Työkyvyn tuen tiimi / Kymenlaakso
Työkyvyn tuen tiimissä arvioidaan moniammatillisesti työttömien työnhakijoiden työkykyä ja kuntoutustarvetta. Palvelu toteutetaan monialaisessa yhteistyössä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten, TE-palveluiden sekä Kelan kesken.
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän, eli Kymsoten, tehtävänä on järjestää ja tuottaa kaikille maakunnan asukkaille yhdenvertaiset ja helposti saavutettavat sote-palvelut. Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.
Kymenlaaksossa työkyvyn tuen tiimi on osa Monialaisen työelämäpalvelun toimintaa. Monialaisen työelämäpalvelun tehtävänä on edistää pitkään työtä hakeneiden asiakkaiden työllistymistä sekä kuntouttaa ja aktivoida asiakasta räätälöityjen palvelupolkujen turvin. Asiakkaille tarjotaan työllistymistä tukevaa, asiakaslähtöistä monialaista palvelua, joka muodostuu TE-toimiston, Kelan ja Kymsoten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä Kymenlaakson kuntien näitä täydentävistä palveluista. Työkyvyn tuen tiimi, eli Työkykytiimi, puolestaan tarjoaa Monialaisen työelämäpalvelun asiakkaille laaja-alaisia ja moniammatillisia työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointeja. Monialaisen työelämäpalvelun toiminta toteutetaan Kymsoten työelämäpalvelujen, Kaakkois-Suomen TE-toimiston ja Kelan yhteisissä toimipaikoissa Kouvolassa, Haminassa ja Kotkassa. Toiminta perustuu toimijoiden väliseen yhteistyösopimukseen.
Työkykyä tukemassa Kymenlaakso -hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut työkyvyn tuen tiimin toimintamallin jatkokehittäminen, yhdenmukaistaminen ja jalkauttaminen. Tällä tavoitellaan työ- ja toimintakyvyn arviointiprosessien selkeytymistä ja vaikuttavuuden parantamista. Hanke toimii vuodet 2021-2022.
Kymenlaaksossa Työkykytiimi on toiminut vuoden 2019 kesäkuusta lähtien, lähes yhtä kauan kuin Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote) on toiminut. Toiminta on vakiintunut, mutta tarvitsee yhdenmukaistamista, kehittämistä ja jalkauttamista organisaatiossa.
Kymenlaaksossa tarvitaan toimenpiteitä osatyökykyisten työttömien työllistymiseen, työttömyyden pitkittymisen ehkäisyyn ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämäosallisuuden tukeen. Työkyvyn ylläpitämisen näkökulmasta Kymenlaakson lähtötilanne on haasteellinen. Alueen aikuisväestön työttömyys on maan suurimpia ja syrjäytymisriskissä olevia nuoria aikuisia on eniten koko maahan verrattuna.
Työkykyä tukemassa Kymenlaakso -hankkeen projektipäällikkö, kehittäjä fysioterapeutti ja kehittäjä työhönvalmentaja vievät kehittämistyötä eteenpäin. Keskeisessä roolissa kehittämistyössä ovat myös Työkykytiimin ammattilaiset ja laajemmin Monialainen työelämäpalvelu, joka koostuu Kymsoten työelämäpalveluista, TE-palveluista sekä Kelan toimijoista.
Työkykytiimin kehittämistyön tavoitteita ovat:
- Työkyvyn tuen tarve tunnistetaan palveluissa
- yhdenmukainen tiimin toiminta eri toimipisteissä
- Työkykytiimin toiminta tunnetaan ja tiimiä osataan hyödyntää työttömien työnhakijoiden työkyvyn arvioinnissa ja työllistymisen tukena
- Työkykytiimillä on selkeä rooli työllistymisen tuen palvelukokonaisuudessa
- oikeat asiakkaat ohjautuvat Työkykytiimiin oikea-aikaisesti
- Työkykytiimin toiminta edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä tai eteenpäin siirtymistä
- yhtenäinen ja optimaalinen työkyvyn arviointi
- asiakkaiden osallistuminen omaan työkyvyn arviointiin ja työllistymisen edistämiseen on lähtötilannetta suurempaa
Ennen kehittämistyön aloittamista on tehty nykytila-analyysi, joka on pitänyt sisällään keskusteluja, havainnointia ja kyselyjä. Tämän pohjalta on laadittu IMS-prosessikuvaus nykytilasta sekä asetettu tarpeet kehittämistyölle. Kehittämistyön kuluessa seurataan muutoksen onnistumista samoilla menetelmillä. Lisäksi seurataan Monialaisen työelämäpalvelun asettamien mittareiden saavuttamista (mm. työllistymisaste, asiakasmäärät, aktivointiaste). Tarkoitus on myös löytää keino seurata asiakkaiden läpimenoaikoja työkyvyn tuen tiimissä.
Keinoina muutoksen saavuttamiseksi ovat mm. työpajat, yhteiset keskustelut, kirjallisten materiaalien tuottaminen, IMS-prosessikaavion laatiminen / päivittäminen ja palvelumuotoilu.
Hankkeen kehittämistyö keskittyy työkyvyn tuen tiimin juurruttamiseen, kehittämiseen sekä kolmen eri toimipisteen käytäntöjen yhdenmukaistamiseen. Toiminnan juurruttamiseen tähdätään mm. seuraavilla toimenpiteillä:
- Työkyvyn tuen tarpeen tunnistamisen osaamisen lisäämisellä
- Työkyvyn tuen tiimin asiakaskriteereiden tarkentamisella
- Moniammatillisen ja monialaisen yhteistyön kehittämisellä
- Asiakasosallisuuden lisäämisellä
- Työ- ja toimintakyvyn arvioinnin menetelmien kehittämisellä
- Työkyvyn tuen suunnitelman ja työkyvyn arvioinnin yhteenvedon kehittämisellä
- Verkostomaisesti toimivan työkyvyn tuen tiimin johtamisen kehittämisellä
Työkykytiimin asiakkaita ovat Kymenlaaksossa asuvat työttömät työnhakijat, jotka tarvitsevat työ- ja toimintakyvyn laajaa arviointia sekä suunnitelmaa / toimenpiteitä työllistymisen tueksi eivätkä ole tulleet autetuksi muilla työllistymisen tuen palveluilla.
Hankkeessa toimii asiakasraati kehittämistyön tukena ja hankkeen kehittämistyössä on mukana kokemusasiantuntija. Myös Kymsoten Prototyypit -online yhteisöä hyödynnetään kehittämistyössä. Hankkeessa myös pilotoidaan kokemusasiantuntijan tukityötoimintaa osana Työkykytiimissä tehtävää työtä.