Työkyvyn tuen tiimi / Työkykyohjelman laajennus, Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P3)

Työkyvyn tuen tiimillä tarkoitetaan sote-keskuksen ammattilaisia, joiden työtehtäviin kuuluu työ- ja toimintakyvyn arviointi ja tukeminen sekä työllistymisen tukeminen ja edistäminen. Ammattilaisilla on osaamista työkykyyn liittyvistä asioista.

Toimintaympäristö **

Yhteiskunnassamme jokaisella on oikeus tavoitella työtä ja oikeus pyrkiä taloudelliseen itsenäisyyteen. Kaikkien työikäisten työ- ja toimintakyvystä pitää huolehtia, koska työ ja osallistuminen yhteiskuntaan on kaikille tärkeää ja merkityksellistä. Työ luo uskoa tulevaisuuteen. Työllistymisen edistäminen ja työllisyysasteen nosto ovat pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman yksi monista tavoitteista. Työllä ja terveydellä on tärkeä merkitys ihmisen hyvinvointiin ja toimeentuloon.

Satakunnassa sairastavuus on suurempaa kuin maassa keskimäärin, alueen palvelurakenne on raskas ja ennaltaehkäiseviä sekä varhaisen tuen palveluita on liian vähän. Työkyvyn tuen tarpeessa olevia asiakkaita ei tunnisteta tarpeeksi hyvin riittävän varhaisessa vaiheessa. Erityisesti nivelvaiheissa, kuten opinnoista valmistuessa tai työttömäksi jäädessä on riskinä pudota palveluiden ulkopuolelle.

Satakunnan hyvinvointialueella on kehitetty työkyvyn tuen palveluita vuodesta 2017 lähtien. Aiemmin tehtyä kehittämistyötä sekä laadittuja toimintamalleja on hyödynnetty tämän työkyvyn tuen tiimin kokonaisuuden mallintamisessa. Satakuntaan keväällä 2023 muodostettu Työkyvyn tuen palveluiden kehittämistyöryhmä linjasi, että pilottien suunnittelussa otetaan keskiöön varhainen vaihe, työkyvyn tuen tarpeiden tunnistaminen ja ennakoiva tuki. Kehittämisessä huomioidaan se, että toiminta nivoutuu kiinteästi yhteen samanaikaisesti meneillään olevan monialaisten tiimien kehittämisen kanssa. Kehittämisessä tarkastellaan sote-palveluiden kokonaisuutta ja varmistetaan ettei tapahdu siiloutumista.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tavoitteena on luoda Satakunnan hyvinvointialueelle konkreettinen toimintamalli siihen, miten asiakkaan työkykyä ja työllistymistä tuetaan moniammatillisesti ja monialaisesti. Olennaista työkyvyn tuen tiimin toiminnassa on se, että asiakkaan tarvitsemia työkyvyn tuen arviointi- ja tukipalveluja koordinoidaan ja niiden yhteensovittamisesta otetaan vastuu. Samalla vahvistetaan sote-keskuksen ammattilaisten osaamista työkyvyn tukeen liittyvistä asioista.

Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku on Satakunnassa kuvattu, terveydenhuollon työllistymistä tukevaa palvelupolkua on selkiytettävä. Painopisteen muuttamiseksi tarvitaan terveydenhuollon vahvempaa roolia työkykysairauksien- ja työkyvyttömyyden riskien tunnistamisessa. Sairaudet ja terveydentila ovat keskeisiä työllistymiseen vaikuttavia tekijöitä.

Työkyvyn tuen tiimin toimintamalli linkittyy Työkykyohjelman laajennukseen, joka kuuluu Kestävän kasvun Satakunta 2 –hankkeeseen ja joka taas on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Työkyvyn tuen tiimin tavoitteena on tukea erityisesti niitä työikäisiä hyvinvointialueen asukkaita, joilla ei ole työterveyshuollon eikä opiskeluterveydenhuollon palveluja, joilla on haasteita työ- ja toimintakyvyssä ja jotka tarvitsevat sote-keskuksen palveluita työllistymisen tukemiseksi. Palveluiden avulla asiakas saa moniammatillista tukea siihen, miten hänen työ- ja toimintakykynsä, työllistymisensä, opintonsa tai arkensa voisivat parantua. Asiakas saa avukseen ja tuekseen tarvitsemansa tiimin jäsenet.

Työkyvyn tuen tiimin toimintamallin hyötypotentiaali

Työkyvyn tuen osaamista keskittämällä:

• Voidaan edistää, tukea ja seurata työikäisten terveyttä, hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä.

• Voidaan varmistaa työkyvyn tuen osaaminen ja asiantuntijuus erityisesti niille työikäisille, jotka ovat työterveyshuollon ja opiskeluterveydenhuollon ulkopuolella.

• Voidaan varmistaa työterveyshuollon palvelujen ulkopuolella olevien kuntoutusohjaus ja siihen liittyvä yhteistyö.

• Voidaan vahvistaa opiskeluterveydenhuollon työkykyosaamista.

• Voidaan tuoda terveydenhuollon asiantuntemus mukaan työllistymissuunnitelmien laatimiseen ja

seurantaan.

• Voidaan tehostaa ammatillisen kuntoutuksen keinojen käyttöä työelämään pääsyn ja paluun tukena.

• Voidaan varmistaa työkyvyn tuen palvelut myös niille, joiden työttömyys on pitkittynyt tai kyseeseen tulee eläkeratkaisu.

• Voidaan hyödyntää työttömien terveydenhuollon osaamista sote-alueella tehtäessä hyvinvoinnin, terveyden ja työkyvyn edistämiseen tähtääviä suunnitelmia.

• Voidaan varmistaa toimiva yhteistyö eri toimijoiden kanssa työkykyasioissa.

• Voidaan hyödyntää ammattilaisten osaaminen ja ennaltaehkäistä päällekkäisen työn tekeminen.

• Voidaan varmistaa palvelujen tasalaatuisuus, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Työkyvyn tuen tiimin palvelut ovat tarkoitettu hyvinvointialueen työikäisille, jotka tarvitsevat sote-keskuksen palveluita työkyvyn ja työllistymisen tueksi ja joilla ei ole käytössään työterveyshuollon tai opiskeluterveydenhuollon palveluja. Tavoitteena on, että työkyvyn tuen tiimin toiminnan avulla työkyvyn tuen palveluiden saatavuus ja laatu vastaavat työttömien palvelutarpeita sekä palveluiden vaikuttavuus paranee. 

Työkyvyn tuen tiimin tavoitteena on työikäisten työ- ja toimintakyvyn, työllistymiskyvyn ja työllistymisen edistäminen. Työkykykoordinaattori osaaminen on työkyvyn tuen tiimin toiminnan keskiössä. Tällä varmistetaan tarkoituksenmukainen palveluohjaus sote-keskuksen sisällä ja asiakkaan työkyvyn tuen palvelupolun suunnittelu ja koordinointi.  Työkykykoordinaattori hahmottaa yhdessä asiakkaan kanssa, miten saavuttaa parempi työ- ja toimintakyky, työllistyminen, opinnot ja hyvä arki. Työkykykoordinaattori kokoaa tiimin asiakkaan tarpeiden mukaan. Työkyvyn tuen tiimi on tukena hahmottamassa yhdessä asiakkaan tilannetta ja tekee yhdessä asiakkaan kanssa hänelle työkyvyn tuen palvelusuunnitelman. Työkykykoordinaattori koordinoi asiakkaan jatkopolkua, seuraa suunnitelman toteutumista ja toimii tukena nivelvaiheessa siirryttäessä työkyvyn tuen tiimistä jatkopolun palveluihin (esim. opiskeluhuolto, työterveyshuolto, sosiaalihuolto, saattaen-vaihtaen=työkyvyn tuen neuvottelu).