Toimintamallin arviointi
Keräsimme palautetta toimintamallista sekä työryhmän jäseniltä että koko Satapsykiatrian henkilöstöltä. Lisäksi kaikista tapahtumista, taidenäyttelyistä ja ryhmätoiminnoista on kerätty palautetta. Olemme hyödyntäneet mm. webropol-kyselyitä, Positiivisen mielenterveyden mittaria, paperisia fiilis-kyselyitä ja räätälöityjä lomakkeita sekä ryhmäkeskustelua.
Kulttuurifoorumin toimintamallin taustalla on toipumisorientaation malli ja siihen liittyvä ajattelu. Työryhmäläiset kokivat, että tällainen konsepti, jossa työntekijät ja kokemusasiantuntijat yhdessä suunnittelevat toimintaa, on ollut toimiva. Ilmi tulee erilaisia näkökulmia ja voidaan hyödyntää kunkin omia vahvuuksia.
Kokemusasiantuntijan palautteen mukaan kulttuurifoorumissa mukana oleminen tuntunut tärkeältä. Työryhmään on voinut osallistua omien voimavarojen mukaan ja on saanut tehdä sitä, mikä tuntuu mukavalta.
Satakulttuuria-hankkeen aikana toimintaa on ollut mahdollisuus järjestää monipuolisesti ja laajasti. Kulttuurifoorumin toimintamallin kautta on pystytty mahdollistamaan paljon erilaisia kokeiluja, joissa on päässyt itse tekemään tai kokemaan kulttuurielämyksiä. Etämahdollisuuksia taiteen ja kulttuurin kokemiseen ja tekemiseen tulisi tulevaisuudessa hyödyntää vielä enemmän.
Työryhmän tavoitteena on tehdä foorumin toimintaa näkyvämmäksi ja lisätä sen tunnettavuutta, minkä kautta vastaavaa toimintamallia voitaisiin toteuttaa myös jossain muussa yksikössä tai toimintaympäristössä. Myös Satapsykiatrian ja Satakunnan hyvinvointialueen sisällä kulttuurifoorumin toimintamallia tulisi tehdä tunnetummaksi. Satapsykiatrian henkilöstölle toteutetun kyselyn mukaan toimintamalli ei ole kovin tuttu. Osa vastaajista on ollut kosketuksissa kulttuurifoorumin järjestämään toimintaan vaikka itse foorumi ei ole tuttu. Esimerkiksi sairaalan kirjastossa ja infonäytöillä järjestetyt valokuva- ja videotaidenäyttelyt ovat tavoittaneet asiakkaiden lisäksi myös henkilöstöä.
Kulttuurifoorumin tuottaman toiminnan arviointi
Taidenäyttelyitä sairaalaan
Kulttuurifoorumi ylläpitää vaihtuvaa taidenäyttelyä Harjavallan sairaalan aulassa, jossa esillä olevat teokset on maalannut E. Mikola ollessaan Harjavallan sairaalassa potilaana 1980-luvulla.
Harjavallan sairaalan infonäyttöjen mediaplayerit päivitettiin loppuvuodesta 2020. Päivitys mahdollistaa esityksen muokkaamisen laitekohtaisesti sekä äänen käytön esityksen yhteydessä. Harjavallan sairaalan infonäytöille ja kirjastoon tuotiin vaihtuvia valokuva- ja videotaideteoksia, mikä mahdollistui LiikKUVAT-taidepalvelun kautta. Vaihtuvat taidenäyttelyt toteutettiin v. 2021 aikana. Näiden jälkeen Harjavallan sairaalalle on tuotu myös Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n valokuvanäyttely Kuka tahansa äiti sekä useiden toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutettu kokonaisuus: Kulttuurien kimallusta -näyttely. Taide psykiatrisessa sairaalassa on palautteiden mukaan koettu ajatuksia herättävänä ja rauhoittavana. Henkilöstö on kokenut työhyvinvoinnin lisääntyneen, taidenäyttely pysäyttää hetkeksi kiireisen päivän. Palautteissa kiiteltiin kulttuurin mahdollistamista sairaalassa. Tällä on ollut etenkin korona-aikana kulttuuriosallisuutta lisäävä vaikutus. Toivottiin, että vaihtuvien taidenäyttelyiden järjestäminen sairaalassa jatkuisi.
Laura Hapon valokuvateokset avaavat Harjavallan sairaalan uuden taidenäyttelysarjan | LiikKUVAT
Ajan ja äänettömyyden hipaisuja Harjavallan sairaalassa. | LiikKUVAT
Hiottu timantti, ihana sametti – Saara Ekströmin ja Miska Allosen teoksia Harjavallan sairaalassa. | LiikKUVAT
Käännöksiä kohti kauneutta ja turvallisuutta. Karoliina Paappan ja Annette Arlanderin teoksia Harjavallan sairaalassa. | LiikKUVAT
Ei milloinkaan laiskana. Harjavallan sairaalan syysnäyttelyssä Helinä Hukkataipaleen video- ja valokuvateoksia. | LiikKUVAT
Toimintaa osastoilla ja ryhmissä
Syksyllä 2020 toteutettiin Mielen Liike –pilotti yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa toteutettiin. Kyse oli Tanssikummi®-toiminnasta geriatrisella vuodeosastolla Harjavallan sairaalassa 10.9.-27.11.2020. Läsnäolopäiviä oli yhteensä 21 kpl, kuusi tuntia kerrallaan. Sekä asiakkaiden että henkilökunnan palautteista toimintaa kuvaileviksi sanoiksi nousivat iloinen, innostunut ja virkistynyt. Toiminnasta koettiin saavat paljon energiaa ja elinvoimaisuutta ja toiminnasta oltiin hyvin kiitollisia ja tyytyväisiä. Osastolla muisteltiin tanssikummeja vielä pari vuotta toteutuksen jälkeen.
