Työkyvyn tuen tiimissä arvioidaan moniammatillisesti työttömien työnhakijoiden työkykyä ja kuntoutustarvetta. Palvelu toteutetaan monialaisessa yhteistyössä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten, TE-palveluiden sekä Kelan kesken.

Toimintaympäristö **

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän, eli Kymsoten, tehtävänä on järjestää ja tuottaa kaikille maakunnan asukkaille yhdenvertaiset ja helposti saavutettavat sote-palvelut. Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. 

Kymenlaaksossa työkyvyn tuen tiimi on osa Monialaisen työelämäpalvelun toimintaa. Monialaisen työelämäpalvelun tehtävänä on edistää pitkään työtä hakeneiden asiakkaiden työllistymistä sekä kuntouttaa ja aktivoida asiakasta räätälöityjen palvelupolkujen turvin. Asiakkaille tarjotaan työllistymistä tukevaa, asiakaslähtöistä monialaista palvelua, joka muodostuu TE-toimiston, Kelan ja Kymsoten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä Kymenlaakson kuntien näitä täydentävistä palveluista. Työkyvyn tuen tiimi, eli Työkykytiimi, puolestaan tarjoaa Monialaisen työelämäpalvelun asiakkaille laaja-alaisia ja moniammatillisia työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointeja. Monialaisen työelämäpalvelun toiminta toteutetaan Kymsoten työelämäpalvelujen, Kaakkois-Suomen TE-toimiston ja Kelan yhteisissä toimipaikoissa Kouvolassa, Haminassa ja Kotkassa. Toiminta perustuu toimijoiden väliseen yhteistyösopimukseen. 

Työkykyä tukemassa Kymenlaakso -hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut työkyvyn tuen tiimin toimintamallin jatkokehittäminen, yhdenmukaistaminen ja jalkauttaminen. Tällä tavoitellaan työ- ja toimintakyvyn arviointiprosessien selkeytymistä ja vaikuttavuuden parantamista. Hanke toimii vuodet 2021-2022. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kymenlaaksossa Työkykytiimi on toiminut vuoden 2019 kesäkuusta lähtien, lähes yhtä kauan kuin Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote) on toiminut. Toiminta on vakiintunut, mutta tarvitsee yhdenmukaistamista, kehittämistä ja jalkauttamista organisaatiossa. 

Kymenlaaksossa tarvitaan toimenpiteitä osatyökykyisten työttömien työllistymiseen, työttömyyden pitkittymisen ehkäisyyn ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämäosallisuuden tukeen. Työkyvyn ylläpitämisen näkökulmasta Kymenlaakson lähtötilanne on haasteellinen. Alueen aikuisväestön työttömyys on maan suurimpia ja syrjäytymisriskissä olevia nuoria aikuisia on eniten koko maahan verrattuna.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Työkykytiimin toiminnan nykytila-analyysissä havaittiin mm. seuraavia kehittämistarpeita: 

  • Kolmen eri kunnan alueella toimivien työkykytiimin toimintaa tulee yhdenmukaistaa, jotta asiakkaat saavat saman palvelun riippumatta toimipisteestä ja hyväksi havaitut käytännöt saadaan käyttöön kaikissa toimipisteissä
  • Työkykytiimin asiakassegmentointia ja asiakasohjausta tulee tarkentaa, jotta oikeat asiakkaiden asiat tulisi hoidettua oikea-aikaisesti ja ammattilaisten resurssit saataisiin kohdennettua oikein
  • Työkyvyn tuen suunnitelmaa tulee kehittää ja yhdenmukaistaa, jotta työkyvyn tuen tiimin toiminta olisi selkeämpi osa työkyvyn tuen kokonaisprosessia
  • Tiimin johtamista tulee kehittää entisestään, sillä monialainen yhteistyö asettaa erityisen suuret vaatimukset toiminnan johtamiselle
  • Kahdensuuntaisia konsultointikäytäntöjä tulee kehittää entisestään, jotta asiakkaan kokonaistilanne pystytään työkyvyn tuen tiimissä arvioimaan kattavasti ja jotta Työkykytiimin osaamista pystytään hyödyntämään myös muissa yksiköissä
  • Tiedonkulkua ja moniammatillista yhteistyötä tulee kehittää entisestään, sillä nämä ovat avainasemassa asiakkaan asioiden hoitamisen onnistumisessa ja työkyvyn tuen prosessin sujuvassa etenemisessä
  • Asiakkaiden osallisuutta tulee lisätä, jotta työkyvyn arviointi ja tukeminen olisi vaikuttavaa
  • Asiakasvastaavamallia tulee tarkastella uudelleen ja käytäntöä terävöittää, jotta asiakas saisi tarvitsemansa avun ja tuen oikea-aikaisesti
  • Työkyvyn tuen keinoja tulee vahvistaa, esim. työhönvalmennuksen menetelmin, jotta saisimme tuettua asiakkaiden työllistymistä entistä paremmin
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työkykyä tukemassa Kymenlaakso -hankkeen projektipäällikkö, kehittäjä fysioterapeutti ja kehittäjä työhönvalmentaja vievät kehittämistyötä eteenpäin. Keskeisessä roolissa kehittämistyössä ovat myös Työkykytiimin ammattilaiset ja laajemmin Monialainen työelämäpalvelu, joka koostuu Kymsoten työelämäpalveluista, TE-palveluista sekä Kelan toimijoista. 

