Suunnitelmallisuuden vahvistaminen hoito- ja palveluprosesseissa, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, I1, P4)

Tavoitteena on kehittää hoidon ja palveluiden suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta hyvinvointialueella. Samalla luodaan geneerinen malli, jonka avulla asiakkaan hoito ja palvelut toteutuvat suunnitelmallisesti. 

 

Toimintaympäristö

Osahanketta toteutetaan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella, jossa palvelurakenne on tiiviisti integroitunut ja väestöpohja verrattain pieni, alueella on noin 68 000 asukasta. Hyvinvointialue järjestää laaja-alaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastuspalvelut kaikille alueen asukkaille. Alueen erityispiirteisiin kuuluvat pitkät välimatkat, ikääntyvä väestö ja osaavan työvoiman saatavuushaasteet erityisesti maaseutukunnissa. Nämä vaikuttavat palveluiden saavutettavuuteen ja resurssien kohdentamiseen.

Hyvinvointialueen palvelurakenne perustuu yhteiseen palvelukokonaisuuteen, jossa sote-integraatio ja digitalisaatio ovat keskeisiä kehittämisteemoja. Toimintaympäristöämme määrittävät:

  • Lainsäädäntö ja kansalliset tavoitteet: Hyvinvointialueuudistus, hoitotakuun toteutuminen ja yhdenvertaiset palvelut.
  • Sosiaaliset ja alueelliset erityispiirteet: Väestön ikääntyminen, syrjäseutujen haasteet ja palvelutarpeen kasvu.
  • Taloudelliset reunaehdot: Resurssien niukkuus korostaa suunnitelmallisuuden ja digiratkaisujen tarvetta.
  • Digitalisaation edistäminen: Kehittämisessä hyödynnetään digipalveluja, jotka mahdollistavat matalan kynnyksen ohjauksen ja seurannan, erityisesti silloin kun fyysinen saavutettavuus on rajallinen.
Liitteet
Kuva
Keski-Pohjanmaan HVA
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toimintamalli linkittyy strategisesti hyvinvointialueuudistuksen tavoitteisiin, kuten yhdenvertaisten palveluiden tarjoamiseen ja vaikuttavuuden lisäämiseen. Lisäksi se tukee Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiaa, jossa korostetaan ennakoivaa, kustannustehokasta ja asiakaslähtöistä palvelurakennetta. 

Kehitettävien toimien myötä asiakkaiden hoitoon ja palveluun pääsy paranee ja tehostuu, monialainen yhteistyö ja asiakaskeskeinen toimintatapa kehittyvät. Samalla ammattilaisten ymmärrys ja toimintatavat hoidon ja palvelun suunnitelmallisuudesta lisääntyvät ja jalkautuvat osaksi hyvinvointialueen toimintaa ja perehdytystä.

Tavoitteena on, että hankkeen loputtua alueemme asukkaat saavat laadukkaasti, yhdenvertaisesti ja kustannustehokkaasti palveluntarvettaan vastaavat palvelut suunnitelmallisesti. Osallisuus huomioiden, kehittämistoimenpiteissä hyödynnetään myös kokemusasiantuntijatoimintaa. 

Alkutilanteessa hoidon ja palveluiden suunnitelmallisuus voi olla hajanaista, mikä saattaa johtaa eriarvoistavaan tai huonoon asiakaskokemukseen, hoidon vaikuttavuuden heikentymiseen ja resurssien tehottomaan käyttöön. Erityisesti moniammatillisen yhteistyön ja digiratkaisujen hyödyntäminen voivat myös olla puutteellisia hoito- ja palveluprosesseissa.

Liitteet
Kuva
Strategia
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet
  • Asiakas: Asiakkaat tarvitsevat yhdenvertaisia, ennakoivia ja helposti saavutettavia palveluita. Suunnitelmallisuus parantaa heidän kokemustaan hoidon jatkuvuudesta ja selkeydestä.
  • Ammattilainen: Moniammatillinen yhteistyö ja selkeät työkalut tukevat ammattilaisten työtä ja vähentävät päällekkäisyyksiä, mahdollistaen paremman resurssien käytön.
  • Organisaatio: Hyvinvointialueen tehokkuus ja vaikuttavuus paranevat, kun palveluprosessit ovat yhtenäisiä ja suunnitelmallisia. Digitaalinen asiointi lisääntyy. Asiakkaan palveluprosessien ja -ketjujen sujuvoittaminen -> häiriökysyntä vähenee ja resursseja vapautuu. 
  • Yhteiskunta: Resurssien kohdentaminen oikein tuo kustannussäästöjä ja tukee sosiaalista kestävyyttä sekä palveluiden pitkäjänteistä kehittämistä. Julkisen sektorin, kansalaisjärjestöjen ja paikallisyhteisöjen toiminta on mahdollista nivoa osaksi asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia. Näin voidaan ennaltaehkäistä myös raskaimpiin terveyspalveluihin ajautumista. 
Liitteet
Kuva
Palvelustrategia
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Yhteiskehittäminen on ollut vahvaa tässä osahankkeessa ja sitä on tehty monialaisesti. Osahankkeessa on koottu moniammatillisia työryhmiä, joiden kanssa on pohdittu prosesseja, ohjautumisen sujuvuutta, mittareita, vaikuttavuutta ja yhteistyötä asiakasrajapinnassa.

Kehittäjäjoukko ja roolit:

  • Asiakkaat: Tuovat esiin palveluiden käyttäjän näkökulman, tarpeet ja kokemukset.
  • Ammattilaiset: Hoitajat, lääkärit ja sosiaalialan työntekijät tarjoavat kehittämiseen käytännön kokemuksia ja kehittämisideoita.
  • Johto: Hyvinvointialueen strategisen näkökulman linjaaminen ja resurssien varmistaminen.
  • ICT-asiantuntijat: Kehittävät ja ylläpitävät digitaalisia ratkaisuja.
  • Kehittäjäkoordinaattori: Vastaa hankkeen koordinoinnista ja hankkeen / kehittämisen etenemisestä.

Tavoitteen saavuttaminen:

  • Asetettiin selkeät tavoitteet ja rakennettiin visio yhdessä.
  • Työskentely työpajoissa, joissa käytettiin erilaisia yhteissuunnittelumenetelmiä, joissa kaikkien ideat otetaan huomioon.
  • Väliaikaiset tulokset ja saavutukset esiin esimerkiksi raportoinnin myötä ja kuukausikokouksissa tai yhteisissä tapaamisissa -> motivointi!
  • Avoin tiedonjakaminen eri vaiheista kaikille toimijoille.
Tavoiteltu muutos

Kehittämistyön myötä tavoitellaan seuraavia muutoksia:

  • Selkeämmät ja yhtenäiset hoitopolut, jotka parantavat asiakaskokemusta ja tukevat osallisuutta palveluiden suunnittelussa. Asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelun aiempaa oikea-aikaisemmin ja asiakaslähtöisemmin. Asiakas saa monialaisesti tietoa palveluista, tuen mahdollisuuksista ja matalan kynnyksen ohjausta (asiakasohjaus, digikanavat
  • Sujuvammat moniammatilliset prosessit ja työkalut, jotka vähentävät päällekkäisyyksiä ja tukevat työn tehokkuutta. Yhteisiä asiakassuunnitelmia tehdään ketterämmin käyttäen pohjana terveysLC terveys- ja hoitosuunnitelmaa yhteisesti sovitun mallin mukaisesti. Hoitohenkilöstön työaikaa säästyy toimintamallin avulla ja he pystyvät antamaan hoitoa nopeammin sen tarpeessa oleville. Palvelujen monialainen yhteistyö ja asiakaskeskeinen toimintatapa kehittyvät
  • Hoidon ja palvelun suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus on lisääntynyt läpileikkaavasti kaikissa palveluissa. Yhdenmukaiset palveluprosessit, jotka lisäävät vaikuttavuutta ja resurssien tarkoituksenmukaista käyttöä. Osaamisen yhdistäminen, yhteisten palvelupolkujen kehittäminen ja käyttöönotto. Digipalveluiden tehokkaampi hyödyntäminen palveluiden organisoinnissa ja asiakaslähtöisessä toiminnassa palveluiden saannin parantamiseksi ja alueellisen yhdenvertaisuuden lisäämiseksi
  • Kustannussäästöjä ja entistä kestävämpää sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Hoitotakuu toteutuu sekä hoidon ja palvelujen saatavuus paranee.
Liitteet
Kuva
Suunnitelmallinen työote Soitessa
Suunnitelmallisen työotteen geneerinen malli Soiten sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kuva
Suunnitelmallisen työotteen hyödyt asiakkaalle/potilaalle
Suunnitelmallisen työotteen hyödyt asiakkaalle/potilaalle
Muutoksen mittaaminen

Arviointikysymykset:

  1. Ovatko asiakkaiden kokemukset parantuneet hoito- ja palveluprosessien selkeydestä?
  2. Väheneekö päällekkäisyys ja tehostuuko moniammatillinen yhteistyö?
  3. Paraneeko palveluiden kustannustehokkuus ja vaikuttavuus?
  4. Terveys- ja hoitosuunnitelmien määrä?

Arviointikriteerit ja indikaattorit:

Asiakaskokemus:

  • Asiakkaiden kokemus palveluiden laadusta ja osallistumisesta
  • Asiakastyytyväisyyskyselyt (keskiarvot ja positiiviset palautteet)

Ammattilaisten työskentely:

  • Prosessien sujuvuus ja työtyytyväisyys
  • Henkilöstön kyselyt ja prosessien sujuvoittaminen (päällekkäisten tehtävien väheneminen)

Organisaation tulokset:

  • Resurssien kohdentaminen ja palveluiden saavutettavuus
  • Hoitoon pääsyn odotusajat, kustannusanalyysit ja prosessien läpimenoajat
  • Palveluiden käyttö 6kk ennen suunnitelman tekoa ja 6kk sen jälkeen

Mittausmenetelmät:

  • Kyselyt: Asiakkaille ja ammattilaisille suunnatut sähköiset palautekyselyt
  • Tilastotiedot: Prosessien toimivuutta kuvaavat mittarit (esim. suunnitelmien määrä, käyntikerrat ja suunnitelmien teon vaikutus käynteihin, odotusajat)
  • Työpajapalautteet: Moniammatillisten ryhmien arvio kehitetyn mallin toimivuudesta

Tuloksia: 

Vuonna 2024 organisaatiossamme tehtiin yhteensä 93 terveys- ja hoitosuunnitelmaa eri yksiköissä, ja vuoden 2025 ensimmäisen puolikkaan aikana jo 71. Suunnitelmia tehdään niin erikoissairaanhoidon kuin perusterveydenhuollonkin yksiköissä, mukaan lukien palliatiivinen hoito, syömishäiriötiimi ja useat terveyskeskusvastaanotot. Tämä osoittaa mallin sovellettavuutta eri asiakasryhmille ja sen jalkautumisen onnistumista. Suunnitelman käytön vakiinnuttaminen luo jatkuvuutta, vahvistaa asiakaslähtöisyyttä ja tukee hoidon vaikuttavuutta läpi palvelujärjestelmän.