Potilaan lausunto-pilotti toteutettiin 8/2021-2/2022. Ryhmään osallistui neljä aikuista mielenterveystoipujaa. Työskentely alkoi kymmenen kerran omaelämäkerrallisella ryhmäprosessilla, ja huipentui helmikuussa 2022 Vitutusta ja vaahtokarkkeja –videoteoksen ensi-iltaan Porin taidemuseossa. Ryhmässä tehtiin teatterillisia harjoitteita, tutustuttiin kuvataideterapeuttisiin ja sanataiteen menetelmiin sekä keskusteltiin. Käsikirjoitusta työstettiin yhdessä ja jokainen sai valita itselleen sopivan tavan osallistua videoteokseen. Ryhmäprosessin ohjasivat teatteri-ilmaisun ohjaaja ja psykologi Veera Alaverronen ja kuvataideterapeuttisten menetelmien ohjaaja Jemina Pitkälä. Apuna videoteoksen valmistamisessa ja toteutuksessa olivat osallistujia mentoroivat eri alojen taiteilijat.
Videoteosta on esitetty eri tilaisuuksissa, ja jatkossakin sitä on mahdollista käyttää mm. koulutusten yhteydessä tai erilaisissa tapahtumissa. Projektiin osallistuneiden ryhmäläisten palautteen mukaan työskentely on koettu merkityksellisenä ja se on lisännyt hyvinvointia, itseymmärrystä ja itsemyötätuntoa. Ryhmästä on saatu vertaistukea. Yleisöltä saadun palautteen mukaan videoteos on omiaan tuomaan mielenterveyden haasteita näkyväksi ja vähentämään niiden tuomaa stigmaa. Teosta on kiitelty paljon.
Kahdeksan kerran mittainen tanssi-liiketerapian ryhmäkokonaisuus toteutui keväällä 2022 yhteistyössä Tanssiterapia Piuman kanssa. Ryhmässä yhdisteltiin kehotietoisuutta vahvistavia harjoituksia ja luovia menetelmiä, kuten liikettä ja kirjoittamista. Osallistujat saivat harjoitteista itselleen sopivia keinoja hyvinvoinnin lisäämiseen. Kehollista turvaa lisäämällä ryhmäläiset kokivat pystyvänsä kohtaamaan turvallisesti myös haastavampia tunteita. Osallistujat raportoivat myöskin mm. elämän merkityksellisyyden, turvallisuuden kokemuksen, unenlaadun parantumisen ja elämästä nauttimisen lisääntyneen.
Koulutusta ammattilaisille
Keväällä 2022 toteutettiin Kehonlukutaito ja kehollinen vuorovaikutus –koulutus, joka on kehitetty Läntinen tanssin aluekeskuksessa. Ammattilaisille suunnatussa koulutuksessa tehtiin yksinkertaisia luovia liikeharjoitteita yksin ja ryhmässä ja tutkittiin kehollista viestintää erilaisten oivaltavien tehtävien avulla. Koulutus antoi käytännön esimerkkejä kehollisen läsnäolon ja vuorovaikutuksellisen kosketuksen käytöstä hoitotyössä sekä avaimia lempeään ja huoltavaan oman kehon käyttöön työssä. Koulutus antoi ammattilaisille työkaluja omaan työhön ja avasi sitä, miten keholla voi viestiä. Koulutus rohkaisi luovuuden käyttöön omassa työssä.
Satakulttuuria-hanke järjesti kaksi saman sisältöistä Sanataidelähtöiset menetelmät –koulutusta vuonna 2021. Koulutukseen osallistui sote- ja kulttuuriammattilaisia ja myös Satapsykiatrian henkilökuntaa ja kokemusasiantuntijoita. Saadun palautteen perusteella koulutusta pidettiin hyödyllisenä ja siitä koettiin saavan antia omaan työhön.
Kulttuuriresepti-pilotti
Kulttuurifoorumi on ollut mukana vuonna 2022 Satakulttuuria-hankkeen pilotoimassa kulttuurireseptitoiminnassa. Kulttuurifoorumi on toiminut kulttuurireseptejä jakavana tahona, sekä järjestänyt yhden väylän varata kulttuurikaveria. Kulttuuriresepti-pilotissa ideana on, että haavoittuvassa elämäntilanteessa oleville on annettu sote-palveluista kulttuuriresepti, jolla he pääsevät ilmaiseksi tai alennettuun hintaan vierailemaan kulttuuripalveluissa. Pilotissa on testattu myös kulttuurikaveritoimintaa.
Toimintamallin esittely
Edellä mainitun toiminnan lisäksi kulttuurifoorumin toimintaa on esitelty erilaisissa tilaisuuksissa ja seminaareissa sekä toiminut kulttuurihyvinvoinnin puolesta puhujana. Joulukuussa 2022 järjestettiin Kurkistuksia kulttuurihyvinvointiin -tilaisuus, jossa esiteltiin Satapsykiatrian kulttuurifoorumin toimintamallia ja kuultiin kultturihyvinvoinnin edistämisestä Satakunnassa. Tilaisuuden tallenne on nähtävillä Satasairaalan Youtube-kanavalla.
Vuosina 2020-2022 Satapsykiatrian kulttuurifoorumin aktiivisen toiminnan mahdollisti Satasairaalan Satakulttuuria-hanke, joka sai rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahasta. Vuodet 2020-2022 ovat olleet sote-alalla haasteellisia muun muassa koronapandemian ja sote-uudistuksen vuoksi. Hankerahoituksen ja työresurssin ansiosta toiminta oli kuitenkin monipuolista.