Terapiat etulinjaan - toimintamalli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan toimintamalli pohjautuu yleiseen Terapiat Etulinjaan toimintamalliin.
Toimintamallin nimi
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan toimintamalli pohjautuu yleiseen Terapiat Etulinjaan toimintamalliin.
Terapiat Etulinjaan toimintamalli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella:
Terapiat etulinjaan -toimintamalli pyrkii parantamaan perustason mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta ja prosesseja tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Hanke käynnistyi HUS:n koordinoimana Etelä-Suomen yhteistyöalueella vuonna 2020 ja laajeni kansalliseksi toimintamalliksi vuonna 2022. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tämän toimintamallin käyttö perustuu yleiseen Terapiat Etulinjaan -toimintamalliin.
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa tavoitteena on tarjota konkreettisia strategioita mielenterveyskriisien hallintaan ja systemaattista lähestymistapaa psykososiaalisten hoitojen prosessin kehittämiseen.
Toimintamallissa keskeisiä osa-alueita ovat palveluiden porrastaminen, digitaaliset ratkaisut, tiedolla johtaminen sekä yhteiskehittäminen. Toimintamalli pyrkii varmistamaan, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on tarvittavat työkalut mielenterveyden tukemiseen, jotta apua voidaan tarjota nopeasti, riippumatta siitä, missä asiakas hakeutuu avun piiriin.
Toimintamalli otettiin käyttöön Vantaalla ja Keravalla alueellisesti kaupunkikohtaisesti soveltaen syyskuussa 2022. Hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa on pyritty luomaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle yhteneväinen toimintamalli.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Terapiat etulinjaan toimintamallin menetelmistä on otettu käyttöön Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa:
Lapset:
Cool Kids
Nuoret:
Nuorten ohjattu omahoito-ohjelma
IPC
Cool Kids
Kokonaisuuden koordinointiin alueella liittyvät seuraavat osa-alueet:
-Menetelmäkohtaiset koulutukset
-Menetelmäkohtaiset mentoroinnit: IPC ja omahoito-ohjelmat, Cool Kidsin osalta mentorointi selvittelyssä
-Toimintamallin jalkauttaminen ja juurruttaminen
Aikuiset:
Hoitoonohjaus: hoidonporrastus, hoidontarpeen arviointi, terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen käyttö
Ohjatun omahoidon koulutukset, sekä taitopajaharjoittelu
Kognitiivisen lyhytterapian koulutukset (KLT), sekä niihin liittyvät ammattilaisten menetelmäohjaukset
KLT koulutuksista valmistuneiden mentorointi
Toimintamallin jalkauttaminen ja juurruttaminen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön aikuisten palveluissa ohjatun omahoidon terveysasemien yleisvastaanotoilla syyskuussa 2022. Syyskuussa 2022 otettiin käyttöön myös Terapianavigaattori ja ensijäsennys hoitoonohjauksen tueksi. Ohjatulle omahoidolle luotiin omat kalenteri ajanvaraukset potilastietojärjestelmä Apottiin eli ensijäsennyksen tekijä pystyy varamaan suoraan ajan ohjattuun omahoitoon. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toiminta on laajentunut kaikille terveysasemille vuoden 2023 aikana.
Päihdepoliklinikoilla on koulutettu tähän mennessä kymmenen KLT -lyhytterapeuttia. Kognitiivisen lyhytterapian menetelmät ovat sopineet hyvin päihdepoliklinikan työhön. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on todettu, että päihdepoliklinikalla asiakkaat hyötyvät kahden jakson hoitokokonaisuudesta; riippuvuuden hoito yhdistettynä oirekohtaiseen hoito-ohjelmaan. Tämä on vähentänyt tarvetta lähettää asiakkaita jatkohoitoon perustason MT-palveluihin.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella aikuisten ryhmähoidot ovat olleet keskeinen osa hoitovalikoimaa ja Terapiat Etulinjaan toimintamallin myötä ryhmähoitojen valikoimaan on tullut uutena KLT ryhmät (esimerkiksi masennus, ahdistus, unettomuus). KLT hoitojakson rakenne on koettu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimivaksi ja asiakaspalaute on ollut pääsääntöisesti myönteistä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terapiakoordinaattori on koonnut HUS KLT materiaalien pohjalta työkirjat, joita on hyödynnetty ryhmissä. Koska työkirjat on koettu tarpeellisiksi ryhmissä, niistä tullaan tekemät painetut versiot ryhmien käyttöön.