Tunnista lapsen sosiaalihuollon tai suojelun tarve ja toimi - herätteet työn tueksi

Tämä työkalu on tarkoitettu sosiaalihuollon tuen tarpeen tunnistamiseen ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsia, nuoria ja perheitä.  

Toimintamallin nimi
Tunnista lapsen sosiaalihuollon tai suojelun tarve ja toimi - herätteet työn tueksi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tämä työkalu on tarkoitettu sosiaalihuollon tuen tarpeen tunnistamiseen ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsia, nuoria ja perheitä.  

Toteutuspaikka
Lappi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anni Partanen

Luotu

22.09.2023

Viimeksi muokattu

22.09.2023
Ratkaisun perusidea

Monialainen ja moniammatillinen yhteistyö sosiaalihuollon, terveydenhuollon sekä muiden toimijoiden välillä vaatii vahvistamista. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen eri hankkeissa ja selvityksissä on tuotu esiin, etteivät ammattilaiset tunne riittävästi toisten tekemää työtä, jotta he voisivat ohjata asiakkaita oikean avun ja tuen piiriin. Erityisesti haavoittuvaisessa asemassa olevien ihmisten monialaisten palveluiden tarve saattaa jäädä huomaamatta. Yhtenä ratkaisuna tähän on tehdä sosiaalityötä ja sosiaalihuollon palveluita näkyväksi esimerkiksi tuottamalla erilaista materiaalia työn tueksi.

Tavoitteena on, että ammattilaisten osaaminen vahvistuu ja toimintatavat jäsentyvät.

Toimintaympäristö

Lasten sosiaalihuollon tai suojelun tarpeen tunnistamisen työkalun tavoitteena on tukea ja auttaa ammattilaisia tunnistamaan tilanteita, joissa tulisi ottaa yhteyttä sosiaalihuoltoon. Työkalu tukee myös ammattilaisten sosiaalihuolto- ja lastensuojelulain mukaista ilmoitus- ja yhteydenottovelvollisuutta. 

Tämän työkalun pohjana on Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa tuotettu sosiaalihuollon tuen tarpeen tunnistamisen työkalu. 

Työkalu vahvistaa monialaista yhteistyötä eri ammattilaisten välillä ja ohjaa ammattilaisia toimimaan tilanteessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työkalun kohderyhmänä ovat ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään lapsia, nuoria ja perheitä. Työkalun toteuttamiseen on saatu tukea hankkeen eri ammattilaisilta sekä käytännön opetusjaksolla olleilta sosiaalityön opiskelijoilta.  

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työkalu on tuotettu sekä sähköiseen että painettuun muotoon. Sekä aikuisten että lasten sosiaalihuollon tuen tarpeen tunnistamisen työkaluja on jalkautettu laajasti sähköpostijakelulla Lapin Hyvinvointialueen toimijoille (sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen ammattilaiset) sekä myös muille Lapin alueella toimiville ilmoitusvelvollisille tahoille kuten sivistystoimi (lapin kunnat), nuorisotyö, poliisi, seurakunnat. Ammattilaisten on mahdollista tilata paperista verisiota tilauslomakkeella. Syyskuun loppuun mennessä tilausksia on saapunut 50 kappaletta. 

Työkaluja on esitelty erilaisissa tilaisuuksissa perhekeskusverkoston työpajoista sosiaali-  ja terveysturvan syyspäiville. Materiaalia hyödynnetään myös osana Lapin alueella syksyn aikana toteuttavaa palvelutarpeen arvioinnin valmennuskokonaisuutta, joka on suunnattu aikuis- ja perhesosiaalityön ammattilaisille. 

   

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työkalujen julkaisusta on lyhyt aika, että varsinaisia tuloksia ei pysty vielä arvioimaan. Palaute työkaluista on ollut hyvää, työvälineitä on pidetty erittäin tarpeellisina ja selkeinä, joka tukee käytännön työntekijöitä arjen työssä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli tukee sosiaalihuoltolain mukaista tuen tarpeen tunnistamista sekä ilmoitus- ja yhteydenottovelvollisuutta sosiaalihuoltoon. Työkalu voidaan ottaa sellaisenaan käyttöön missä tahansa yksikössä, jossa kohdataan lapsia, nuoria ja perheitä,  joilla voi olla tarve sosiaalihuollon palveluille. 

Kansikuva
Kuva lapsen sosiaalihuollon tuen tarpeen tunnistamisen työkalusta

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä