Työhyvinvoinnin kehittäminen Ilmajoen akuuttiyksikössä

Osana vetoa ja pitoa- valmennusta (STM) Ilmajoen akuuttiyksikön työhyvinvointia pyrittiin parantamaan koko työyhteisössä osallistamalla kaikki työntekijät yhteisiin toimintoihin. 

Toimintamallin nimi
Työhyvinvoinnin kehittäminen Ilmajoen akuuttiyksikössä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Osana vetoa ja pitoa- valmennusta (STM) Ilmajoen akuuttiyksikön työhyvinvointia pyrittiin parantamaan koko työyhteisössä osallistamalla kaikki työntekijät yhteisiin toimintoihin. 

Toteutuspaikka
Työyhteisössä, työpaikalla, vapaa-ajalla.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Ilmajoki
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

28.11.2024

Viimeksi muokattu

11.12.2024
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perusideana on, että jokaisella työntekijällä työyhteisössä on mahdollisuus osallistua yhteisiin toimintoihin ja niiden suunnitteluun.

Osastolla on aikaisemmin ollut muutama henkilö, jotka ovat olleet aktiivisia järjestäjiä lähes kaikissa tapahtumissa. Tähän oli toivottu muutosta, jonka myötä lähdettiin jakamaan vastuuta kaikille. 

Alkuvuodesta osastotunnilla käytiin läpi tulevan vuoden tapahtumat. Näihin päätettiin yhteisesti omat työryhmät ja vastuuhenkilöt sekä ideoitiin tapahtumien pääkohdat. Lisäksi henkilöstöltä kerättiin ehdotuksia yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Näitä ehdotuksia lähdettiin purkamaan työyhteisön kesken ennen kesää ja toteutus aloitettiin syksyllä.

Toimintaympäristö

Ilmajoen sotekeskuksen akuuttiyksikössä koettiin keväällä 2024 monia muutoksia ja tapahtumia joiden vuoksi työyhteisön työilmapiiri ja työssäviihtyvyys laskivat. Lisäksi taustalla olivat raskaat koronavuodet, työyksikön muutto uusiin tiloihin ja vuoden 2023 alussa yksikön siirtyminen Etelä-Pohjanmaan Hyvinvointialueen alaisuuteen, jotka kaikki osaltaan lisäsivät henkistä kuormaa arjen keskelle.

Tavoitteena oli työhyvinvoinnin palauttaminen entiselle, hyvälle tasolle ja työhön ryhdyttiin koko työyksikön voimalla. Tarkoituksena oli yhteisöllisyyden kasvattaminen ja kaikkien työntekijöiden osallistaminen työyhteisön toimintaan.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on Ilmajoen akuuttiyksikön kaikki vakituiset ja määräaikaiset työntekijät.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin ylläpidon kannalta jatkossa käydään läpi vuosittain alkuvuodesta osastotunnilla tulevan vuoden tapahtumat työryhmineen. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tulosten arviointi saatiin työterveyshuollon tekemällä kyselyllä, joka tehtiin ensimmäisen kerran keväällä 2024 ja uusittiin syksyllä 2024. 

Tavoitteena oli, että jokainen työyhteisössä kokee työilmapiirin vähintään hyväksi sekä se, että jokainen kokee yhteistyön työyhteisössä vähintään hyväksi. 

Työterveyshuollon tekemän kyselyn mukaan sekä työyhteisön työilmapiiri että yhteistyö paranivat olennaisesti. Lisäksi tunne työpaikan veto- ja pitovoimasta lisääntyi merkittävästi. Kun keväällä kysyttiin, kuinka todennäköisesti suosittelisit työpaikkaa ystävälle (vaihtoehdot 1-10), vastausten keskiarvo oli 6,8. Syksyllä tehdyssä kyselyssä vastausten keskiarvo nousi jopa 8,2:een.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kannattaa kokeilla eri tapoja osallistaa erilaisia työntekijöitä. Toisille voi esimerkiksi olla helpompaa tuoda mielipiteitään julki pienemmissä ryhmissä.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä