Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistä edistävä verkosto, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I3)
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tavoitteena Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on kirjaamisen johtamisen ja kehittämisen rakenteiden luominen, tiedon laadun kehittäminen kansallisten ohjeiden pohjalta ja toimintatapojen yhdenmukaistaminen.
Sosiaalihuollon laadukas kirjaaminen tukee hyvää ja turvallista asiakastyötä. Sosiaalihuoltoa koskee velvoite liittyä valtakunnallisen asiakastietojen arkistointipalvelun käyttäjäksi, mikä tuo mukaan uudenlaisia vaatimuksia sähköisen asiakastiedon käsittelyyn ja tuottamiseen. Tulevien muutosten myötä sosiaalihuollon ammattilaisilta vaaditaan uudenlaista asiakastiedon kirjaamisen tapaa. Kirjaamisesta syntyvää tietoa hyödynnetään entistä enemmän tutkimuksen, tiedolla johtamisen ja valtion ohjauksen ja valvonnan tarpeisiin. Valtakunnallinen tahtotila on kehittää yhtenäistä ja laadukasta kansallista tietopohjaa päätöksenteon tueksi.
Kehittämisen alussa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella oli käytössä useita eri asiakastietojärjestelmiä ja toimintatavat sekä -prosessit olivat erilaiset eri kunnissa. Edellä mainitut seikat aiheuttivat myös merkittäviä haasteita yhtenäisen tiedot tuottamiseen ja seurantaan. Lisäksi alueen kirjaamiskäytännöt vaihtelivat merkittävästi, eikä yhtenäisiä ohjeistuksia oltu laadittu.
Yhdeksi hyvinvointialueen strategiseksi tavoitteeksi oli asetettu alueen toiminnan johtaminen tietoon pohjautuen.
Kehittämistyön tueksi perustettiin kirjaamisen koordinaatiotyöryhmä, joka tehtävänä oli koordinoida kirjaamisen kehittämistä ja toimia ”sparrausalustana” sosiaali- ja terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattoreille. Ryhmä kokoontui joka toinen viikko ja koostui kirjaamiskoordinaattoreista sekä tiedolla johtamisen asiantuntijoista. Nopeasti huomattiin, että ryhmää oli tarvetta laajentaa ja sisällyttää sekä järjestelmäasiantuntijoiden osaamista, että jonkinlaista päätäntävaltaa. Ryhmään pyydettiin mukaan järjestelmäasiantuntijoita sekä professiojohtajia. Professiojohtajien tehtävänä oli viedä asioita koordinaatiotyöryhmästä johtoryhmien linjattavaksi.
Kehittämistyön tavoitteena oli sopia rakenteet kirjaamisen johtamisesta ja säännönmukaisesta valvonnasta sekä yhtenäistää kirjaamis- ja tilastointikäytäntöjä hyvinvointialueella. Tavoitteena oli myös luoda koulutusrakenteet alueen ammattilaisten systemaattiseen osaamiseen ylläpitoon ja perehdyttämiseen. Kirjaamiskoulutuksissa ja kirjaamisohjeiden laatimisessa tuli huomioida asiakas- ja potilastietojärjestelmien kehitys alueella. Lisäksi alueelle koulutetuille kirjaamisasiantuntijoille haluttiin luoda selkeät toimintaa tukevat alueelliset verkostot. Kirjaamisasiantuntijoiden osaamisen tulisi olla osa perustyötä ja sitä tulisi hyödynnetään kirjaamisen kehittämisessä ja perehdytyksessä. Kirjaamisasiantuntijoiden työn tulisi tukea yhtenäiseen asiakastietojärjestelmään siirtymistä.
Tavoiteltava muutos oli, että Itä-Uudenmaan tietopohja yhdenmukaistuu ja alueen tiedot palvelutuotannosta ovat luotettavia.
- Onko luotu rakenteet sote-kirjaamisen johtamiseen? Kyllä/Ei/Osittain
- Kirjaamiskoordinaatiotyöryhmän kokousten määrä ja osallistujamäärä
- Kirjaamisasiantuntijoiden verkostokokousten määrä ja osallistujamäärä
- Onko kirjaamiseen liittyvät tilastoinnin tarpeet kartoitettu? Kyllä/Ei/Osittain
- Onko kirjaamisen mittarit määritelty? Kyllä/Ei/Osittain
- Onko luotu rakenteet tietojen seurantaan ja hyödyntämiseen? Kyllä/Ei/Osittain
- Luotujen tilastojen määrä
- Onko kartoitettu kirjaamisen osaamisen nykytila? Kyllä/Ei/Osittain
- Onko luotu saavutettava sijainti yhtenäisille kirjaamisohjeille? Kyllä/Ei/Osittain
- Onko alueella rakenne kirjaamiskoulutusten toteuttamiseen? Kyllä/Ei/Osittain
- Koulutettujen ammattilaisten määrä
- Onko luotu rakenne omien palveluiden kirjaamisen valvontaan? Kyllä/Ei/Osittain
- Onko luotu rakenne yksityisten palveluntuottajien kirjaamisen valvontaan? Kyllä/Ei/Osittain
Ennen projektia
- Kartoitetaan sote-kirjaamisen nykytila
Johtaminen
- Luodaan rakenteet sote-kirjaamisen johtamiseen
- Perustetaan kirjaamisen koordinaatiotyöryhmä
- Kalenteroidaan säännölliset kokoukset
- Perustetaan alueellinen kirjaamisasiantuntijaverkosto ja aloitetaan säännöllinen toiminta
Osaaminen
- Toteutetaan sosiaalihuollon henkilöstön osaamiskykykartoitus
- Rakennetaan kirjaamisen intrasivut
- Suunnitellaan ja toteutetaan henkilöstön kirjaamiskoulutukset
- Suunnitellaan ja aloitetaan säännölliset perehdyttämisinfot
Tilastointi
- Kartoitetaan kirjaamiseen liittyvät tilastoinnin tarpeet
- Määritellään tilastoinnin mittarit
- Luodaan rakenteet tietojen hyödyntämiseen
Valvonta
- Luodaan rakenteet omien palveluiden kirjaamisen valvontaan
- Luodaan rakenteet yksityisten palveluntuottajien kirjaamisen valvontaan
Kohderyhmään kuuluivat kaikki Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattilaiset, jotka työtehtävissään johtavat tai toteuttavat sosiaalipalvelua sekä sote-tietoa työssään hyödyntävät organisaation johtohenkilöt. Sosiaalihuollon ammattilaisista koostuvan kirjaamisasiantuntijaverkoston jäsenet ovat olennainen osa kirjaamisosaamisen vahvistamista sosiaalihuollon eri yksiköissä.