Suunnitelmallisen työotteen jalkauttamisen vaikuttavuutta on seurattu Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella asiakastiedon perusteella. Kehitetty analyysityökalu visualisoi palvelukäytön muutoksia ennen ja jälkeen suunnitelman laadinnan, hyödyntäen asiakaskohtaista tietoa eri palvelutyypeistä viikkotasolla. Voidaan todeta, että suunnitelmien laatiminen on vaikuttavaa: palveluiden kokonaiskäyttö väheni 18 %, hoitopäivät jopa 40 %. Samalla kotihoidon käyttö on vahvistunut ja lähipalvelujen käyttö supistunut, mikä kertoo suunnitelmallisuuden vaikutuksesta resurssien kohdentumiseen ja häiriökysynnän vähentämiseen. Myös uusien asiakasryhmien tavoittaminen on onnistunut. Tulokset osoittavat, että kehittämistyössä ollaan oikealla tiellä ja suunnitelmallinen työote tuottaa sekä asiakas- että järjestelmätason hyötyjä.

  • Palveluiden käytön kokonaisvolyymi selvästi vähenee suunnitelman jälkeen, eli suunnitelma ohjaa käyttöä järkevämmin.
  • Erityisesti hoitopäivät laskevat huomattavasti (–40 %), mikä kertoo suunnitelmallisuuden vaikutuksesta raskaiden palvelujen vähentämiseen.
  • Kotihoitoa saa pienempi joukko, mutta he saavat enemmän palvelua. Asiakkaat saavat tehostettua tukea suunnitelman avulla. Suunnitelmallisuus / suunnitelma tukee ennakoivaa työotetta ja hoidon jatkuvuutta, sekä vähentää kriisiytymistä.
  • Suunnitelma ohjaa myös pois hajanaisista, satunnaisista lähipalveluista.
  • Häiriökysyntä vähenee, ohjautuminen suoraan oikeaan palveluun tehostuu eli resurssit kohdentuvat oikein.
  • Asiakasmäärän pysyminen lähes samana osoittaa, että vaikutus ei johdu asiakaskunnasta vaan työotteesta.

Vaikuttavuusdata tukee oletusta siitä, että suunnitelmallisuus auttaa jäsentämään palvelutarvetta, parantaa ohjautuvuutta ja vähentää häiriökysyntää. Tämä mahdollistaa resurssien tarkoituksenmukaisemman kohdentamisen ja vahvistaa hoidon jatkuvuutta.

Seurantaa tehdään läpi kehittämisen, ja tulokset arvioidaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Pitkällä tähtäimellä heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon ja palveluun pääsy paranee ja kertynyt hoito-, kuntoutus- ja palveluvelka pienenee vuosittain hankkeen aikana ja osuus toteutuneista kiireettömän hoidon käynneistä, joissa saavutetaan seitsemän vuorokauden hoitoon pääsyn määräaika kasvaa vuosittain.

Liitteet
Kuva
Tilanne 10.6.25
Suunnitelmallisen työotteen vaikuttavuutta voidaan mitata tarkastelemalla palvelunkäyttöä 6kk ennen suunnitelman tekoa ja 6kk sen jälkeen.
Toteutussuunnitelma

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on luotu suunnitelmallisen työotteen geneerinen malli Soiten sote-palveluihin. Malli on jalkautettu osana terveys- ja hoitosuunnitelman (TerveysLC) käyttöönottoa, joka on otettu käyttöön koko organisaation laajuudessa.

Toimenpiteet tavoitellun muutoksen saavuttamiseksi:

Nykytilan analysointi:

  • Kartoitimme nykyiset hoito- ja palveluprosessit asiakaspalautteen ja ammattilaisille suunnatun kyselyn avulla
  • Häiriökysynnän nykytilan arviointi ja toimintasuunnitelma sen vähentämiseksi

Standardoidut käytännöt:

  • TerveysLifeCaressa otettiin käyttöön yksi, selkeä ja yhtenäinen hoitosuunnitelmapohja, jonka pilotointi toteutettiin vaiheittain 1-12/2024 aikana perusterveydenhuollon vastaanottopalveluissa ja 1 erikoissairaanhoidon yksikössä. Kehittämistyössä hyödynnettiin työntekijöiltä saatua palautetta ja seurantadataa, joiden perusteella mallia muokattiin käyttöönotettavaksi laajemmin 1/2025 eteenpäin
  • Monialaisia ja hyväksi havaittuja yhteistyömalleja hyödynnetään läpi kehittämisen
  • Terveys- ja hoitosuunnitelman hyödyntäminen monialaisen, yhteisen suunnitelman tekemisessä

