Teknologian käytön elinkaaren tehtävien ja vastuiden mallinnus
Teknologioiden käyttöönottoon ja käyttöön osallistuvat toimijat ja tehtävät kuvataan osallisuusmallinnuksen avulla teknologian käytön koko elinkaaren ajalta. Tavoitteena oli tehtävien tunnistaminen sekä roolien ja vastuiden selkiyttäminen.
Kotiin vietävien palveluiden tarve Päijät-Hämeessä kasvaa voimakkaasti tulevina vuosina väestön ikääntymisen vuoksi. Palveluiden järjestämisen ja tuottamisen tapoihin onkin etsittävä innovatiivisia ratkaisuja välittömästi. Asiakasmäärä kasvaa myös siksi, että palvelurakennetta on tarve kääntää suuntaan, jossa yhä suurempi osa ikäihmisistä asuu kotona. Samalla Päijät-Hämeen ja koko maan yhdeksi merkittävimmäksi sote-toiminnan vaarantavaksi haasteeksi on noussut koulutetun, soveltuvan ja alalla pysyvän hoitohenkilöstön saatavuus. Alueella on ammatissa toimivia ja valmistuvia lähihoitajia liian vähän suhteessa tarpeeseen, aiheuttaen kroonistuneen lähihoitajapulan.
Päijät-Sote laati syksyllä 2019 kokonaisvaltaisen muutosohjelman, joka käynnistyi alkuvuodesta 2020. Ohjelmaa toteutetaan osin STM:n rahoittamien rakenneuudistus- ja 'Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus' -hankkeiden kautta. KATI-ohjelmaan kuuluva KOHTI-hanke toteutetaan osana Päijät-Soten muutosohjelman kehityskärkeä 3, Tasapainoinen ja kustannustehokas palvelurakenne, ja sen sisällä osana tulosaluetta 3.1, Palvelurakennetta kevennetty ja kevyitä & ennaltaehkäiseviä palveluja vahvistettu. Kytkemällä hanke yhtymän laajaan muutosohjelmaan varmistetaan systemaattinen kehitystyö.
KOHTI-hanketta toteuttivat Päijät-Sotessa hanketiimi Kati Honkanen, Eveliina Kelahaara ja Jukka Grip. Osallisuusmallin rakentamisen tueksi tulivat Nordic Healthcare Groupin konsultit Sauli Hyväri ja Mikko Repka. Osallisuusmallin luominen tapahtui yhteistyössä monien sidosryhmien kanssa. Osallisuusmallinnuksen työstämiseksi pidettiin 20 työpajaa tai kokousta ja mallinnukseen osallistui yli 30 henkilöä, esimerkiksi kotihoidon esihenkilöitä ja työntekijöitä, kolmannen sektorin toimijoita ja yrityksiä. Lisäksi Päijät-Soten Teknologiayksikköä työstettiin mm. kahdessa toimialat ja tulosalueet yhdistävässä työpajassa tammikuussa 2022. Teknologiayksikön valmisteluun osallistui n. 50 henkilöä Päijät-Sotesta. Omaisten ja läheisten osallistaminen toteutettiin verkkokyselyllä.
Tavoitteena oli ottaa huomioon eri sidosryhmien tarpeet ja näkökannat ja toteuttaa teknologian käytön koko elinkaaren kattavien tehtävien mallinnus.
- selkiyttää teknologian käyttöönottoon liittyvät roolit ja vastuut
- tunnistaa teknologian käyttöönottoon tarvittava osaaminen ja sen hallinta läpi koko organisaation
- mallintaa teknologian käytön elinkaari, ideasta käytöstä poistamiseen asti
- muodostaa yhtymätasoisen Hyvinvointi- ja terveysteknologiapalveluyksikön (teknologiayksikkö) tehtävät osana teknologian elinkaarta
Arviointikysymykset:
- Miten mallinnus selkiytti erilaisten sidosryhmien rooleja ja vastuita?
