Suun terveyden omahoitosuunnitelma/ Pirkanmaa
Yhtenäisin periaattein laadittu yksilöllinen omahoitosuunnitelma on osa potilaan suunterveyden hoitosuunnitelmaa. Se laaditaan yhdessä potilaan kanssa, koska hoidon onnistumisen kannalta keskeistä ovat yhdessä sovitut tavoitteet ja keinot.
Toimintamallin kehittäminen käynnistettiin ennen hyvinvointialueelle siirtymistä, huomioiden palveluvalikoimaneuvoston suositus Huonon suuhygienian aiheuttaman sairastumisriskin pienentämisestä omahoidon tuella ja elintapaohjauksella korkean riskin potilailla.
Pirkanmaan hyvinvointialueesta tuli hyvinvointialueuudistuksen myötä Suomen suurin hyvinvointialue, koostuen 23 eri kunnasta, sekä yli kymmenestä eri suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmästä. Alueella käytössä olleet toimintatavat saattoivat vaihdella suurestikin keskenään tai olla melko jäsentymättömiä. Lisäksi eri potilastietojärjestelmien käyttö toi omat haasteensa tiedonkulkuun ja koordinointiin. Toimintamallin tavoitteena oli siirtää hoidon painopistettä ennaltaehkäisevään hoitoon, helpottaa sen toteuttamista, sekä osallistaa ja sitouttaa potilasta hoitoon. Fraasien käytöllä oli lisäksi tarkoitus yhtenäistää kirjaamiseen liittyviä käytäntöjä.
Toimintamallin käyttöönotolla pyritään edistämään sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian mukaisten tavoitteiden että tulevaisuuden sote-keskusohjelman tavoitteiden toteutumista. Molemmissa mainitaan mm. yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut sekä yhteentoimiva hyvinvointialue. Taustalla vaikuttaa myös Palveluvalikoimaneuvoston suositus huonon suuhygienian aiheuttaman sairastumisriskin pienentämisestä omahoidon tuella ja elintapaohjauksella. Myös karieksen ja parodontiitin Käypä hoito-suosituksissa on nostettu esiin omahoitosuunnitelman laatiminen.
Omahoitosuunnitelmatyöryhmä perustettiin maaliskuussa 2021. Työryhmässä oli huomioitu alueellinen ja moniammatillinen edustus useasta eri Pirkanmaan kunnasta. Työryhmän tuotoksena syntyi toimintamalli, jonka käyttöönottoa tuettiin omahoitosuunnitelmasta kertovalla videolla, keskustelun tueksi tarkoitetulla lomakkeella, sekä potilastietojärjestelmään laadituilla yhtenäisillä fraaseilla. Omahoitosuunnitelma otettiin käyttöön Pirkanmaalla marraskuussa 2021 ja se hioutui lopulliseen muotoonsa vuoden 2022 aikana. Kehittämisessä hyödynnettiin työryhmässä olevien ammattilaisten antamia kommentteja, sekä suun terveydenhuollon ammattilaisilta anonyymilla kyselyllä kerättyä palautetta. Omahoitosuunnitelman käyttöönottoa on edistetty koulutuksilla, työryhmän kokouksilla, esihenkilöiden tuella, sekä opinnäytetyönä esihenkilöille laaditun perehdytysmateriaalin avulla (perehdytysopas liitteenä toimintamallin tiedostoissa). Toimintamalli on myös linkitetty osaksi muita suun terveydenhuollon toimintamalleja ja siitä on laadittu logoton versio Pirkanmaan hyvinvointialueen ulkopuolisten suun terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön (liitteenä toimintamallin tiedostoissa).
Toimintamallin ensisijaisena tavoitteena on hoidon painopisteen siirtäminen ennaltaehkäisevään hoitoon, sekä hoidon laadun, vaikuttavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen. Motivoivaan haastatteluun liittyvällä koulutuksella pyrittiin lisäksi vahvistamaan terveyden edistämisen osaamista perustasolla.
Omahoitosuunnitelman käyttöönottoa mitattiin helmi- ja marraskuussa 2022 toteutetulla anonyymeilla käyttäjäkyselyllä. Kyselyihin vastasi noin 70 Pirkanmaalaista suun terveydenhuollon ammattilaista. Vastaajista 45,6% oli hammaslääkäreitä, 33,8% suuhygienistejä ja 20,6% hammashoitajia (tiedot marraskuun kyselystä). Helmikuussa 2022 kyselyn oli ottanut käyttöön 42,9% vastaajista ja marraskuussa 49% vastaajista. Helmikuussa 2022 25,3% omahoitosuunnitelman käyttäjistä laati suunnitelman kaikille potilaille, 41,2% potilaille, joiden suun hoidossa tai suun terveyteen vaikuttavissa elintavoissa on kehitettävää ja 35,3% satunnaisesti. Marraskuussa 2022 vastaavat luvut olivat 15% (kaikille potilaille), 29% (jos suun hoidossa tai suun terveyteen vaikuttavissa elintavoissa kehitettävää) ja 56% (satunnaisesti). Kyselyiden tarkemmat vastaukset ovat katsottavissa liitteenä olevasta materiaalista
Toimintamallin ensisijaisena kohderyhmänä ovat suun terveydenhuollon ammattilaiset. Erityisesti Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelevät suun terveydenhuollon ammattilaiset ovat merkittävässä roolissa, sillä toimintamallin käyttöönotto ja käytäntöön soveltaminen tapahtuu heidän avullaan.
Asiakasymmärryksen lisäämiseksi pyritään ymmärtämään niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattilaisten tarpeita, toiveita ja odotuksia toimintamallin suhteen. Tämä tapahtuu huomioimalla toimintamallista saadut kokemukset ja palaute toimintamallin kehittämisessä. Palautetta kerätään esimerkiksi kyselyiden ja osallistavan palautteenkeruun avulla.