Digitaaliset työkalut:

  • Hyödynnämme sähköistä hoitosuunnitelmaa läpileikkaavasti koko organisaatiossa
  • Sähköisten esitietolomakkeiden hyödyntäminen tarpeellisten tietojen keräämisessä
  • Hyödynnämme myös organisaatiossa jo käytössä olevia digitaalisia työkaluja, jotka parantavat suunnitelmallisuutta

Koulutukset ja työpajat:

  • Järjestetään koulutuksia ja työpajoja ammattilaisille, joissa käsitellään suunnitelmallisuutta, prosessien yhtenäistämistä, sujuvuutta ja  asiakaslähtöisyyttä
  • Luodaan koulutuskokonaisuus HowSpace-alustalle hoidon ja palvelun suunnitelmallisuudesta ja lisätään se yksiköiden perehdytyspakettiin ja / tai koulutuskalenteriin.
  • Häiriökysyntä-koulutus henkilöstölle (2x á 3h)

Pilotointi ja arviointi:

  • Pilotoinnin kautta testataan uusi malli valituissa yksiköissä ja kerätään palautetta, jonka pohjalta mallia edelleen kehitetään

Keinot:

  • Työpajat, koulutukset, asiakaskyselyt, digitaalisten työkalujen käyttöönotto

Suunnitelmallisen työotteen vaikuttavuutta on mahdollista seurata tietopohjaisesti. Testikäytössä oleva analyysityökalu visualisoi asiakkaan palveluiden käyttöä ennen ja jälkeen suunnitelman laatimista.

Ensimmäiset tulokset osoittavat, että asiakassuunnitelman tekeminen vaikuttaa palveluiden käyttöön: suunnitelman jälkeen käyntimäärät vähenevät, ja palvelujen käyttö kohdentuu paremmin asiakkaan tarpeisiin. Tämä tukee hankkeen tavoitetta häiriökysynnän vähentämisestä ja resurssien tarkoituksenmukaisesta käytöstä.

Analyysityökalussa tarkastellaan viikoittaista palvelukäyttöä ennen ja jälkeen suunnitelman laadinnan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hankkeen keskeisimmät kohderyhmät ovat alueen väestö, asiakkaat ja potilaat, monipalveluasiakkaat, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen ammattilaiset, kokemusosaajat, alueen kunnat ja järjestöt.  

Asiakasymmärrys:

  •  Asiakasymmärrystä on kartutettu palautekyselyillä, haastatteluilla ja palveluprosessien analyysillä
    • Asiakkaat kokevat hoitopolut ja -ketjut toisinaan hajanaisiksi ja ammattilaiset vaikeasti saavutettaviksi

Ammattilaisten näkökulma:

  • Ammattilaisten ajatuksia kerättiin Webropol-kyselyllä. Vastauksia saatiin läpileikkaavasti koko organisaatiosta
    • Ammattilaiset kaipaavat selkeämpiä toimintamalleja moniammatilliseen yhteistyöhön
    • Toisten ammattilaisten tekemä työ tutuksi

Osallistaminen:

