Työkyvyn tuen tiimi / Työkykyohjelman laajennus, Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P3)
Työkyvyn tuen tiimillä tarkoitetaan sote-keskuksen ammattilaisia, joiden työtehtäviin kuuluu työ- ja toimintakyvyn arviointi ja tukeminen sekä työllistymisen tukeminen ja edistäminen. Ammattilaisilla on osaamista työkykyyn liittyvistä asioista.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Työkyvyn tuen tiimillä tarkoitetaan sote-keskuksen ammattilaisia, joiden työtehtäviin kuuluu työ- ja toimintakyvyn arviointi ja tukeminen sekä työllistymisen tukeminen ja edistäminen. Ammattilaisilla on osaamista työkykyyn liittyvistä asioista.
Toimintamallin kuvaus
Yhteiskunnassamme jokaisella on oikeus tavoitella työtä ja oikeus pyrkiä taloudelliseen itsenäisyyteen. Kaikkien työikäisten työ- ja toimintakyvystä pitää huolehtia, koska työ ja osallistuminen yhteiskuntaan on kaikille tärkeää ja merkityksellistä. Työ luo uskoa tulevaisuuteen. Työllistymisen edistäminen ja työllisyysasteen nosto ovat pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman yksi monista tavoitteista. Työllä ja terveydellä on tärkeä merkitys ihmisen hyvinvointiin ja toimeentuloon.
Satakunnassa sairastavuus on suurempaa kuin maassa keskimäärin, alueen palvelurakenne on raskas ja ennaltaehkäiseviä sekä varhaisen tuen palveluita on liian vähän. Työkyvyn tuen tarpeessa olevia asiakkaita ei tunnisteta tarpeeksi hyvin riittävän varhaisessa vaiheessa. Erityisesti nivelvaiheissa, kuten opinnoista valmistuessa tai työttömäksi jäädessä on riskinä pudota palveluiden ulkopuolelle.
Satakunnan hyvinvointialueella on kehitetty työkyvyn tuen palveluita vuodesta 2017 lähtien. Aiemmin tehtyä kehittämistyötä sekä laadittuja toimintamalleja on hyödynnetty tämän työkyvyn tuen tiimin kokonaisuuden mallintamisessa. Satakuntaan keväällä 2023 muodostettu Työkyvyn tuen palveluiden kehittämistyöryhmä linjasi, että pilottien suunnittelussa otetaan keskiöön varhainen vaihe, työkyvyn tuen tarpeiden tunnistaminen ja ennakoiva tuki. Kehittämisessä huomioidaan se, että toiminta nivoutuu kiinteästi yhteen samanaikaisesti meneillään olevan monialaisten tiimien kehittämisen kanssa. Kehittämisessä tarkastellaan sote-palveluiden kokonaisuutta ja varmistetaan ettei tapahdu siiloutumista.
Työkyvyn tuen tiimin palvelut ovat tarkoitettu hyvinvointialueen työikäisille, jotka tarvitsevat sote-keskuksen palveluita työkyvyn ja työllistymisen tueksi ja joilla ei ole käytössään työterveyshuollon tai opiskeluterveydenhuollon palveluja. Tavoitteena on, että työkyvyn tuen tiimin toiminnan avulla työkyvyn tuen palveluiden saatavuus ja laatu vastaavat työttömien palvelutarpeita sekä palveluiden vaikuttavuus paranee.
Työkyvyn tuen tiimin tavoitteena on työikäisten työ- ja toimintakyvyn, työllistymiskyvyn ja työllistymisen edistäminen. Työkykykoordinaattori osaaminen on työkyvyn tuen tiimin toiminnan keskiössä. Tällä varmistetaan tarkoituksenmukainen palveluohjaus sote-keskuksen sisällä ja asiakkaan työkyvyn tuen palvelupolun suunnittelu ja koordinointi. Työkykykoordinaattori hahmottaa yhdessä asiakkaan kanssa, miten saavuttaa parempi työ- ja toimintakyky, työllistyminen, opinnot ja hyvä arki. Työkykykoordinaattori kokoaa tiimin asiakkaan tarpeiden mukaan. Työkyvyn tuen tiimi on tukena hahmottamassa yhdessä asiakkaan tilannetta ja tekee yhdessä asiakkaan kanssa hänelle työkyvyn tuen palvelusuunnitelman. Työkykykoordinaattori koordinoi asiakkaan jatkopolkua, seuraa suunnitelman toteutumista ja toimii tukena nivelvaiheessa siirryttäessä työkyvyn tuen tiimistä jatkopolun palveluihin (esim. opiskeluhuolto, työterveyshuolto, sosiaalihuolto, saattaen-vaihtaen=työkyvyn tuen neuvottelu).