Tavoiteltu muutos

Työkykytiimin kehittämistyön tavoitteita ovat: 

  • Työkyvyn tuen tarve tunnistetaan palveluissa
  • yhdenmukainen tiimin toiminta eri toimipisteissä
  • Työkykytiimin toiminta tunnetaan ja tiimiä osataan hyödyntää työttömien työnhakijoiden työkyvyn arvioinnissa ja työllistymisen tukena
  • Työkykytiimillä on selkeä rooli työllistymisen tuen palvelukokonaisuudessa
  • oikeat asiakkaat ohjautuvat Työkykytiimiin oikea-aikaisesti
  • Työkykytiimin toiminta edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä tai eteenpäin siirtymistä
  • yhtenäinen ja optimaalinen työkyvyn arviointi
  • asiakkaiden osallistuminen omaan työkyvyn arviointiin ja työllistymisen edistämiseen on lähtötilannetta suurempaa
Muutoksen mittaaminen

Ennen kehittämistyön aloittamista on tehty nykytila-analyysi, joka on pitänyt sisällään keskusteluja, havainnointia ja kyselyjä. Tämän pohjalta on laadittu IMS-prosessikuvaus nykytilasta sekä asetettu tarpeet kehittämistyölle. Kehittämistyön kuluessa seurataan muutoksen onnistumista samoilla menetelmillä. Lisäksi seurataan Monialaisen työelämäpalvelun asettamien mittareiden saavuttamista (mm. työllistymisaste, asiakasmäärät, aktivointiaste). Tarkoitus on myös löytää keino seurata asiakkaiden läpimenoaikoja työkyvyn tuen tiimissä. 

Toteutussuunnitelma

Keinoina muutoksen saavuttamiseksi ovat mm. työpajat, yhteiset keskustelut, kirjallisten materiaalien tuottaminen, IMS-prosessikaavion laatiminen / päivittäminen ja palvelumuotoilu. 

Hankkeen kehittämistyö keskittyy työkyvyn tuen tiimin juurruttamiseen, kehittämiseen sekä kolmen eri toimipisteen käytäntöjen yhdenmukaistamiseen. Toiminnan juurruttamiseen tähdätään mm. seuraavilla toimenpiteillä:

  • Työkyvyn tuen tarpeen tunnistamisen osaamisen lisäämisellä
  • Työkyvyn tuen tiimin asiakaskriteereiden tarkentamisella 
  • Moniammatillisen ja monialaisen yhteistyön kehittämisellä
  • Asiakasosallisuuden lisäämisellä
  • Työ- ja toimintakyvyn arvioinnin menetelmien kehittämisellä
  • Työkyvyn tuen suunnitelman ja työkyvyn arvioinnin yhteenvedon kehittämisellä
  • Verkostomaisesti toimivan työkyvyn tuen tiimin johtamisen kehittämisellä
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Työkykytiimin asiakkaita ovat Kymenlaaksossa asuvat työttömät työnhakijat, jotka tarvitsevat työ- ja toimintakyvyn laajaa arviointia sekä suunnitelmaa / toimenpiteitä työllistymisen tueksi eivätkä ole tulleet autetuksi muilla työllistymisen tuen palveluilla. 

Hankkeessa toimii asiakasraati kehittämistyön tukena ja hankkeen kehittämistyössä on mukana kokemusasiantuntija. Myös Kymsoten Prototyypit -online yhteisöä hyödynnetään kehittämistyössä. Hankkeessa myös pilotoidaan kokemusasiantuntijan tukityötoimintaa osana Työkykytiimissä tehtävää työtä. 

