POSOTE20: Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementoinnin polkumallin avulla
Pohjois-Savon perhekeskustoiminnassa on otettu käyttöön perhekeskustehtäviin pohjautuvia menetelmiä (kts. POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa...). Tämä ohje on tehty käyttöönoton ja juurruttamisen tueksi.
"Perhekeskusmenetelmän systemaattinen käyttöönotto implementoinnin polkumallia apuna käyttäen'" kuuluu osana POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen kehittämistyöhön ja kokonaisuuteen: "POSOTE20: Ennaltaehkäisevät ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöönottoa" (Innokylä)
Ennaltaehkäisevien ja varhaisen tuen perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen systemaattisen käyttöön oton tavoitteena on siirtää palveluiden tarvetta raskaista palveluista ennaltaehkäiseviin. Tähän tavoitteeseen päästään mm. ottamalla käyttöön vaikuttavia ja vahvan näytön omaavia yhdessä sovittuja yhteisiä perhekeskusmenetelmiä. Pohjois-Savossa perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työvälineiden käyttöön oton tukemiseksi kehitettiin hankkeen kehittäjien toimesta "Perhekeskusmenetelmän implementointi -polkumallia", jonka pohjana käytettiin mm Kasvun tuen sivuoston implementointi -opasta. Vaikuttavuuden osoittamiseksi menetelmien käyttöön otto vaatii systemaattisen käyttöönoton ja sen suunnitelman. Siinä kehittämistyössä on käytetty tätä ohjetta.
Tämä ohjeistus on tehty Innokylä kehittäjävalmennuksen Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon näyttötyönä.
Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen alkaessa Pohjois-Savon alueella ennaltaehkäisevien ja varhaisen tuen perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työvälineiden käyttö oli hajanaista, menetelmäuskollisuus oli työntekijäriippuvaista ja koulutuksiin hakeuduttiin ilman suunnitelmia. Perhekeskustehtäviin pohjautuvien menetelmien käyttöönottoa on pyritty vahvistamaan mm. tarjoamalla koulutuksia, mutta menetelmien vaikuttavuuden osoittamiseksi tarvittiin konkreettinen systemaattinen käyttöönoton suunnitelman.
Tämän ohjeistuksen avulla pyritään ottamaan menetelmät systemaattisesti käyttöön ja näin lisäämään vaikuttavuusnäyttöä.
Tavoitteena on, että
- Perhekeskusmenetelmiä, toimintamalleja ja työvälineitä käytetään järjestelmällisesti yhtenäisten ohjeiden mukaan.
- Yhteisten menetelmien, toimintamallien ja työvälineiden käyttö lisääntyy.
- Hyvinvointialueen perhekeskuksen asiakkailla on mahdollisuus saada tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia palveluita.
Kts. Innokylä: POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöönotto.
- Ennaltaehkäisevien ja varhaisen tuen menetelmien käytön lisääntyminen % alueen kunnista.
Pohjois-Savon perhekeskusverkostoissa on sovittu otettavaksi käyttöön monipuolisesti ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen näyttöön perustuvia tai vahvan näytön omaavia menetelmiä, toimintamalleja ja työkaluja. Kts: POSOTE20: Ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toimintamallit perhekeskuksessa ja niiden käyttöön otto.
Menetelmien käyttö kirjataan Pohjois-Savon perhekeskustoimintasuunnitelmaan sekä HYTE työn hyvinvointikertomukseen ja suunnitelmaan.
Menetelmien systemaattinen käyttöönoton suunnitelma tuotetaan kirjallisena:
- Mihin perhekeskuksen tehtävään menetelmä/toimintamalli vastaa
- Mihin Pohjois-Savon hyvinvointitavoitteeseen menetelmä vastaa
- Menetelmän käytöstä/käyttöön otosta:
- kenelle
- mitä
- miten
- johtaminen
- seuranta
- nykytila
Pohjois-Savon perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen käyttöönoton ja juurruttamisen kohderyhmänä on perhekeskusverkoston asiakkaat, työntekijät sekä esihenkilöt. Asiakasymmärrystä on kerrytetty mm. valtakunnallisista tilastoista (esim. Sotkanet, Finlapset), joissa on indikaattoritietoa perhekeskusten asiakkaiden hyvinvoinnin tilasta. Perhekeskusmenetelmien, toimintamallien ja työkalujen käyttöön oton ja käytön tavoitteena on lisätä menetelmien käyttöä ja samalla taata asiakkaille tasa-arvoiset palvelut. Eli kehittämisessä on ollut tärkeää ensiksi lisätä työntekijöiden osallisuutta menetelmien käyttöön ottoon ja sitä kautta lisätä asiakasosallisuutta. Useimpien menetelmien käyttö lisää mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämään ja sitä kautta lisää asiakkaiden hyvinvointia.