Perustason terveydenhuollon ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaminen Pirkanmaalla​ (RRP2, P4, I1)

Perustason terveydenhuollon ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisiin sekä alueellisesti kehitettyihin yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin. 

Toimintamallin nimi
Perustason terveydenhuollon ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaminen Pirkanmaalla​ (RRP2, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perustason terveydenhuollon ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisiin sekä alueellisesti kehitettyihin yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue, sosiaali- ja terveysasemat, vastaanottopalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Noora Vehmas

Luotu

19.04.2024

Viimeksi muokattu

26.11.2024
Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa on koulutettu yli 250 vastaanottotoiminnan työntekijää Ohjattuun omahoitoon ja vahvistettu lisäksi erillisellä koulutuksellaan heidän päihdehoidon osaamistaan. 

Lisäksi on koulutettu lähes 50 mielenterveystyön ammattilaista kognitiiviseen lyhytterapiaan vuoden mittaisella koulutuksella. 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueiden perustaminen ja siihen liittyvä organisaation ja palveluiden tarkastelu haastaa toimintaa myös Pirkanmaalla. Organisaatio on toistaiseksi jatkuvassa muutoksessa, mikä vaikuttaa myös kehittämistyöhön ja henkilökunnan mahdollisuuksiin sitoutua toiminnan kehittämiseen. 

Mielenterveyspalveluiden henkilöstöpula ja koronapandemian kiihdyttämä palvelutarpeen kasvu ovat kriisiyttäneet myös aikuisten mielenterveyspalvelujärjestelmän kaikilla tasoilla. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Jokaisella soteasemalla työskentelee iso joukko terveydenhuollon ammattilaisia, jotka kohtaavat päivittäin omassa työssään asiakkaita, joilla on eri asteisia mielenterveys- tai päihdeoireita. Haasteet saattavat olla myös yhdistettynä somaattiseen oirekuvaan tai yksittäisinä, erillisinä oireina. Yleisvastaanoton työntekijöiden tulisi vastata  hoidon porrastuksen mukaisesti lieväoireisten mt- ja päihdeasiakkaiden arvioinnista ja hoidosta.  

Pirkanmaalla on vuosien saatossa vahvistettu soteasemien mielenterveysosaamista kouluttamalla, mutta myös henkilöstörakenteita kehittämällä ja resursseja lisäämällä. Jokaisella soteasemalla on mielenterveys- ja päihdetiimit ns. miepätiimit, jotka sovitun päivitetyn  hoidonporrastuksen mukaisesti hoitavat  keskivaikeasti  tai  toisinaan vaikeastikin oireilevia mielenterveys- ja päihdeasiakkaita. 

Ammattiryhmien osaamisen vahvistaminen on keskeistä, jotta asiakkaat voivat saada apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo perustasolta, soteasemilta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kognitiivinen lyhytterapiakoulutus vaatii toteutuakseen alueelta menetelmäohjaajaresurssin. Koulutuksen teoriaosuus  opiskellaan itsenäisesti Mielenterveystalon verkkokoulutusalustalla ja oleellisena osana kouluttautumiseen kuuluu koulutuspotilaiden hoitaminen sekä menetelmäohjaus. 

Pirkanmaalla on menetelmäohjattu ja jalkautettu koulutusta hankeresurssein 01/2023 lähtien. Tavoitteena on saada menetelmäohjaajia rekrytoitua palvelulinjalta, jotta uusien koulutettavien menetelmäohjaaminen voi jatkua hankekauden päätyttyä. Oman työn ohessa kahden ryhmän ohjaaminen on hyvä vaihtoehto ja vie resurssia noin 1,5 päivää kuukaudessa. Yhdessä menetelmäohjausryhmässä on km 4-5 työntekijää. 

Palvelulinjalta ammattilaisten kanssa on valmisteltu yhteistyössä rakennetta, joka mahdollistaa koulutusten koordinointia hankekauden päättymisen jälkeen. Koulutusten koordinoinnin hankekauden päätyttyä ottaa vastuulleen asiantuntijahoitaja. Linjalta on lisäksi saatu menetelmäohjaajaresurssia toteuttamaan menetelmäohjauksia, joka mahdollistaa ammattilaisten kouluttamisen mallin mukaisesti hankekauden jälkeenkin. Menetelmäohjauksen koordnoinnin vastuu tulee omaan myös palvelulinjalla.

Yleisvastaanoton Ohjatun omahoidon koulutusperehdytyksiä on järjestetty 1.5-2 h mittaisina Teams- tai livekoulutuksina. Työntekijät ovat ilmoittautuneet infoihin itsenäisesti tai osastonhoitajan toimesta. Lisäksi on järjestetty  soteasemakohtaisia livekoulutusinfoja. Infon jälkeen verkkokoulutuksen läpikäynti on vaatinut työntekijöiltä lisäksi 2-4 h panostuksen, jonka lähiesimiehet ovat pyrkineet kalenteroimaan työntekijöiden arkeen. 

