Perustason terveydenhuollon ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaminen Pirkanmaalla​ (RRP2, P4, I1)

Perustason terveydenhuollon ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisiin sekä alueellisesti kehitettyihin yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin. 

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueiden perustaminen ja siihen liittyvä organisaation ja palveluiden tarkastelu haastaa toimintaa myös Pirkanmaalla. Organisaatio on toistaiseksi jatkuvassa muutoksessa, mikä vaikuttaa myös kehittämistyöhön ja henkilökunnan mahdollisuuksiin sitoutua toiminnan kehittämiseen. 

Mielenterveyspalveluiden henkilöstöpula ja koronapandemian kiihdyttämä palvelutarpeen kasvu ovat kriisiyttäneet myös aikuisten mielenterveyspalvelujärjestelmän kaikilla tasoilla. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pirkanmaalla mielenterveyspalveluiden henkilöstöpula ja koronapandemian kiihdyttämä palvelutarpeen kasvu ovat kriisiyttäneet myös aikuisten mielenterveyspalvelujärjestelmän kaikilla tasoilla. Tämä on näkynyt pitkinä  jonoina erikoissairaanhoitoon. Vuonna 2023 Pirkanmaalla toteutettu psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitys ohjaa osaltaan strategista kehittämistyötä Pirkanmaalla. Mielenterveys- ja päihdehoidon painopistettä pyritään entistä enemmän siirtämään perustasolle lievä- ja keskivaikeasti oireilevien kohdalla.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Perustasolla toteutettava mielenterveys- ja päihdetyö edellyttää sujuvia rakenteita ja  henkilökunnalta vahvaa osaamista sekä toimivia konsultaatiokäytänteitä. Osana TulSote- hanketta perustason mielenterveys- ja päihdeosaamista on vahvistettu useamman vuoden ajan kouluttamalla yleisvastaanottojen työntekijöiden arviointi- ja terapiaosaamista. Lisäksi syksystä 2022 Terapiat etulinjaan toimintamallissa ollaan koulutettu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisille lyhyterapiaosaamista ja ohjatun omahoidon osaamista. 

Tavoiteltu muutos

Tarkoutuksena oli yhdistää TulSotessa ja Terapiat etulinjaan toimintamallissa toteutettu kehittämistyö luomalla yhteinen mielentervys- ja päihdetyön koulutuskokonaisuus perustason työntekijöille.

 Tavoitteena on vahvistaa perustason, niin mielenterveys- ja päihdeammattilaisten kuin soteasemien yleisvastaanottoja toteuttavien työntekijöiden mielenterveys- ja päihdeosaamista sekä auttaa heitä ottamaan käyttöön struktoituja, määrämittaisia ja tavoitteellisia hoitomalleja. Vahvistamalla osaamista asiakkaat voivat saada laadukasta hoitoa nopeammin ja lähempää, omalta soteasemaltaan. 

Muutoksen mittaaminen

Muutosta mitataan seuraamalla koulutettavien työntekijöiden määrää, keräämällä vaikuttavuustietoa toteutetuista hoidoista sekä seuraamalla toimenpideluokitusten määrällisiä tilastoja.