- Miten mallinnus selkeytti osaamistarpeitten hahmottamisen ja hallinnan teknologian käytön eri vaiheissa organisaation tasolla?
- Millaisia prosesseja mallinnuksessa tunnistettiin teknologian käytön elinkaarella?
- Millaisia tehtäviä mallinnuksessa tunnistettiin/määritettiin yhtymätasoiselle teknologiayksikölle?
Päijät-sote on luonut HYTE-kärkien seurantaindikaattorit, joita seurataan hyvinvointialueen laajuisesti (kts. liite). Kyseisistä indikaattoreista KOHTI-hankkeen tuotosten piiriin kuuluu ainakin seuraavat mittarit:
Kokenut esteitä tai huolia sähköisten palveluiden käytössä (%), 65v täyttäneet
-osallisuusmallin avulla saadaan luotua sopivampia palveluita
Aktiivisesti järjestötoimintaan tms. osallistuvien osuus (%), yli 65 vuotiaat
-kolmannen sektorin systemaattinen mukaanottaminen parantaa mahdollisuuksia osallistua järjestötoimintaan
Itsestä huolehtimisessa vähintään suuria vaikeuksia kokevien osuus, % 75 v täyttäneet
-kotiin vietävät teknologiat auttavat itsensä huolehtimisesta
Itsensä yksinäiseksi tuntevien osuus, % 65 v täyttäneet
-kotiin vietävät virike- ja kommunikointiteknologiat auttavat yksinäisyyden tunteen vähentämisessä
Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvät hoitojaksot 65v täyttäneet / 10 000 vastaavan
-kotiin vietävät teknologiat ehkäisevät tapaturmia ja myös auttavat sattuneiden tapaturmien havaitsemisessa ja hälyttämisessä. Ne myös avustavat kuntoutuksessa.
Rahan puutteen vuoksi ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä tinkimään
joutuneiden osuus, % 65v täyttäneet
-palveluiden digitalisointi tuo palvelut paremmin ja halvemmin kaikkien saataville
Päivittäisen elämänsä turvattomaksi kokeneiden osuus, % 65v täyttäneet
Päivittäisen elämänsä turvattomaksi kokeneiden osuus, % 75v täyttäneet
-turvateknologia auttaa vähentämään turvattomuutta
-turvattomuuden tunteesta on helpompi raportoida ja huolet käsitellään tehokkaasti, kun roolit ja prosessit on selvillä
Lihavien osuus % 65 vuotta täyttäneet
-erilaiset jumppaohjelmat osana kotiin vietäviä palveluita
-ohjeistusta ja seurantaa digitaalisten palveluiden ja laitteiden avulla
Alkoholia liikaa käyttävien osuus (AUDIT C), % 65v täyttäneet
-sosiaalisten kontaktien lisääminen viriketeknologian avulla
-ohjeistusta ja seurantaa digitaalisten palveluiden ja laitteiden avulla
Jotta suunniteltu muutos saadaan aikaan, vaatii se käytännössä koordinoivan toimijan - teknologiayksikön - muodostamista hyvinvointiorganisaatioon. Yksikkö tulee olla riittävän hyvin resursoitu ja sillä tulee olla johdon tuki ja riittävästi toimivaltaa.
Hoitajan ja esihenkilön osalta käytännön ohjeistusta tullaan jalkauttamaan käsikirjan muodossa. Käsikirjassa on kuvattu mm. vastuut ja keskeiset toiminnot teknologian elinkaaren eri vaiheissa.
Asiakkaan ja omaisen suuntaan toiminnan tehostamista kommunikoidaan teknologiakansion muodossa. Kansio on asiakkaan kotona ja siinä on listattu käytössä olevat ratkaisut ja niihin liittyvät toimet, kuten viankorjausohjeet, yhteystiedot jne.