Ratkaisun perusidea **

Kymenlaakson mallissa työkyvyn tuen tiimi, eli Työkykytiimi toimii osana Monialaisen työelämäpalvelun toimintaa ja toteutetaan yhdessä Kymsoten sosiaali- ja terveyspalvelujen, TE-palvelujen ja Kelan kanssa. Työkykytiimissä koordinoidaan työttömien työnhakijoiden monialaisia työ- ja toimintakyvyn sekä terveydentilan selvittelyjä sekä tuetaan asiakasta yksilöllisen kuntoutumissuunnitelman toteuttamisessa. 

Työkykytiimillä on kolme toimipistettä Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Muiden kuntien alueella asuvat asukkaat voivat käyttää näitä toimipisteitä. Tiimiin kuuluu sosiaaliohjaajia, TE-asiantuntijoita, ylilääkäri, terveydenhoitajia, fysioterapeutti, Kelan työkykyneuvoja ja psykologi (Kotkassa ja Haminassa). Lisäksi yksilövalmentajat ja yrityskoordinaattori ovat Työkykytiimin tukena. 

Työkykytiimi toimii sekä konsultoitavana yksikkönä, että asiakastyötä tekevänä yksikkönä. Asiakkaat ohjautuvat tiimiin pääsääntöisesti Monialaisen työelämäpalvelun sosiaaliohjaaja - TE-asiantuntija työparin kautta. Asiakkaita voi ohjautua myös työttömien terveydenhoitajien / fysioterapeutin kautta tai yhteistyökumppaneiden ohjaamana. Ohjaaminen tapahtuu yhteisesti keskustelemalla Työkykytiimin konsultaatioajalla tai yhteydenotolla (sähköposti / puhelin). Konsultaatioajalla keskustelussa on mukana Työkykytiimin eri ammattilaisia TE-palveluista, sosiaalihuollosta, terveydenhuollosta ja Kelasta. 

Asiakas voi ohjautua Työkykytiimiin silloin, kun asiakkaan työ- ja toimintakyvyssä tunnistetaan alenemaa tai asiakas ei pysty osallistumaan TE-toimiston palveluihin tai kuntouttavaan työtoimintaan terveydentilansa tai toimintakyvyn heikkouden vuoksi. Moniammatillinen työkyvyn arviointi voi olla tarpeen myös silloin, jos asiakkaan tilanteessa havaitaan työkyvyttömyyden uhka tai aiemmat selvittelyt eivät ole tuottaneet ratkaisua asiakkaan tilanteeseen. Toisinaan myös asiakkaan kokonaistilanteen arviointi sekä tutkimuksen, hoidon ja kuntoutumisen suunnittelu on tehtävä ennen työllistymisprosessin eteenpäin viemistä. Varsinaisia kriteereitä Työkykytiimiin ohjautumiseksi ei ole, vaan keskeistä on se, että perinteiset selvittelyt (terveystarkastus, aiemmat lääkärinlausunnot ym.) eivät ole tuottaneet ratkaisua asiakkaan tilanteeseen. Työkykytiimiin ohjautumisen helpottamiseksi voi hyödyntää Työkykytiimiin ohjautumisen liikennevaloja ja työkyvyn tuen tarpeen tunnistamiseen puolestaan muistilistaa.  

Työkyvyn tuen tiimin asiakkuuden vaiheet: 

  1. Työkyvyn tuen tarpeen tunnistaminen ja asiakkaaksi ohjautuminen yhteisen keskustelun kautta
  2. Nykytilanteen sekä työ- ja toimintakyvyn kartoittaminen työkyvyn tuen tiimissä moniammatillisesti
  3. Tarpeen mukaan työkyvyn lisäselvitykset terveydenhuollossa
  4. Tarpeen mukaan kuntoutuksen toimet
  5. Yhteenvedon sekä jatkosuunnitelman laatiminen, asiakkuuden päättyminen työkyvyn tuen tiimissä 

Työkyvyn arviointia täydennetään koko prosessin ajan tarpeen mukaan myös esim. kuntouttavassa työtoiminnassa. Työkyvyn tuen tiimi tekee myös jatkuvaa moniammatillista yhteistyötä sekä verkostoyhteistyötä asiakkaan selvittelyjen tukena. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toiminta on saatu osaksi Monialaisen työelämäpalvelun toimintaa ja sille on varattu resurssit. Toimintamalli siirtyy hyvinvointialueelle.