Perustason terveydenhuollon ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaminen Pirkanmaalla (RRP2, P4, I1)
Perustason terveydenhuollon ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisiin sekä alueellisesti kehitettyihin yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin.
Hyvinvointialueiden perustaminen ja siihen liittyvä organisaation ja palveluiden tarkastelu haastaa toimintaa myös Pirkanmaalla. Organisaatio on toistaiseksi jatkuvassa muutoksessa, mikä vaikuttaa myös kehittämistyöhön ja henkilökunnan mahdollisuuksiin sitoutua toiminnan kehittämiseen.
Mielenterveyspalveluiden henkilöstöpula ja koronapandemian kiihdyttämä palvelutarpeen kasvu ovat kriisiyttäneet myös aikuisten mielenterveyspalvelujärjestelmän kaikilla tasoilla.
Pirkanmaalla mielenterveyspalveluiden henkilöstöpula ja koronapandemian kiihdyttämä palvelutarpeen kasvu ovat kriisiyttäneet myös aikuisten mielenterveyspalvelujärjestelmän kaikilla tasoilla. Tämä on näkynyt pitkinä jonoina erikoissairaanhoitoon. Vuonna 2023 Pirkanmaalla toteutettu psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitys ohjaa osaltaan strategista kehittämistyötä Pirkanmaalla. Mielenterveys- ja päihdehoidon painopistettä pyritään entistä enemmän siirtämään perustasolle lievä- ja keskivaikeasti oireilevien kohdalla.
Tarkoituksena oli yhdistää TulSotessa ja Terapiat etulinjaan toimintamallissa toteutettu kehittämistyö luomalla yhteinen mielenterveys- ja päihdetyön koulutuskokonaisuus perustason vastaanottotoiminnan työntekijöille soteasemille.
Tavoitteena on vahvistaa perustason, niin mielenterveys- ja päihdeammattilaisten kuin soteasemien yleisvastaanottoja toteuttavien työntekijöiden mielenterveys- ja päihdeosaamista sekä auttaa heitä ottamaan käyttöön strukturoituja, määrämittaisia ja tavoitteellisia hoitomalleja.
Vahvistamalla ammattilaisten osaamista asiakkaat saavat laadukasta hoitoa tasa-arvoisesti asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta nopeammin ja lähempää, omalta soteasemaltaan.
Muutosta mitataan seuraamalla koulutettavien työntekijöiden määrää, keräämällä vaikuttavuustietoa toteutetuista hoidoista sekä seuraamalla toimenpideluokitusten määrällisiä tilastoja.
Tavoitellun muutoksen saavuttamisen yhtenä keinona on vahvistaa työntekijöiden osaamista kouluttamalla ja implementoimalla uusia psykososiaalisia hoitomenetelmiä niin yleisvastaanoton työntekijöiden kuin mielenterveys-ja päihdeammattilaisten työvälineeksi.
Ohjatun omahoidon koulutus pyritään tarjoamaan mahdollisimman laajasti yleisvastaanoton työntekijöille. Koulutus rakentuu aloitusinfosta, 2-4 h verkkokoulutuksesta sekä taitopajoista, menetelmäohjauksella on tärkeä osuus koulutuksessa. Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisia koulutetaan ohjattuun omahoitoon sekä vuoden kestävään Kognitiivisen lyhytterapiaan, johon kuuluu teoriaopinnot, koulutuspotilaiden hoitaminen ja menetelmäohjaus.
Vuoden 2024 loppuun mennessä noin 50 mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaista perustason miepäpaveluista on käynyt loppuun kognitiivisen lyhytterapiakoulutuksen ja useampi sata on käynyt vähintään ohjatun omahoidon perehdytyksen, sekä saanut kouluttautumiseen tarvittavat tunnukset tai aloittanut itsenäisesti suoritettavan verkkokoulutuksen.
Hankekauden lopulla aloitetiin myös räätälöity koulutus; Riippuvuuksien psykososiaaliset menetelmät ja Ahdistuksen hoitomalli, jotta mahdollisemman monen mielenterveys- ja päihdeammattilaisen taitoja saadaan syvennettyä. Lähes kaikki koulutuksen aloittaneet jatkoivat kognitiivisen lyhytterapian opintoja. Opintojen jatkaminen mahdollistui linjalta tulleen menetelmäohjaaja resurssin vahvistuttua.
Jokaisella soteasemalla työskentelee iso joukko terveydenhuollon ammattilaisia, jotka kohtaavat päivittäin omassa työssään asiakkaita, joilla on eri asteisia mielenterveys- tai päihdeoireita. Haasteet saattavat olla myös yhdistettynä somaattiseen oirekuvaan tai yksittäisinä, erillisinä oireina. Yleisvastaanoton työntekijöiden tulisi vastata hoidon porrastuksen mukaisesti lieväoireisten mt- ja päihdeasiakkaiden arvioinnista ja hoidosta.
Pirkanmaalla on vuosien saatossa vahvistettu soteasemien mielenterveysosaamista kouluttamalla, mutta myös henkilöstörakenteita kehittämällä ja resursseja lisäämällä. Jokaisella soteasemalla on mielenterveys- ja päihdetiimit ns. miepätiimit, jotka sovitun päivitetyn hoidonporrastuksen mukaisesti hoitavat keskivaikeasti tai toisinaan vaikeastikin oireilevia mielenterveys- ja päihdeasiakkaita.
Ammattiryhmien osaamisen vahvistaminen on keskeistä, jotta asiakkaat voivat saada apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo perustasolta, soteasemilta.
Pirkanmaalla on otettu käyttöön aikuisten palveluissa Terapiat etulinjaan- toimintamallista; Terapianavigaattori, Ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia.
www.terapiatetulinjaan.fi