Myös yrityksille muutosta kommunikoidaan käsikirjan muodossa. Lisäksi yrityksiä velvoitetaan sitoutumaan palautteen keräämiseen ja käsittelyyn sekä osallistumaan ratkaisujen kouluttamiseen ja käyttöohjeiden laatimiseen. Erilaiset esittelytilaisuudet auttavat jakamaan tietoa ratkaisusta ja vähentämään muutosvastarintaa.
Kolmannen sektorin osalta järjestökoordinaattorin roolin perustaminen hyvinvointialueelle lienee tärkein yksittäinen parannus. Järjestökoordinaattori toimii teknologiayksikön alaisuudessa tai vähintäänkin tiiviissä yhteistyössä sen kanssa. Lisäksi kolmannen sektorin rooli esittely- ja koulutustilaisuuksien järjestämisessä, viestimisessä sekä palutteen keräämisessä tulee olemaan merkittävä.
Kohde-/sidosryhminä mallinntamisen aikana olivat:
Ikääntynyt ja lähiomainen
-kotihoidon asiakas ja hänen lähiomaisensa
Organisaatio
-sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjä, tässä tapauksessa Päijät-Sote
Lähityöntekijä
-kotihoidon hoitajat sekä esihenkilöt
Teknologiayritys
-teknologisen ratkaisun toteuttaja
Kolmas sektori
-järjestöt, liitot, yhdistykset, seurat, vapaaehtoistoiminta jne.
Sidosryhmien osallistaminen tapahtui työpajojen, Teams-haastatteluiden ja verkkokyselyn avulla.
Osallisuusmallin pohjana hyödynnettiin IkäOTe-hankkeessa 2015-2017 kehitettyä osallistavaa toimintamallia. Osallisuusmalli koostui alunperin IkäOTe-mallissa olevasta neljästä sidosryhmästä: 1) Ikääntynyt ja lähiomainen, 2) Organisaatio, tässä tapauksessa Päijät-Sote, 3) Lähityöntekijä ja 4) Teknologiayritys. Viides sidosryhmä lisättiin projektin alkuvaiheessa: 5) Kolmas sektori. IkäOTe-mallissa teknologioiden käyttöönottoon liittyvät tehtävät jaetaan neljään vaiheeseen: 1) Ennen käyttöönottoa, 2) Käyttöönotto, 3) Käytön aikainen. 4) Käytön jälkeinen vaihe. Myös käytön vaiheisiin lisättiin yksi vaihe lisää: Esikarsinta.
Erilaiset prosessikaaviot olivat yhtenä keskeisenä tuotoksena työpajoista ja niitä on kuvattu oheisessa liitteessä.
Keskeisinä tuotoksina ovat osallisuusmalli sekä teknologiayksikkö.
Osallisuusmallin rakentaminen on visualisoitu oheisessa liitteessä.
Osallisuusmalli on saanut erittäin positiivisen vastaanoton KATI-ohjelman esittelytilaisuuksissa. Tilaisuuksien tuloksena on perustettu THL:n vetämä työryhmä, jonka tehtävänä on jakaa tietoa teknologiayksikkötarpeista sekä suunnitella yhteistyötä hyvinvointialueiden teknologiayksiköiden välillä.
Hankkeen tuotoksia aletaan laittaa käytäntöön syksystä 2022 lähtien.
KOHTI-hankkeessa päädyttiin tuottamaan teknologian käytön elinkaaren aikainen osallisuusmalli. Osallisuusmallinnuksen yhteydessä tehtiin myös Päijät-Soten yhtymätasoista Teknologiayksikköä ja osana mallinnusta tunnistettiin tehtäviä ja rooleja Teknologiayksikölle. Tavoitteena kansallinen yhteistyö teknologiayksiköiden välillä, kokemusten ja oppien tehokas jakaminen.
Tiedon jakaminen toimijoiden kesken (esim. KATI-ohjelman tilaisuudet) on erittäin tärkeää.