. Itä-Suomen YTA:lla koulutusvastuu on alueen hyvinvointialueilla eli Etelä-Savolla (Eloisa), Keski-Suomella (Hyvaks), Pohjois-Savolla (PSHVA) ja Pohjois-Karjalalla (Siun sote).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka kohtaa työssään palliatiivisen hoidon potilaita. Henkilöstön paremman palliatiivisen hoidon osaamisen,  ymmärtämisen ja toimivan yhteistyön kautta toiminnasta hyötyvät myös palliatiivisen hoidon potilaat ja heidän läheisensä parantaen samalla potilastyytyväisyyttä, luottamusta ja läheisten kokemusta hoidon laadusta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **
  1. Alueellisen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutuksen kehittämiseksi perustettiin Itä-Suomen YTA:lla toimiva täydennyskoulutustyöryhmä. Täydennyskoulutustyöryhmään on valittu jäsenet alueen jokaiselta hyvinvointialueelta niin, että jäsenistö edustaa mahdollisimman kattavasti moniammatillista palliatiivisen hoidon osaamista. 
  2. Täydennyskoulutustyöryhmälle on sovittu säännölliset kokousajat neljästi vuodessa, jotta koulutukseen liittyvät teemat ja asiat voidaan huomioida koulutusten suunnittelussa sekä järjestämisessä. 
  3. Koulutusten järjestämisen osalta täydennyskoulutustyöryhmä on sopinut selkeä aikataulun ja ”koulutusvuorot” vuosikellon tapaan Itä-Suomen palliatiivisina foorumeina, jolloin koulutusten järjestämiseen liittyvä vastuunkanto on helposti jaettavissa kaikkien toimintaan osallistuvien hyvinvointialueiden kesken. Alueilla aiemmin järjestettyjen koulutusten koulutuspalaute hyödynnetään koulutusten aihe- ja sisällön suunnittelussa vastaamaan henkilöstön koulutustarpeita. Koulutuksissa huomioidaan niin kaikenikäisten potilaiden palliatiivisen hoidon tarpeet (lapset ja nuoret sekä aikuispotilaat).   
  4. Koulutusta järjestetään myös perustasolla työskenteleville ammattilaisille vuosittain toteutettavan perustason koulutussarjan avulla. Koulutukset järjestetään tiettyjen teemojen mukaan 8-osaisena koulutussarjana (kesto 60 min) etäyhteyden avulla.  

Kaikki Itä-Suomen YTA:lla järjestetyt koulutukset ovat ilmaisia osallistuvien hyvinvointialueiden työntekijöille madaltaen näin osallistumiskynnystä koulutuksiin.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

 Täydennyskoulutustyöryhmän toiminta on koettu hyödyllisenä. Toiminta on tuonut mukanaan synergiaetua yhteistyön, vastuun ja resurssien jakamisen kautta. Lisäksi yhteistyön avulla on pystytty poistamaan koulutuksiin liittyviä päällekkäisyyksiä ja huomioimaan koko Itä-Suomen alueen koulutustarpeet paremmin. Työryhmä on koulutuksen ohella pystynyt jakamaan alueellisia palliatiivisen hoidon hyviä käytänteitä ja siten tiivistänyt alueellista yhteistyötä ja tarjonnut vertaistukea edistäen samalla koko Itä-Suomen palliatiivisen hoidon käytänteiden kehittämistä ja toteuttamista.   

Lisäksi yhteistyön rakentaminen lasten ja nuorten palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta vastaavan KYS lastenkeskuksen kanssa on mahdollistanut alueellisesti toteutettavan koulutuksen jalkautumisen koko YTA:lle. Samalla yhteistyötä on kehitetty hyvinvointialueiden sisällä aikuisten ja lasten palveluiden kanssa mm. lastenkeskusten sekä kotisairaaloiden kanssa. Koska lasten ja nuorten saattohoidon tarve on Itä-Suomessa määrällisesti varsin pieni, on yhteisen koulutuksen ja käytänteiden jakaminen koko YTA:n alueella koettu järkevänä, hyödyllisenä sekä henkilöstön osaamista ja työhyvinvointia tukevana toimintana. 

Kansikuva
FinPall hankkeen henkilöstöä ja täydennyskoulutustyöryhmän jäseniä. Kuva Riikka Myöhänen / PSHVA viestintä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä