POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöön otto
POSOTE20 -hankkeessa tuetaan alueen perhekeskuksia perhekeskustoimintamallin (THL) mukaisesti vanhemmuuden tuen ennaltaehkäisevien ja varhaisen tuen perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen käyttöönotossa ja juurruttamisessa.
Pohjois-Savossa sote-palvelujen toteuttaminen on painottunut raskaisiin palveluihin, ja painopistettä on pyritty siirtämään ennaltaehkäisevään ja ennakoivaan toimintaan osana soteuudistusta. Painopisteen siirtäminen ennaltaehkäisevään ja ennakoivaan toimintaan lisää tarvetta siihen liittyvän osaamisen, johtamisen ja tietojärjestelmien kehittämiseen. Tämän vuoksi tarvittiin muun muassa sähköisten palvelujen kehittämistä, yhteneväisten toimintamallien luomista ja ennaltaehkäiseviin menetelmien käyttöönottoa.
Pohjois-Savossa perhekeskuskehittämistä on tehty LAPE -muutosohjelman ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen [THL] valtakunnallisten linjausten mukaisesti. Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöön otto on osa Tulevaisuuden sotekeskus -hanketta Pohjois-Savossa. Perhekeskuksen kehittämistyön tavoitteena on ollut alueellinen lapsi- ja perhepalveluiden yhdenmukaistaminen ja toiminnan vakiinnuttaminen.
Ennaltaehkäisevässä ja varhaiseen tukeen painottuvassa perhekeskustyössä tavoitteena on siirtää palveluiden tarvetta raskaista palveluista ennaltaehkäiseviin. Tarkoituksena on, että perheiden palvelut ovat paremmin saatavilla, ne on tasa-arvoisia ja -laatuisia. Perhekeskusverkoston toiminta on matalan kynnyksen palvelua, jossa asiakkaan on helppo lähestyä työntekijää. Ja asiakas saa palvelua yhdellä yhteydenotolla viiveettä.
Näyttöä ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vaikuttavuudesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on paljon. Perhekeskuksen kehittämisessä keskityttiin pohjoissavolaisten hyvinvointivajeiden korjaamiseen vahvistamalla ennaltaehkäisevää toimintaa. Tavoitteena on, että ennaltaehkäisevät palvelut rakentuvat asukkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja ovat saavutettavissa yhden yhteydenoton periaatteella. Pitkän aikavälin tavoitteena on parantaa Pohjois-Savon lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia.
Perhekeskuksen ennaltaehkäisevässä toiminnassa tavoitteena on yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palvelut, jotka ovat saavutettavissa yhdenmukaisilla menetelmillä, toimintamalleilla ja työvälineillä, joita tarjotaan kaikissa lapsen ikävaiheissa raskauden ajasta alkaen. Tavoitteeseen pääsemiseksi panostettiin työntekijöiden menetelmäosaamisen vahvistamiseen erilaisin keinoin sekä perhekeskustoimintaa tukevan verkostotyön lisäämiseen sekä yhteisen toimintasuunnitelman tekemiseen.
Yhteisten ennaltaehkäisevien vanhemmuuden tuen perhekeskusmenetelmien käyttöönotto ja juurruttaminen ovat Pohjois-Savon hyvinvointialueen strategian mukaista toimintaa, jossa uudistetaan toimintakulttuuria ja yhtenäistetään toimintatapoja ja -malleja. Lisäksi toiminnoilla pyritään vahvistamaan ennaltaehkäiseviä ja perustason palveluita ja näin parantamaan pohjoissavolaisten terveyttä ja hyvinvointia. Perhekeskusmenetelmien käyttöönotossa ja käytössä panostetaan mm. työntekijöiden osaamisen vahvistamiseen.
Hyötytavoite:
- Toiminnan painotuksen siirtäminen raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan työhön
Tulostavoitteet
- Siirtämällä painotusta ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin edistämiseen, vähennetään raskaamman palvelun tarvetta. Näin hillitään kustannuksia sekä parannetaan lasten, nuorten ja perheiden hyvän elämän mahdollisuuksia
- Varhaisen tuen ja matalan kynnyksen palveluita kaikille lapsiperheille
Prosessitavoitteet
- Menetelmien käyttö on systemaattisesti sovittua toimintaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen perhekeskusverkostoissa
- Käynnistää hyvinvointialueen perhekeskusalueilla yhteistä perhekeskustoimintaa edistävää verkostotyötä
- Tuottaa kuntien alueilla oleviin perhekeskusverkostoihin perhekeskustoimintasuunnitelmat, sekä hyvinvointialuetasoisesti tuottaa perhekeskustoimintasuunnitelma
Arvioinnin mittarit/kriteerit
Tavoite: Vanhemmat saavat tarvitsemaansa tukea ja palvelujärjestelmän kuormitus vähenee
Mittarit 2020 vs 2022
- Varhaisen tuen menetelmien käytön lisääntyminen, % kunnista (kyselyt kunnille):
- Lapset puheeksi
- Puheeksi oton vahvistuminen (kansalliset rekisteriaineistot: FinLapset):
- Vanhempi ei ole ilmaissut tarvetta saada ammattilaisilta tukea omaan vanhemmuuteensa, %
- Vanhempi ei ole ilmaissut tarvetta saada ammattilaisilta tukea omaan jaksamiseensa, %
- Vanhempi ei ole ilmaissut tarvetta saada ammattilaisilta tukea parisuhteeseen, %
- Yksilö- ja ryhmämuotoista tukea aiempaa paremmin saatavilla, menetelmä käytössä, % kunnista (kyselyt kunnille):
- monialainen vanhempainilta, monialainen perhevalmennus, monialainen ryhmäneuvola, VaVu-menetelmä, Vahvuutta Vanhemmuuteen
- Huostassa tai kiireellisesti sijoitettuna olleet 0–17-vuotiaat, % vastaavan ikäisistä (kansalliset rekisteriaineistot: Sotkanet)
- Lastenneuvolan erityisen tuen tarpeen mukaiset käynnit sekä yksilöllisen tarpeen mukaiset terveystarkastukset (kansalliset rekisteriaineistot: Sotkanet)
Mittarit keväällä 2021
- Koulutettujen määrät
- Mitkä asiat koet tärkeimmiksi menetelmän juurtumisessa osaksi sinun ja työyhteisösi pysyviä käytäntöjä? (hankkeen oma kysely: tärkeimmät asiat menetelmien juurtumisessa osaksi johtajuutta, työntekijän ja työyhteisön pysyviä käytäntöjä)
Mittarit syksyllä 2023
- Ennaltaehkäisevien menetelmien käyttö laajenee ja vahvistuu hva:n kuntien alueella (otetaan perhekeskuksen yhteisiä sovittuja menetelmiä käyttöön).
- Perhekeskustoimintasuunnitelmia tehtynä; tavoite 2/3 osassa alueen kunnista v. 2022
- Hyvinvointialuetasoinen perhekeskustoimintasuunnitelma tehtynä
Tiedonkeruun ja arvioinnin menetelmät
- Kansalliset rekisteriaineistot (Sotkanet, Finlapset)
- Kyselyt kunnille (Pohjois-Savon alueellinen HYTE kysely 2020, hankkeen oma menetelmäkysely kesällä 2022)
- Koulutuksien osallistujamäärät ja palautteet
Tarkoituksena on ollut tuottaa ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen painottuva malli perhekeskuksen toimintaan. Keskiössä oli määritellä yhtenäiset linjaukset, joiden mukaan yhteisiä ennaltaehkäiseviä vanhemmuuden tuen menetelmiä, toimintamalleja ja työvälineitä käytettään kaikissa lapsen ikävaiheissa raskaudenajasta alkaen. Kehittämisessä hyödynnettiin vanhemmuuden ja parisuhteen tuen, perheiden elintapaohjauksen, lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyn ja sovinnollisen eron auttamisen sekä monitoimijaisen yhteistyön toimintamalleja LAPE muutosohjelman sekä valtakunnallisen THL:n linjausten mukaan.
Tarkoituksena on ollut Pohjois-Savon perhekeskusverkostossa yhteisten perhekeskuksen menetelmien, toimintamallien ja työvälineiden käyttöönotto ja juurruttaminen, perhekeskustoimintaan liittyvän verkostotyön lisääminen sekä kuntakohtaisten perhekeskustoimintasuunnitelmien ja monialaisessa yhteistyössä tuotetun hyvinvointialuetasoisen perhekeskustoimintasuunnitelman valmistuminen.
Kohderyhmänä on Pohjois-Savon perhekeskusverkoston toimijat ja sitä kautta heidän asiakkaansa. Yhteistyötä on tehty Pohjois-Savon perhekeskusverkoston kuntien, hyvinvointialueen, järjestöjen ja seurakuntien perhekeskusyhdyshenkilöiden, työntekijöiden sekä esihenkilöiden kanssa. Lisäksi yhteistyötä on tehty Pohjois-Savon HYTEn ja alueen ammattikorkeakoulun kanssa.
Osallisuuden edistäminen ja yhteiskehittäminen on toiminut läpileikkaavana teemana projektien kehittämis- ja suunnittelutyössä. Kehittämistyötä haastoi ensimmäisten vuosien aikana koronapandemian aiheuttamat rajoitukset fyysiseen ihmisten kohtaamiseen, mikä vaikutti kaikkeen toimintaan. Hankkeen toisessa vaiheessa kehittämistyötä tehtiin keskellä suurta muutosta, hyvinvointialueiden valmistelua ja käynnistymistä, mikä vaikutti moneen toimintaan. Kehittämistyöstä osallistuttiin hyvinvointialueen valmistelun työryhmiin, mutta hyvinvointialueen käynnistyminen hidasti mm. koulutusten järjestämistä.
Lapsi- ja perheystävällisessä toimintakulttuurissa tavoitteena on vahvistaa osallisuutta. Kehittämisessä keskiössä on ollut ennaltaehkäisevät ja osallistavat toimet, esimerkiksi useat ennaltaehkäisevät vanhemmuuden tuen menetelmät vahvistavat puheeksi ottamista ja näin myös osallistaa perheitä. Työntekijöitten näkökulma on tärkeä palveluita kehitettäessä, ja sitä saatiin kysymällä palautteita työntekijöiltä. Lisäksi on otettu huomioon lasten, nuorten ja perheiden näkökulma (mm. valtakunnallisista ja paikallisista hyvinvointitiedoista).