  • Hankkeen valmisteluun on osallistettu monialaisesti eri sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ammattilaisia ja johtoa. Hankkeen käynnistyessä sen toteutuksen tarkempaan suunnitteluun on osallistettu asiakas- ja potilasnäkökulman saamiseksi myös kokemusasiantuntijaa, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, kuntien ja kolmannen sektorin edustajia. Kehittämistyössä mukana on lisäksi ollut edustaja kokemustoiminnasta sekä sote-alan ja kehittämistyön eri tahojen toimijoita
  • Asiakkaita on osallistettu mallin kehittämiseen työpajojen ja yhteisten keskusteluiden avulla (yhteiskehittäminen)
  • Asiakkaiden kokemuksia on kerätty sähköisesti ja suullisesti palveluiden kehittämisen tueksi
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Keski-Pohjanmaan Kestävä Kasvu -hankkeen hoidon ja palvelun suunnitelmallisuuden kehittämisessä voi hyödyntää useita Innokylässä kuvattuja toimintamalleja ja ratkaisuja. Esimerkiksi monipalveluprosessin toimintamalli, joka on suunniteltu Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle sote-yhteisiin palveluihin, voi tarjota hyviä käytäntöjä. Mallissa asiakas saa tukea tarvittaessa moniammatillisesti, ja se integroi asiakkaan omat tavoitteet ja hyvinvoinnin osaksi laajempaa palvelukokonaisuutta. Tällainen suunnitelmallinen ja asiakkaan tarpeet huomioiva toimintamalli tukee hyvin myös hoito- ja palveluprosessien kehittämistä laajemmassa mittakaavassa. Samalla voimme parantaa asiakkaiden kokemusta ja tehostaa resurssien käyttöä. 

Ideointi

Moniammatillinen yhteistyö ja prosessien selkeyttäminen:

  • Työpajojen tulokset: Yksi keskeisistä ideoista oli kehittää moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi perustason ja sosiaalipalveluiden välillä. Työpajassa nousi esiin tarve selkeyttää yhteistyöprosesseja ja varmistaa, että eri alojen asiantuntijat (hoitajat, lääkärit, sosiaalityöntekijät) ovat osallisina asiakaspalveluprosessissa jo varhaisessa vaiheessa
    • Ratkaisu: Rakennetaan yhtenäiset palvelupolut ja luodaan digitaalinen alusta, joka mahdollistaa eri asiantuntijoiden yhteisen työskentelyn ja tiedon jakamisen

Asiakaslähtöinen suunnittelu ja osallistaminen:

  • Työpajojen tulokset: Asiakkaiden näkemyksiä ja kokemuksia kuultiin ja osallisuuden tunnetta pyrittiin vahvistamaan. Työpajoissa todettiin, että asiakas voisi olla mukana suunnittelussa aktiivisemmin ja hyödyntää muun muassa digitaalisia välineitä suunnitelman tekemisessä
    • Ratkaisu: Asiakaspalautteen kautta osallistamisen vahvistaminen (esim. sähköiset kyselyt, -alustat). Varmistetaan, että asiakas on mukana oman hoitopolun suunnittelussa ja seurannassa

Digitaalisten työkalujen käyttö ja tiedon jakaminen:

  • Työpajojen tulokset: Digitalisaation hyödyntäminen palvelujen suunnittelussa ja seurannassa nousi tärkeäksi teemaksi. Digitaalisten työkalujen avulla voidaan vähentää paperityötä ja parantaa prosessien läpinäkyvyyttä.
    • Ratkaisu: Sähköinen hoitosuunnitelma ja seurantatyökalut, jotka mahdollistavat ajantasaisen tiedon jakamisen ja seurannan. Esimerkkinä terveys- ja hoitosuunnitelma, joka päivittyy ja tallentuu Kantaan, jolloin se on hyödynnettävissä reaaliaikaisesti ammattilaisten välillä organisaatiosta riippumatta

Koulutuksen ja osaamisen kehittäminen:

  • Työpajojen tulokset: Syntyi oivalluksia siitä, että hoitohenkilökunnan osaamisen kehittäminen on ratkaisevaa, jotta suunnitelmallisuus voidaan viedä käytäntöön tehokkaasti.
    • Ratkaisu: Monialaiset koulutukset ja työpajat, joissa perehdytään uusiin toimintamalleihin, digityökalujen käyttöön ja asiakaslähtöisyyteen. Lisäksi koulutus- tai perehdytyskokonaisuus uusille työntekijöille ja kokeneemmille asiantuntijoille

