POSOTE20: Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementoinnin polkumallin avulla

Pohjois-Savon perhekeskustoiminnassa on otettu käyttöön perhekeskustehtäviin pohjautuvia menetelmiä (kts. POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa...). Tämä ohje on tehty käyttöönoton  ja juurruttamisen tueksi.

 

Toimintamallin nimi
POSOTE20: Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementoinnin polkumallin avulla
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pohjois-Savon perhekeskustoiminnassa on otettu käyttöön perhekeskustehtäviin pohjautuvia menetelmiä (kts. POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa...). Tämä ohje on tehty käyttöönoton  ja juurruttamisen tueksi.

 

Toteutuspaikka
POSOTE20
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Ulla Särkkä

Luotu

15.03.2023

Viimeksi muokattu

13.12.2023
Ratkaisun perusidea

Pohjois-Savon perhekeskuksen ennaltaehkäisevässä toiminnassa hyödynnetään vanhemmuuden ja parisuhteen tuen, perheiden elintapaohjauksen sekä lähisuhdeväkivallan ja sovinnollisessa erossa auttamisen menetelmiä, toimintamalleja ja työkaluja. Nämä pohjautuvat perhekeskustehtäviin, ja niiden käyttöönottoa ja käyttöä vahvistetaan tarjoamalla työntekijöille ja esihenkilöille esim. koulutuksia. 

Perhekeskusmenetelmien järjestelmälliseksi käyttämiseksi ei pelkkä kouluttaminen riitä, vaan perhekeskusmenetelmien käyttöön otto ja käyttö vaatii konkreettisen käyttöönoton suunnitelman. Menetelmien systemaattiseksi käyttöön ottamiseksi ja perhekeskusmenetelmien käyttöönotto suunnitelman tekemiseksi tuotettiin tueksi tämä systemaattinen käyttöönoton ohje. 

Toimintaympäristö

"Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementoinnin polkumallia apuna käyttäen'" kuuluu osana POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen kehittämistyöhön ja kokonaisuuteen: "POSOTE20: Ennaltaehkäisevät ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöönottoa" (Innokylä) 

Ennaltaehkäisevien ja varhaisen tuen perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen systemaattisen käyttöön oton tavoitteena on siirtää palveluiden tarvetta raskaista palveluista ennaltaehkäiseviin. Tähän tavoitteeseen päästään mm. ottamalla käyttöön vaikuttavia ja vahvan näytön omaavia yhdessä sovittuja yhteisiä perhekeskusmenetelmiä. Pohjois-Savossa perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työvälineiden käyttöön oton tukemiseksi kehitettiin hankkeen kehittäjien toimesta "Perhekeskusmenetelmän implementointi -polkumallia", jonka pohjana käytettiin mm Kasvun tuen sivuoston implementointi -opasta. Vaikuttavuuden osoittamiseksi menetelmien käyttöön otto vaatii systemaattisen käyttöönoton ja sen suunnitelman. Siinä kehittämistyössä on käytetty tätä ohjetta. 

Tämä ohjeistus on tehty Innokylä kehittäjävalmennuksen Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon näyttötyönä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pohjois-Savon perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen käyttöönoton ja juurruttamisen kohderyhmänä on perhekeskusverkoston asiakkaat, työntekijät sekä esihenkilöt. Asiakasymmärrystä on kerrytetty mm. valtakunnallisista tilastoista (esim. Sotkanet, Finlapset), joissa on indikaattoritietoa perhekeskusten asiakkaiden hyvinvoinnin tilasta. Perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen käyttöön oton ja käytön tavoitteena on lisätä menetelmien käyttöä ja samalla taata asiakkaille tasa-arvoiset palvelut. Eli kehittämisessä on ollut tärkeää ensiksi lisätä työntekijöiden osallisuutta menetelmien käyttöön ottoon ja sitä kautta lisätä asiakasosallisuutta. Useimpien menetelmien käyttö lisää mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämään ja sitä kautta lisää asiakkaiden hyvinvointia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työvälineiden käyttöön oton tukemiseksi tuotettiin POSOTE20 -hankkeen perhekeskuskehittäjien toimesta "Perhekeskusmenetelmän implementointiprosessi"-polkumalli (kts liitteen dia 3), joka liittyy Perhekeskusmenetelmien ennaltaehkäisyn johtamisen implementoinnin mallinnukseen. Mallinnuksen käyttöönottoa on käsitelty verkostoyhteistyössä, työryhmissä sekä yhdessä Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön  [ITLA] edustajan kanssa esimiehille tarkoitetussa webinaarissa (v.2021). 

Tämän "Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementoinnin polkumallia apuna käyttäen" -ohjeen on perhekeskuskehittäjä tehnyt Innokylä kehittäjävalmennuksen Tuotekehitystyön erikoisammattitutkintona.

Tämän ohjeen kehitystyön vaiheet ovat tuotekehitystyön osanäytöt:

PROAKTIIVINEN KEHITTÄMINEN

  1.  Tuotekehitystyön budjetti
  2.  Asiakasprofilointi
  3.  Liiketoimintamalli (sis. Asiakasprofilointi, sidosryhmäkartat, jakelukanava, Ansaintalogiikka)

PALVELUMUOTOILU

  1.  Asiakasprofilointi
  2.  Sidosryhmäkartat
  3.  Palvelupolun kuvaus
  4.  Palvelupolun ohjeistus

TUOTTEISTAMINEN

  1. Tuotteen tai palvelun kustannuslaskenta ja hinnoittelu sekä kustannusten seuranta
  2. Esittelymateriaali (kts edellisen kohdan liite)
  3. Käyttöohje

"Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto perhekeskusmenetelmän implementoinnin polkumallia apuna käyttäen" - ohje pitää sisällään "Perhekeskusmenetelmän implementointiprosessi" -polkumallin 4 tärkeintä kohtaa.

Nämä neljä kohtaa ovat tämän ohjeen sisältö (kts edellisen kohdan liite):

  • Sovitaan menetelmän käyttöön otosta
  • Sovitaan menetelmän käytöstä
  • Viestitään monikanavaisesti
  • Seurataan yhdessä sovitulla tavalla

"Perhekeskusmenetelmän implementointiprosessi" -polkumallin pohjana käytetty materiaalia ja kirjallisuutta menetelmien implementointiin liittyen, mm. Kasvun tuen sivuston implementointi -opasta. 

"Perhekeskusmenetelmän implementointiprosessi" -polkumallia ja "perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementointipolkumallia apuna käyttäen" - ohjeistusta on käytetty apuna erilaisissa info- ja juurruttamistilaisuuksissa. Tätä ohjetta on käytetty Perhekeskustoimintasuunnitelmaan tehdyn liitteen "Perhekeskusmenetelmän käyttöönoton suunnitelman" teossa (kts kohta toteutussuunnitelma).

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kts. Innokylästä POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöönotto. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tämän toimintamallin soveltaminen vaatii jonkin verran perehtyneisyyttä implementointiin liittyen, hyvä pohja tämän toimintamallin käyttämiseen on mm. Kasvun tuen sivuston implementointi -opas. 

Tätä toimintamallia pystyy hyvin soveltaa eri toimintaympäristöihin. 

Perhekeskusmenetelmien käyttöönotto vaatii paljon aikaa, joten turha lähteä toimeen, jos ajattelee tekevänsä asian nopeasti, tuovan asian kerralla tietoisuuteen tai järjestävän vain koulutusta työntekijöille. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Aihealueet

Kohderyhmä