Koulutusinfojen lisäksi on järjestetty taitopajoja, jossa on käyty läpi case-esimerkkejä. Lisäksi on pyritty keräämään vaikuttavuustietoa toteutuneista hoidoista ammattilaisten toimesta. Myös toimenpidekoodien kirjaamiseen ollaan ohjattu. 

Haastavimmaksi on osoittautunut resurssien rajallisuus ja toimintatapojen ja toimintaprosessien muuttaminen yhtenäisiksi. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin etenemistä on arvioitu hankekauden aikana säännöllisesti. Arvioinnissa on seurattu koulutettujen työntekijöiden määrää, hoidettuja koulutuspotilaita, vaikuttavuusmittareiden käyttöä, sekä toimenpidekoodien ( IDY03 ja IHZ19) määrän muutoksia.  Lisäksi on toistettu kahdesti työntekijöille ja esihenkilöille tarkoitukseen sovellettu NoMAD- kysely kognitiivisen lyhytterapian implementoinnin arvioimiseksi.  Arviointia on lisäksi vahvistettu havainnoin ja ammattilaisilta ja esimiehiltä saaduin palautteen myötä. 

 Havaintojen ja arvioiden pohjalta voidaan todeta, että kehitetyn toiminnan seurauksena mielenterveys-ja päihdetyön ammattilaisten mielenterveystaidot ovat entisestään syventyneet  sekä lyhytterapeuttisen hoitotyön taidot lisääntyneet. Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden hoitojen kestoon ja määrämittaisuuteen on ruvettu myös aiempaa enemmän kiinnittämään huomiota. Työntekijöiden arvioiden mukaan hoidon tavoitteellisuus ja strukturoitu eteneminen hoitotyössä myös parantunut niiden työntekijöiden toimesta, jotka ovat kognitiivisen lyhytterapiakoulutuksen saaneet. Toiminnan muutoksen on todettu kuitenkin olevan maltillista. Parhaiten muutos on onnistunut niissä yksiköissä, joissa suurin osa tiimistä on joko saanut tai on ajankohtaisesti lyhytterapiakoulutuksessa. 

 Myös yleisvastaanotoille toteutuneiden koulutusten myötä on voitu entisestään lisätä ja syventää ammattilaisten mielenterveys-  ja päihdeosaamista. Osaamisen vahvistaminen on mahdollistanut strukturoitujen hoitojen tarjoamisen asiakkaille jo soteasemilla.

Toimenpidekoodien tilastoista on ollut nähtävissä kasvua  ammattilaisten toteuttamissa ohjatuissa omahoidoissa sekä kognitiivisissa lyhytterapiajaksoissa  hankekaudella. Ohjattuja omahoitoja on toteutettu sekä yleisvastaanotoilla että miepäammattilaisten toimesta.  Lisäksi kognitiivisessa lyhytterapiakoulutuksessa olleiden ammattilaisten hoitamien potilaiden hoidon vaikuttavuutta on seurattu. Tulokset ovat olleet lupaavia ja seurannan mukaan keskimäärin noin 38 % potilaista ei ole tarvinnut jatkohoitoa 5-10 kerran lyhytterapiajakson jälkeen. 

Kognitiivisen lyhytterapian implementoinnin  NoMAD- arviointikysely toteutettiin vuoden 2024 aikana kaksi kertaa. Kysely kohdennettiin KLT koulutetuille tai koulutuksessa oleville miepäammattilaisille sekä heidän esihenkilöilleen. Kaikki kyselyyn vastanneet   käyttivät kognitiivista lyhytterapeuttista otetta työssään, ja näkivät  kuinka työote vaikuttaa omaan työhön. He olivat myös avoimia lyhytterapeuttiseen menetelmään liittyville uusille  työtavoille. Vastauksissa nousi esille myös se, että omasta työyhteisöstä ei aina saa tukea menetelmän käyttöön, esihenkilöiltä saadun tuen kokemus myös hieman vaihteli ja samoin organisaation yhteinen ymmärrys menetelmän tarkoituksesta. Kyselyn tulokset osoittavat,  että menetelmän implementointi on  alueella hyvässä vauhdissa, mutta tarvitsee edelleen tukea. Palvelulinjan ammattilaisten  ja esihenkilöiden kanssa implementoinnin rakenteiden edistämistä. 

Toimintojen kehittäminen  ei ole tapahtunut ympäröivässä tyhjiössä. Jatkuvat ympäristön ja organisaation muutokset  YT- neuvotteluineen ja resurssimuutoksineen ovat olleet osaltaan hidastamassa arjen muutosta. Yleisvastaanotoille rakennettu koulutuskokonaisuus ei ehkä ole tule olemaan yhtä laajassa käytössä hankekauden päättymisen jälkeen, erityisesti resurssien niukkuuden vuoksi. Palvelulinjan johdon kanssa tulee arvioida ne elementit, jotka tulee säilyttää jatkossa.

Miepä- vastuualueelle koulutettua kognitiivista lyhytterapiakoulutusta menetelmäohjauksineen tullaan jatkamaan myös jatkossa ja menetelmän implementointia käytäntöön tukemaan eri keinoin.