Palvelujen saavutettavuuden parantaminen:

  • Työpajojen tulokset: Erityisesti maaseutualueilla on tarpeen parantaa palvelujen saavutettavuutta. Digitaalisten työkalujen käyttöönoton lisäksi myös matalan kynnyksen palvelupisteet voivat edistää palveluiden tasa-arvoista saatavuutta

Hyvinvointitiedon ja -palveluiden yhdistäminen:

  • Työpajojen tulokset: Tärkeänä nähdään kolmannen sektorin, järjestöjen ja terveydenhuollon palveluiden yhdistäminen ja nivominen palvelu- ja hoitopolkuihin. Tällöin asiakasta / potilasta voidaan ohjata tarvittaessa kevyempien palveluiden piiriin raskaampien sijaan

Näiden ideoiden pohjalta voidaan kehittää yhtenäisiä ja asiakaslähtöisiä toimintamalleja, jotka tukevat palveluiden sujuvuutta, tehostavat palveluiden käyttöä sekä monialaista ja -toimijaista yhteistyötä sekä parantavat asiakaskokemusta.

Ratkaisun perusidea

Keski-Pohjanmaan Kestävän kasvun RRP2 -hankkeessa, investointi 1 tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista ja purkaa koronavirustilanteen aiheuttamaa hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. 

Toimintamalli keskittyy hoidon ja palvelujen suunnitelmallisuuden vahvistamiseen ja parantamiseen Keski-Pohjanmaan alueella. Tavoitteena on kehittää asiakaslähtöisiä, yhtenäisiä ja tehokkaita palveluprosesseja, jotka parantavat asiakkaiden kokemuksia ja hoidon vaikuttavuutta. 

Ratkaisussa yhdistetään moniammatillinen yhteistyö, digitaaliset työkalut ja osallisuus niin, että asiakas on aktiivisesti mukana omien suunnitelmien luomisessa ja seurannassa. Tämä luo sujuvammat ja selkeämmät palvelupolut, joissa eri asiantuntijat voivat tehokkaasti jakaa tietoa ja tehdä yhteistyötä.

Toimintamalli tähtää myös resurssien käytön tehokkuuteen ja kustannussäästöihin, sillä se perustuu selkeisiin prosesseihin ja digitaalisesti tuettuihin palvelukokonaisuuksiin, jotka vähentävät tarpeetonta työtä ja parantavat palveluiden saavutettavuutta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia on jalkautettu laajasti Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella vuosien 2023–2025 aikana. Mallin käyttöönottoa on edistetty konkreettisesti vierailemalla yksiköissä ja tiimitapaamisissa, joissa on esitelty suunnitelmallista työotetta sekä terveys- ja hoitosuunnitelman sisältöä ja hyötyjä ammattilaisten arjessa. Lisäksi mallia on tuotu esiin eri ammattilais- ja kehittämistapahtumissa, joissa henkilöstön kysymyksiin on vastattu ja hyviä käytäntöjä on jaettu vuorovaikutteisesti. Keskeisenä jalkauttamisen keinona on siis ollut koulutusten ja yksikkökohtaisten vierailujen järjestäminen, joiden tarkoituksena on vahvistaa henkilöstön osaamista ja sitoutumista suunnitelmalliseen työotteeseen.

