Perustason terveydenhuollon ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaminen Pirkanmaalla (RRP2, P4, I1)
Perustason terveydenhuollon ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisiin sekä alueellisesti kehitettyihin yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Perustason terveydenhuollon ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisiin sekä alueellisesti kehitettyihin yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin.
Toimintamallin kuvaus
Toimintamallissa on koulutettu yli 250 vastaanottotoiminnan työntekijää Ohjattuun omahoitoon ja vahvistettu lisäksi erillisellä koulutuksellaan heidän päihdehoidon osaamistaan.
Lisäksi on koulutettu lähes 50 mielenterveystyön ammattilaista kognitiiviseen lyhytterapiaan vuoden mittaisella koulutuksella.
Hyvinvointialueiden perustaminen ja siihen liittyvä organisaation ja palveluiden tarkastelu haastaa toimintaa myös Pirkanmaalla. Organisaatio on toistaiseksi jatkuvassa muutoksessa, mikä vaikuttaa myös kehittämistyöhön ja henkilökunnan mahdollisuuksiin sitoutua toiminnan kehittämiseen.
Mielenterveyspalveluiden henkilöstöpula ja koronapandemian kiihdyttämä palvelutarpeen kasvu ovat kriisiyttäneet myös aikuisten mielenterveyspalvelujärjestelmän kaikilla tasoilla.
Jokaisella soteasemalla työskentelee iso joukko terveydenhuollon ammattilaisia, jotka kohtaavat päivittäin omassa työssään asiakkaita, joilla on eri asteisia mielenterveys- tai päihdeoireita. Haasteet saattavat olla myös yhdistettynä somaattiseen oirekuvaan tai yksittäisinä, erillisinä oireina. Yleisvastaanoton työntekijöiden tulisi vastata hoidon porrastuksen mukaisesti lieväoireisten mt- ja päihdeasiakkaiden arvioinnista ja hoidosta. Pirkanmaalla ollaan vuosien saatossa vahvistettu soteasemien mielenterveysosaamista kouluttamalla, mutta myös henkilöstörakenteita kehittämällä ja resursseja lisäämällä. Jokaisella soteasemalla on ns. miepätiimit, jotka sovitun päivitetyn hoidonporrastuksen mukaisesti hoitavat keskivaikeasti tai välillä jopa vaikeasti oireilevia mielenterveys- ja päihdeasiakkaita.
Ammattiryhmien osaamisen vahvistaminen on keskeistä, jotta asiakkaat voivat saada apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo perustasolta, soteasemilta.
Kognitiivinen lyhytterapiakoulutus vaatii toteutuakseen menetelmäohjaajaresurssin. Itse koulutus toteutuu itsenäisesti Mielenterveystalon verkkokoulutusalustalla ja koulutuspotilaita hoitamalla. Pirkanmaalla on menetelmäohjattu ja jalkautettu koulutusta hankeresurssein 01/2023 lähtien. Tavoitteena on saada menetelmäohjaajia rekrytoitua palvelulinjalta, jotta uusien koulutettavien menetelmäohjaaminen voi jatkua hankekauden päätyttyä. Oman työn ohessa kahden ryhmän ohjaaminen on hyvä vaihtoehto ja vie resurssia noin 1,5 päivää kuukaudessa. Yhdessä ryhmässä on km 4-5 työntekijää. Palvelulinjalta ammattilaisten kanssa valmistellaan myös yhteistyössä rakennetta, joka mahdollistaa koulutusten koordinointia hankekauden päättymisen jälkeen.
Yleisvastaanoton Ohjatun omahoidon koulutusperehdytyksiä on järjestetty 1.5-2 h mittaisina teams- tai livekoulutuksina. Työntekijät ovat ilmoittautuneet infoihin itsenäisesti tai osastonhoitajan toimesta. Lisäksi on järjestetty soteasemakohtaisia livekoulutusinfoja. Infon jälkeen verkkokoulutuksen läpikäynti on vaatinut työntekijöiltä lisäksi 2-4 h panostuksen, jonka lähiesimiehet ovat pyrkineet kalenteroimaan työntekijöiden arkeen.
Koulutusinfojen lisäksi on järjestetty taitopajoja, jossa on käyty läpi case-esimerkkejä. Lisäksi on pyritty keräämään vaikuttavuustietoa toteutuneista hoidoista ammattilaisten toimesta. Myös toimenpidekoodien kirjaamiseen ollaan ohjattu.
Haastavimmaksi on osoittautunut resurssien rajallisuus ja toimintatapojen ja prosessien muuttaminen.