Ryhmäkuntoutus vaihtoehtona yksilölliselle kotikäynnille
Kotikuntoutuksen uuden toimintamallin mukaan asiakas ohjautuu fysioterapeutin arvioinnin mukaan yksilöllisen kotikäynnin sijaan pienimuotoiseen kuntoutusryhmään, mitä ohjaa arvioinnin tehnyt terapeutti. Ryhmäkuntoutusta voidaan toteuttaa myös etänä.
Toimintamallin nimi
Kotikuntoutuksen uuden toimintamallin mukaan asiakas ohjautuu fysioterapeutin arvioinnin mukaan yksilöllisen kotikäynnin sijaan pienimuotoiseen kuntoutusryhmään, mitä ohjaa arvioinnin tehnyt terapeutti. Ryhmäkuntoutusta voidaan toteuttaa myös etänä.
Tarkoituksena on luoda toimintakykyä tukevia kuntoutusryhmiä kotona asuville kotikuntoutuksen asiakkaille. Asiakkaille tarjotaan pienimuotoista ryhmäkuntoutusta yksilöllisen kotikäynnin sijaan. Kotikuntoutuksen terapeutit arvioivat asiakkaiden soveltuvuuden ja kokoavat heistä toimintakyvyn tason mukaan ryhmän, mitä ohjaavat suunnitellusti. Ryhmätiloina käytetään terveyskeskusten fysioterapiaosastojen ryhmätiloja ja/tai muita toimintaan soveltuvia hyvinvointialueen tiloja, joten tilakustannuksia ei tule. Toimintakykyharjoittelu ei ole sidoksissa tiloihin, esimerkiksi kuntosaliin, tilassa ei välttämättä tarvitse olla muuta välineistöä kuin selkänojalliset tuolit, koska ryhmien yhtenä tavoitteena on asiakkaiden omakuntoutuminen, opettaa heille omatoimisesti suoritettavia kotiharjoitteita. Muita tavoitteita ovat resurssien tehokas kohdentaminen sekä asiakkaille vertaistuen tarjoaminen.
Asiakas järjestää kuljetuksen toimintaan itse. Kuljetuksen järjestäminen ja osallistuminen kodin ulkopuolella järjestettyyn toimintaan tukee ja harjoittaa asiakkaan arkitoimintoja.
Toimintamallia voidaan toteuttaa myös etänä.
Tarkoituksena on luoda yhtenäiset ja tasavertaiset ryhmäkuntoutus/etäryhmäkuntoutus palvelut kotona asuville kotikuntoutuksen asiakkaille koko hyvinvointialueelle. Tällä hetkellä toimintaa on ainoastaan yhdellä paikkakunnalla. Ryhmäkuntoutus on kustannustehokasta toimintaa. Asiakaslähtöinen ikäihmisen kuntoutuspolku saavutetaan varmistamalla yhtenäiset toimintakyvyn arviointimenetelmät ja toimintatavat sekä seuraamalla niiden vaikuttavuutta ikäihmisen arkeen sekä tunnistamalla ja ennakoimalla toimintakyvyssä tapahtuvia muutoksia.
Tulevaisuuden sopeuttamisohjelman työryhmä, mikä koostui kotikuntoutuksen osastonhoitajan ja viiden fysioterapeutin lisäksi yhdestä kohderyhmän asiakasjäsenestä, työsti uuden ryhmätoimintamallin kotikuntoutuksen käyttöön. Ryhmätoimintamallia on tarkoitus toteuttaa myös etänä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty muun muassa huomioimalla kohderyhmää edustavan jäsenen kokemuksia ikäihmisten kuntoutuspalveluista ja terapeuttien kokemuksia asiakastyöstä sekä saamastaansa asiakaspalautteesta.
Toimintamallia tullaan arvioimaan sekä asiakkaiden että terapeuttien näkökulmasta ja kehittämään saadun palautteen perusteella.
Ryhmäkuntoutus mallia ei ole vielä otettu käyttöön, mutta tarkoituksena on aloittaa vaiheittain tarpeen mukaan samalla arvioiden mallin toimivuutta. Käyttöönotto vaatii mm. uudesta toimintatavasta tiedottamista sekä työntekijöille että asiakkaille/omaisille, yhtenäisten toimintatapojen suunnittelua ja luomista sekä perehdytystä ja työtilojen järjestämistä.
Mallia on kokeiltu etänä.
Ryhmäkuntoutus mallia on sovellettu etäkuntoutusryhmä kokeiluna yhdellä paikkakunnalla syyskauden ajan.
Fyysisiä ryhmiä ei ole vielä otettu käyttöön.