Järjestetyt koulutukset ja yksikkökäynnit (tilanne 9.6.2025):

  • Yhteensä 192 osallistujaa on osallistunut suunnitelmallisen työote ja terveys- ja hoitosuunnitelmakoulutuksiin (THS).
  • Koulutuksiin osallistuneet ovat sitoutuneet viemään osaamista eteenpäin omiin yksiköihinsä (“koulutuslähettiläs”-periaate).
  • Koulutusten lisäksi on toteutettu 25 erillistä yksikkökäyntiä ja keskustelutapaamista. Näissä on käsitelty suunnitelmallisuuden toteutumista yksikkötasolla, THS hyödyntämistä omassa yksikössä, kehittämistarpeita ja koulutuksen sisältöjä. 
  • Terveys- ja hoitosuunnitelmaan perehdyttävän Intrasta löytyvän sivun kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti, nousten helmikuun 2024 lukemasta (113) 628:aan kesäkuussa 2025, mikä kertoo koulutustyön ja jalkauttamisen vaikuttavuudesta.

Toimintamallin jalkautusta on tuettu myös aktiivisella verkostoitumisella ja benchmarkaten. Kehittäjäkoordinaattori on ollut yhteydessä useiden muiden hyvinvointialueiden asiantuntijoihin ja osallistunut keskusteluihin suunnitelmallisen työotteen ja suunnitelmallisuuden kehittämisestä kansallisella tasolla. Kehittäjäkoordinaattori on mukana myös kansallisissa verkostoissa sekä oman hyvinvointialueen prosessien kehittämisen työryhmässä. Kansallinen verkostoituminen on mahdollistanut ideoiden vertailua ja hyvien käytäntöjen hyödyntämistä alueellamme.

Toimintamallin käyttöönottoa tuetaan lisäksi Howspace-verkkokoulutuksella sekä liittämällä koulutus koulutuskalenteriin. Suunnitelmallinen työote Soiten sote-palveluissa Howspace-koulutuskokonaisuus pilotoidaan syksyllä 2025. Viestintää on tehty sekä sisäisesti, että ulkoisesti. Johto on sitoutettu mallin ylläpitoon ja kehittämiseen osana strategista palvelurakennetta.

Häiriökysynnän tiekartan ja toimintasuunnitelman työstäminen aloitetaan elokuussa 2025 asiatuntijapalvelun tuella.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on helposti sovellettavissa muilla hyvinvointialueilla, joissa halutaan parantaa suunnitelmallisuutta, vähentää häiriökysyntää ja yhdenmukaistaa asiakassuunnitelmien käyttöä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämistyön myötä asiakkaiden palvelunkäyttö on muuttunut suunnitelmallisemmaksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi. Suunnitelmien (sis. terveys- ja hoitosuunnitelma) laatimisen jälkeen kokonaispalveluiden määrä on vähentynyt noin 18 %, hoitopäivien määrä jopa 40 %. Tämä viittaa siihen, että suunnitelmallisen työotteen myötä asiakkaita pystytäään ohjaamaan oikea-aikaisesti ja tehokkaammin juuri heidän tarpeisiinsa vastaaviin palveluihin.

Merkittävä muutos on havaittavissa myös kotihoidossa, jossa samat asiakkaat saavat aiempaa enemmän tukea. Samanaikaisesti lähipalveluiden käyttö on vähentynyt, mikä kertoo häiriökysynnän vähenemisestä ja paremmasta palveluohjauksesta. Malli tukee hoitotakuun toteutumista ja keventää raskaiden palvelujen kuormitusta.

Yllättävänä ja myönteisenä muutoksena voidaan pitää sitä, että suunnitelmia on alettu laatia laajemmin myös asiakasryhmille, jotka eivät aiemmin ole olleet suunnitelmallisen työn piirissä, kuten päihdepalveluiden tai erityistason hoitoyksiköiden asiakkaat. Tämä on vahvistanut palvelujen yhdenvertaisuutta ja tukenut organisaation sisäistä yhteistyötä.

Suunnitelmallinen työote on osoittautunut vaikuttavaksi myös organisaatiotasolla: ammattilaiset kokevat työnsä selkeämmäksi ja moniammatillinen yhteistyö on helpottunut, kun asiakasprosesseja ohjaa yhteinen suunnitelma. Digitaaliset välineet ovat tukeneet sekä asiakasosallisuutta että vaikuttavuuden seurantaa.